Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 22/09/2008

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής πόλης έθεσαν προ ημερησίας το θέμα του Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου γύρω από τις εγκαταστάσεις της πρώην Χωροφυλακής του Υπουργείου Εσωτερικών, την αποδοχή της δωρεάς της εταιρείας του Μπ. Βωβού προς το Δήμο για το Κέντρο Απεξάρτησης, την μετατροπή του δημοτικού κτιρίου στο Λόφο Λαμπράκη σε Πολιτιστικό Καφενείο , την αποκατάσταση φθορών στην πλατεία Τάσου Βουρνά και το ζήτημα της πρόσληψης αλλοδαπών εργαζόμενων μουσικών στο Δήμο Αθηναίων.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, και συγκεκριμένα στο ζήτημα του Κοινόχρηστου Χώρου Πρασίνου γύρω από τις εγκαταστάσεις της πρώην Χωροφυλακής του Υπουργείου Εσωτερικών .

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θέλουμε να θέσουμε σήμερα ένα θέμα που η παράταξη μας έχει φέρει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα των εγκαταστάσεων της Αστυνομίας στο Γουδή. Συγκεκριμένα, με πρόσφατο Νόμο στα τέλη Ιουνίου 2008, για την «ίδρυση Πολιτιστικού κέντρου της Αστυνομίας» στο Γουδή και με μεθόδευση οριακής νομιμότητας με προφανή πρόθεση να αποφύγουν τον έλεγχο συνταγματικότητας από το ΣτΕ, τα Υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και Πολιτισμού επιχειρούν να ξαναζωντανέψουν το ανενεργό και με διακηρυγμένη βούληση κατάργησης άρθρο 2 Προεδρικού Διατάγματος του 2001 (Φ.Ε.Κ. 871Δ΄/19-10-2001) .Με τον νέο Νόμο προβλέπεται το κτίσιμο νέων κτιριακών όγκων με ύψος που φτάνει και τα 27 μέτρα, με συνολική δόμηση που θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 43.000 τ.μ., προσθέτοντας άλλα 8000 τ.μ. στις προβλέψεις του προς νεκρανάσταση Προεδρικού Διατάγματος.

Πέρα από τα νέα μεγάλα κτίρια σχεδιάζουν επίσης να κατασκευάσουν γκαράζ, κτίρια Η/Μ εγκαταστάσεων και ελικοδρόμιο, μαζί με δρόμους «ήπιας κυκλοφορίας», «μέσα σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου» όπως αναφέρει το ίδιο το Σχέδιο Νόμου, δίπλα και γύρω από το διατηρητέο κτίριο της παλιάς Χωροφυλακής, στη Β΄ ζώνη Προστασίας Υμηττού, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Την πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 12 Απριλίου 2008, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Μπεχράκης πρότεινε τη συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το Γουδή, η οποία αν και έγινε ομόφωνα δεκτή δεν συγκροτήθηκε και δεν συνεδρίασε ποτέ.

Σαν Ανοιχτή Πόλη επαναφέραμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Ιουνίου 2008 και στις 14 Ιουλίου 2008. Την πρώτη φορά το θέμα αναβλήθηκε διότι κατά τη δήλωση του Προέδρου του ΔΣ δεν ήταν σαφές και γνωστό το περιεχόμενο του Νομοσχεδίου. Την δεύτερη φορά, ο Δήμαρχος ανέφερε πως μπορεί να σταλεί μια επιστολή με τις θέσεις του Δήμου. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση για την εξέλιξη του θέματος  και η διαπαραταξιακή επιτροπή δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.

Ο Δήμος τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση για την προώθηση της θεσμοθέτησης Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή.

Επιπλέον, με την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης, μοιάζει να αποδέχεται τα τετελεσμένα που προσπαθεί να δημιουργήσει το Υπουργείο Εσωτερικών στα 40 στρέματα κοινόχρηστου  πρασίνου, και ιδιαίτερα στο ότι έχει αποκλείσει την πρόσβαση στους πολίτες σε ένα χώρο χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο και στην ουσία έχει «στρατιωτικοποιήσει» το χώρο, με ελέγχους και άρνηση εισόδου σε πολίτες.

Οι τελευταίες εξελίξεις είναι μεγάλο πλήγμα, είναι έγκλημα κατά του αστικού περιβάλλοντος και κατά των Αθηναίων πολιτών. Είναι πλήγμα στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, η θεσμοθέτηση του οποίου εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες και το οποίο έχουν εξαγγείλει και οι δυο πιο πρόσφατοι Πρωθυπουργοί, ο κ. Σημίτης και ο κ. Καραμανλής.

