Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2007 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 04/06/2007

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε το επίκαιρο ζήτημα της έξωσης των Ρομά από το Βοτανικό, κατέθεσε ένα ψήφισμα που αφορά τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας, έθεσε ζητήματα που αφορούν την προστασία του χαρακτήρα της Πλάκας, αλλά και σχετικά με την επέμβαση της Αστυνομίας στην έκθεση "Αρτ Αθήνα".

 

Ξεκινώντας τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Αθηναίων τοποθετήθηκε επί των γεγονότων που έγιναν το σαββατοκύριακο στον Βοτανικό και αφορούν την εκδίωξη των Ρομά. Στην τοποθέτησή του ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε εκτός άλλων:

«Ο Δήμος πήρε την απόφαση να καθαρίσει την περιοχή Βοτανικού και όχι να εκδιώξει τους Ρομά. Έφυγαν από την περιοχή 180 οχήματα με απορρίμματα κάθε είδους. Οι Ρομά έφυγαν μόνοι τους, δεν τους εξεδίωξε κανείς. Δεν έχω ενημερωθεί επίσημα για τη μήνυση που έχει γίνει στο πρόσωπό μου και επιφυλάσσομαι για αγωγή εναντίον του κυρίου που την έκανε»

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο της τηλεόρασης του Σκάι με σχετικό ρεπορτάζ και μετά πήρε τον λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Εγώ είμαι αυτός που έχει θεσπίσει το πρόγραμμα στέγασης των Ρομά, αλλά σύμφωνα με αυτά που μου έχουν πει πρόσφατα εκπρόσωποί τους, το πρόγραμμα έχει σταματήσει από την τωρινή Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στο θέμα του Βοτανικού, προέχει η δημόσια υγεία και κυρίως των ανθρώπων που ζουν εκεί. Αν πράγματι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας αφορά τη μετεγκατάσταση των Ρομά έχει γίνει τότε καλώς, αλλά αν φεύγουν έτσι γιατί ένας ιδιώτης τους χρηματίζει, τότε το θέμα αυτό είναι σοβαρό. Το ζήτημα είναι το πού θα πάνε να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι, κάτω από ποιους όρους και τι τετελεσμένες συνθήκες θα δημιουργήσουν εκεί που θα πάνε».  

Απαντώντας ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε πως το μεγάλο κομμάτι του Βοτανικού που καθαρίστηκε ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και όχι στον ιδιώτη, χωρίς να εξηγεί λοιπόν ποιος ήταν ο ρόλος των ιδιωτικών συνεργείων συγκεκριμένου ιδιώτη στην περιοχή.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτό που είναι ελέγξιμο είναι όσα υπάρχουν σε δημοσιεύματα που αναφέρουν παρέμβαση του μεγαλοκατασκευαστή Βωβού, τα 1000 ευρώ που έδινε στους Ρομά και το ότι έκανε όλα αυτά συνοδεία της δημοτικής Αστυνομίας. Το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το σπουδαίο και πρέπει να το βλέπουμε σε όλες τους τις διαστάσεις και σας θυμίζω ότι δεν έχει υπάρξει συνολική αντιμετώπιση. Το ζήτημα είναι, ανεξάρτητα καταγωγής τους, αν θα έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να ζήσουν σε καλές συνθήκες. Για αυτό το λόγο το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να φροντίσει ώστε να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στην Περιφέρεια».

Έπειτα, τον λόγο πήρε εκ μέρους της Ανοιχτής Πόλης η Άννα Φιλίνη και μεταξύ άλλων είπε:

«Θυμόμαστε πολύ καλά ότι ο κ. Δήμαρχος είχε τοποθετηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, και μας είχε καθησυχάσει επ’ αυτού, λέγοντας ότι οποιαδήποτε ενέργεια για τη μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στον Βοτανικό θα γινόταν με τρόπο ήπιο, με από κοινού συνεννόηση και με σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Το πρόβλημα δεν έγκειται στον καθαρισμό της περιοχής, που έπρεπε να γίνει, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι έγιναν μετακινήσεις με ρατσιστικό χαρακτήρα, όπως αναφέρεται και από τις εφημερίδες.

Ο Δήμαρχος δεν έχει απαντήσει στο συγκεκριμένο και καίριο ερώτημα του τι προγραμματισμός έχει γίνει, που έχει προβλεφθεί ότι θα μπορούν να μετεγκατασταθούν οι Ρομά και επίσης αν έχει προβλεφθεί μια σειρά από άλλα θέματα όπως το σε ποια σχολεία θα πάνε τα παιδιά. Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες που έγιναν στο γραφείο της Ανοιχτής Πόλης, οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ένα έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο δεν γνωρίζουν. Θα θέλαμε να μάθουμε το περιεχόμενό του και επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν θέλουμε να μοιραζόμαστε την ευθύνη για κάτι τέτοιο μιας και δεν το εγκρίνουμε καθόλου».

