Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα αναδημοσιεύσεις Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει

Δημοσιεύτηκε 07/01/2014

Εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ από πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλουν σκανδαλώδη παραχώρηση 28 ακινήτων-«φιλέτων» του Δημοσίου σε θυγατρικές τραπεζών που ήταν και σύμβουλοι.

Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανή και επιβλαβή για την εθνική οικονομία χαρακτηρίζουν την παραχώρηση 28 ακινήτων-«φιλέτων» από το ΤΑΙΠΕΔ προς τις εταιρείες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ πέντε μέλη της Ανοιχτής Πόλης, της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σε εξώδικο που απέστειλαν προς το Ταμείο και τις δύο εταιρείες.

Πρόκειται, αναφέρουν, για θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, οι οποίες εξαγόρασαν τα 28 κτήρια του Ελληνικού Δημοσίου αντί 261 εκατ. ευρώ, προκειμένου, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, να τα επανεκμισθώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Ομως, ώς σήμερα το Δημόσιο δεν πλήρωνε ενοίκιο για τα εν λόγω ακίνητα, ενώ τώρα καλείται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά!

Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης (Ελένη Πορτάλιου, επικεφαλής του συνδυασμού, Λήδα Καζαντζάκη, Τόνια Κατερίνη, Κωνσταντίνα Βαΐου, Μαρία Καραμεσίνη) χαρακτηρίζουν τη συναλλαγή «σκανδαλώδη και επισείουσα ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες», καθώς, εκτός των άλλων, θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank ορίζουν τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων που αγοράζουν άλλες θυγατρικές τους!

Δηλαδή, ενώ η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκαν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων, δύο θυγατρικές των ομίλων της Εθνικής και της Eurobank ταυτόχρονα είναι αυτές που απέκτησαν τα ακίνητα!

 

Τζάμπα

Ειδικότερα, όπως περιγράφουν, στις 11 Μαρτίου 2013, το ΤΑΙΠΕΔ δημοσιοποίησε πρόσκληση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ και την εκμίσθωσή τους στο Ελληνικό Δημόσιο (σε δύο ξεχωριστά χαρτοφυλάκια 14 ακινήτων έκαστο).

Οπως ανέφερε η προκήρυξη του διαγωνισμού, σε ειδικό κεφάλαιο για τους συμβούλους, το ΤΑΙΠΕΔ διόρισε την Alpha Bank Α.Ε., τη Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε., την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., για να ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί του σύμβουλοι σχετικά με τη διαδικασία απόκτησης. Μάλιστα, η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. ορίστηκε «εκπρόσωπος των χρηματοοικονομικών συμβούλων».

Με ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, στις 19 Απριλίου 2013, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει ισχυρό διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον με την κατάθεση εννέα προσφορών για την αξιοποίηση των 28 ακινήτων.

Παρ' όλα αυτά, στις 11 Οκτωβρίου, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε πως μόνο τρεις εταιρείες, η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η κυπριακών συμφερόντων Dolphin Capital Reit LTD, κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Στις 18 Οκτωβρίου, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τους δύο μειοδότες για τα δύο χαρτοφυλάκια. Για το πρώτο, πλειοδότης με τίμημα 115,5 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ για το δεύτερο, πλειοδότης με τίμημα 145,81 εκατ. ευρώ αναδείχθηκε η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.

Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, όμως, είναι θυγατρική του ομίλου Eurobank, και η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Οπως αναφέρεται στο εξώδικο, η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται 240 εμπορικά ακίνητα αξίας περίπου 900.000.000 ―, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την καταγγελία, οι οικονομικοί όροι της συναλλαγής είναι εξαιρετικά ασύμφοροι για το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους τους.

Τα μέλη της Ανοιχτής Πόλης εξηγούν ότι από την πώληση των 28 ακινήτων το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει 261.310.000 ―, ποσό το οποίο 10 ημέρες από την είσπραξή του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το ΤΑΙΠΕΔ, θα πρέπει να δοθεί άμεσα στους δανειστές, σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Ελληνικό Δημόσιο όμως θα καταβάλλει για 20 χρόνια περίπου 30.000.000 ― το χρόνο για τη μίσθωση των ακινήτων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσαυξήσεις που ορίζει ο ευρωπαϊκός δείκτης καταναλωτή και σήμερα διαμορφώνεται στο 2%.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν, το ετήσιο κόστος θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται επιπλέον για την επόμενη εικοσαετία με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ.μ. των 28 κτηρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους, ενώ οι νέοι ιδιοκτήτες μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».

Επιπλέον, μετά το τέλος της μίσθωσης, το Δημόσιο έχει «δικαίωμα προαίρεσης» και είναι πρώτο στον κατάλογο των πιθανών αγοραστών για να αποκτήσει πάλι τα ακίνητα, αλλά με την τότε αγοραία τιμή τους!

Οι δύο εταιρείες αναλαμβάνουν το κόστος βαριάς συντήρησης των κτηρίων, ενώ αναφέρεται ότι το 15% των κτηρίων είναι σήμερα άδειο και αναξιοποίητο. Στην πραγματικότητα, πρόκειται μόνο για το συγκρότημα «Κεράνης» των σχεδόν 50.000 τ.μ.

 

Κανένα έσοδο

Επίσης, από τη μεταβίβαση των ακινήτων το Δημόσιο δεν θα έχει κανένα έσοδο από φόρους, δασμούς κ.λπ., λόγω της σχετικής νομοθεσίας για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και διότι οι εταιρείες ΑΕΕΑΠ δεν πληρώνουν ΦΑΠ, χαράτσια και φόρο εισοδήματος που πληρώνουν οι άλλες εταιρείες ακινήτων.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο εξώδικο, νομοθετήθηκαν «φωτογραφικές διατάξεις» που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΕΠΕΔ (Εταιρείες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία) λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την υποβολή των προσφορών για τα 28 ακίνητα στις 11 Μαρτίου του 2013.

Κερδισμένες είναι λοιπόν μόνον οι δύο θυγατρικές της Εθνικής και της Eurobank, γιατί η αγοραπωλησία γίνεται με χρήματα που δόθηκαν στις μητρικές τράπεζες από το Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον, σε μια περίοδο που η κτηματαγορά έχει γονατίσει, οι δύο θυγατρικές θα έχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια, καταλήγουν οι καταγγέλλουσες.

Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία, όπως ισχυρίζονται, υποβαθμίζει την αξία των ακινήτων, καθώς παραλείπει να αναφέρει τους υπόγειους χώρους των κτηρίων, επικαλούνται τη σχετική ανακοίνωση της πλειοδότριας Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, που αναφέρει ότι απέκτησε χαρτοφυλάκιο 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ των οποίων η συνολική δομημένη επιφάνεια ανέρχεται περίπου σε 189.000 τ.μ., εκ των οποίων περίπου τα 136.000 τ.μ. αντιστοιχούν στην ανωδομή και περίπου τα 53.000 τ.μ. σε υπόγειους χώρους. Και αυτό τη στιγμή που η προκήρυξη αναφέρεται μόνο στα 135,744 τ.μ. της ανωδομής...

 

 

** Φορείς που στεγάζονται στα 28 κτήρια

 

Στον κατάλογο, με τις σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες, περιλαμβάνοντα πέντε υπουργεία (Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Δικαιοσύνης), γενικές γραμματείες, 13 ΔΟΥ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, τα αρχηγεία της Αστυνομίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες κ.λπ. 

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ / Ελευθεροτυπία http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=407040
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png