Σε απάντηση ο Δήμαρχος, αποποιούμενος τις ευθύνες του, είπε πως:

«Δεν έχουμε ευθύνη να τους στεγάσουμε, εμείς είχαμε πει πως δεν θα τους διώξουμε με ΜΑΤ και πως θα προτείνουμε στην Περιφέρεια να κάνει κάτι, αλλά για το που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και καμία υποχρέωση».

Η Άννα Φιλίνη ανταπάντησε ότι η ίδια δεν αισθάνεται καθόλου άνετα ως δημοτικός σύμβουλος της πόλης αν δεν γνωρίζει που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι και το πώς φύγανε από τον χώρο που ζούσαν.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, ο Ρήγας Αξελός κατέθεσε στο σώμα ένα ψήφισμα που αφορά τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην πόλη μας και μεταξύ των άλλων είπε:

«Θα θέλαμε να θέσουμε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που αφορά στην υγεία των πολιτών. Πρόκειται για το ζήτημα των Κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας.

Είναι γνωστό ότι η έκρηξη της κινητής τηλεφωνίας την προηγούμενη δεκαετία συνοδεύτηκε από την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός κατοικημένων περιοχών.

Είναι επίσης γνωστό ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για τις επιπτώσεις των κεραιών βάσεις. Η πρόσφατη εμφάνιση της κινητής τηλεφωνίας δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, τα τελευταία χρόνια όμως συσσωρεύονται πάρα πολλά επιστημονικά δεδομένα για τις βλαπτικές επιδράσεις στους ζωντανούς οργανισμούς της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ειδικά για πεδία με συχνότητες που χρησιμοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία.  

Σε αυτές τις περιπτώσεις, βάσει της αναγνωρισμένης από το διεθνές, το κοινοτικό αλλά και το ελληνικό συνταγματικό δίκαιο αρχής της προφύλαξης από ενδεχόμενο κίνδυνο το κράτος οφείλει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να προφυλάξει την υγεία των πολιτών ακόμη και όταν ο κίνδυνος είναι ενδεχόμενος.  

Ήδη εκατοντάδες πολίτες κινητοποιούνται και αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κεραιών από τις γειτονίες τους θέτοντας πολλές φορές την ίδια τους τη σωματική ακεραιότητα σε κίνδυνο, αποτελώντας ένα εξαιρετικό παράδειγμα κινήματος πόλης το οποίο κάνει πράξη το σύνθημα «η υγεία μας πάνω από τα κέρδη».

Ωστόσο είναι η επίσημη πολιτεία που πρέπει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί και προστατεύσει την υγεία των πολιτών από ενδεχόμενες μη αναστρέψιμες βλάβες. Κινήσεις πολιτών από όλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου συντονίζονται και διεκδικούν την άμεση παρέμβαση μας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο δήμος Πειραιά στην συνεδρίαση της Παρασκευής 1/6/2007 υιοθέτησε αντίστοιχο ψήφισμα, μετά από πρόταση της Δημοτικής Κίνησης “το Λιμάνι Της Αγωνίας”.

Η Ανοιχτή Πόλη, θεωρώντας ότι οι πολίτες της Αθήνας δεν πρέπει να γίνουν πειραματόζωα σε ένα πείραμα τα αποτελέσματα του οποίου θα μάθουμε στο μέλλον, καλεί το Δήμο Αθηναίων να υιοθετήσει το προτεινόμενο ψήφισμα».

Ο Δήμαρχος δήλωσε πως καταρχήν είναι υπέρ του ψηφίσματος αυτού, ζήτησε όμως να μελετηθεί πρώτα από όλες τις παρατάξεις και να γίνει αποδεκτό στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις.

Στην επόμενη τοποθέτησή της, η Άννα Φιλίνη αναφέρθηκε στο θέμα της περιοχής της Πλάκας και πιο συγκεκριμένα είπε:

«Επιτροπή κατοίκων της Πλάκας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν, και στην οποία αναφέρθηκαν εκτενώς με άρθρα τους οι εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθεροτυπία, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν το ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάζει το καθεστώς των χρήσεων γης στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός κος Σουφλιάς, οι νέες χρήσεις θα δίνουν επιτρέπουν να λειτουργούν καταστήματα και στους ορόφους, ενώ μέχρι τώρα στους ορόφους των κτιρίων επιτρέπεται μόνο η κατοικία.

Επισημαίνουμε ότι με τα προεδρικά διατάγματα Μάνου και Τρίτση μετά το 1979 και το 1982, η περιοχή της Πλάκας προστατεύθηκε για αρκετά χρόνια, διατήρησε την κατοικία και τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυσσε με μέτρο τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Μέχρι πριν 10 χρόνια επισκευάστηκαν πολλά κτίρια και λειτούργησε ο έλεγχος των καταστημάτων. Όμως τα τελευταία χρόνια έγιναν «ειδικές ρυθμίσεις» που αποτελούν παραβιάσεις του καθεστώτος των υπαρχόντων διαταγμάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των κατοίκων που από 4.500 στη δεκαετία του 1970 σήμερα βρίσκεται στο μισό.

Σήμερα, οι έλεγχοι στην Πλάκα χαλαρώνουν όλο και περισσότερο: τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν ανεξέλεγκτα τον χώρο, λειτουργεί μουσική με μικρόφωνα χωρίς άδεια και, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι,  η φροντίδα για την καθαριότητα είναι υποβαθμισμένη.

Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να φροντίσει άμεσα για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, και για τον λόγο αυτό ζητούμε την ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίασή του από υπεύθυνο του Γραφείου Πλάκας του Δήμου μας εντός ημερήσιας διάταξης.

Παράλληλα, ζητούμε να υπάρξει άμεση επικοινωνία της δημοτικής Αρχής με το ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου το Υπουργείο να μας πληροφορήσει εγκαίρως για τα σχέδιά του σχετικά με το καθεστώς της περιοχής, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει εμπεριστατωμένα και να εκφράσει την γνώμη. Θεωρούμε ότι ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να υπερασπιστεί τα ισχύοντα προεδρικά διατάγματα και να μην επιτρέψει την καταστροφή της Πλάκας με την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση της περιοχής.

Και κάτι που δεν αφορά άμεσα τη δημοτική Αρχή άμεσα, αλλά που επιβεβαιώνει τους φόβους μας για την περιοχή, είναι τα σχέδια του ΥΠΠΟ να εγκαταλείψει τα κτίριά του στην Πλάκα που στεγάζουν τις Εφορείες του προκειμένου να μεταστεγαστούν στο παλιό εργοστάσιο «Κεράνης» στον Πειραιά. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βουλγαράκη τα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής – Στερεάς και νήσων τον περασμένο Απρίλιο εκφράζει την ριζική αντίθεσή του στις “δηλώσεις του υπουργού περί εκδίωξης των Εφορειών Αρχαιοτήτων από τα ιδιόκτητα νεοκλασικά κτίρια γύρω από την Ακρόπολη και την ανάθεσή τους στα ιδιωτικά συμφέροντα”. Θεωρούμε ότι μια τέτοια απομάκρυνση ξεριζώνει υπηρεσίες και εργαζόμενους του ΥΠΠΟ από τον φυσικό τους χώρο ενώ στερεί την Πλάκα από υπηρεσίες πολιτισμού που αρμόζουν απόλυτα στον χαρακτήρα της».

Στη συνέχεια, ο Γρηγόρης Ψαριανός αναφέρθηκε στο θέμα του επέμβασης της Αστυνομίας στην έκθεση "Αρτ Αθήνα" και πιο συγκεκριμένα είπε:

«Ζητούμε από τον Δήμο Αθηναίων να παρέμβει δημόσια και να καταδικάσει το περιστατικό λογοκρισίας που έγινε εις βάρος συγκεκριμένου καλλιτεχνικού έργου. Ο Δήμος πρέπει να καταδικάσει την παρέμβαση της Αστυνομίας και τη “σύλληψη” του έργου. Κι επειδή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό το περιστατικό στην Αθήνα, η δημοτική Αρχή της πόλης μας οφείλει δημόσια να πάρει θέση διατυπώνοντας την αντίθεσή της, προασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μόνοι κριτές του έργου μπορεί να είναι το κοινό και όχι η Αστυνομία ή διάφορες άλλες Αρχές».

Από την πλευρά του ο Ρήγας Αξελός επεσήμανε πως το έργο ήταν σε ξεχωριστή αίθουσα και με ένδειξη “ακατάλληλο κάτω των 18” άρα κάλυπτε όλες τις υποχρεωτικές προϋποθέσεις για την έκθεση. Απαντώντας ο δήμαρχος είπε πως ενώ το έργο δεν ήταν του προσωπικού του γούστου, δεν συμφωνεί με τη λογοκρισία έργων τέχνης.

Πρόσθεσε όμως πως το σώμα δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο ώστε να τοποθετηθεί επίσημα και δημόσια για το γεγονός. Παρά την επιμονή του Γρηγόρη Ψαριανού να γίνει η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου υπέρ της αρχής της ελευθερίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε πως δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετείται για όλα όσα συμβαίνουν στην πόλη.

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png