Είναι χρέος του Δήμου, πριν αρχίσουν οι όποιες κατασκευές του Υπουργείου (πχ. ελικοδρόμιο), να κατοχυρώσει τα συμφέροντα των δημοτών , να διαμορφώσει ήπια τον χώρο, να τον εξοπλίσει με παγκάκια και διαδρομές, να το αποδώσει στους δημότες.

Έτσι και μόνο θα προκαταλάβει τυχόν παράνομες, επεκτατικές διαθέσεις του Υπουργείου.

Επιπλέον, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτήσει επιτέλους τη διαπαραταξιακή επιτροπή και να δρομολογήσει την θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, σύμφωνα με την μελέτη ΕΜΠ/ΟΡΣΑ, χωρίς οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση ».

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αποδοχής της δωρεάς της εταιρείας Μπ. Βωβού προς το Δήμο. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Έχουμε ακούσει επανειλημμένα τον κ. Δήμαρχο να αναφέρει πως η κατασκευή του Κέντρου Απεξάρτησης τοξικομανών που δρομολογείται στο Γουδή θα ενισχυθεί από ιδιωτική χορηγία κάποιου δωρητή που "επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος".

Ωστόσο σε πρόσφατη συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής (κατά την οποία  απουσίαζα δικαιολογημένα) τέθηκε ως θέμα η αποδοχή δωρεάς για το σκοπό αυτό εκ μέρους του μεγαλοεργολάβου Βωβού - και προφανώς, υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και το ζήτημα μαθεύτηκε.

Σαν Ανοιχτή Πόλη θεωρούμε πολύ προβληματική τη μεθόδευση αυτής της «δωρεάς» έτσι όπως επιχειρείται. Εμείς δεν αποδεχόμαστε αυτή την λογική των ανιδιοτελών «χορηγών» επιχειρηματιών, που συνηθέστατα έχουν άλλα -έννομα ή άνομα- συμφέροντα στον αστικό χώρο

Ακόμη όμως και με την κυρίαρχη λογική του Δήμου, υπενθυμίζουμε πως οι στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας κάθε ευνομούμενου οργανισμού, κάθε χρηστής δημόσιας διοίκησης που συναλλάσσεται με ιδιώτες, είναι η εκ των προτέρων δημόσια ανακοίνωση κάθε πρότασης και αποδοχής δωρεάς ώστε να υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας

Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες προσφέρουν δωρεές και να σταθμίζουν τα, ηθικά ή υλικά, ανταλλάγματα που συνήθως απολαμβάνουν οι «ευεργέτες της πόλης» .»

Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου αναφέρθηκε στο δημοτικό κτίσμα στο Λόφο Λαμπράκη , λέγοντας μεταξύ άλλων :

«Στο Λόφο Λαμπράκη , στο ύψος της οδού Γεωμέτρου  και με πρόσβαση από τον πεζόδρομο Πυθέου, υπάρχει ένα κτίριο με μεγάλη αυλή που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Η πρώτη δημοπρασία για την εκμετάλλευση του απέβη άκαρπη και η δεύτερη έχει τιμή εκκίνησης 2.300.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδανικό ως προς τη θέση και τη μορφή του να περιλάβει χρήσεις που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου: συναντήσεις ομάδων, μουσικές θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις , ομιλίες, σύνδεση με internet , καθώς και μόνιμη λειτουργία καφενείου με χαμηλές τιμές.

Με δεδομένη τη μεγάλη έλλειψη δημοτικών χώρων συνάντησης των κατοίκων της πόλης μας και πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων, προτείνουμε να ματαιωθεί η δημοπρασία και το συγκεκριμένο κτίριο να λειτουργήσει σαν Πολιτιστικό Καφενείο.»

Στη συνέχεια, η Ελένη Πορτάλιου αναφέρθηκε στην καταστροφή της επιστύλιας πινακίδας στην πλατεία Τάσου Βουρνά  και την μεγάλη ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών στην αποκατάσταση της, παρά το γραπτό αίτημα της χήρας του αείμνηστου Βουρνά, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο. « Η άμεση αποκατάσταση της επιστύλιας πινακίδας όπου αναφέρεται η ονομασία του χώρου, είναι η ελάχιστη υποχρέωση μας στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ελευθερίας και της Δημοκρατίας της χώρας μας».

Η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στο ζήτημα της πρόσληψης των αλλοδαπών εργαζόμενων μουσικών στο Δήμο, λέγοντας :

« Είναι γνωστό στη διοίκηση του Δήμου το ζήτημα που αφορά την πρόσληψη δεκάδων μουσικών ξένης υπηκοότητας σε θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα Μουσικά Σύνολα και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου.

Οι μουσικοί αυτοί, έχουν στο παρελθόν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο Δήμο ως συμβασιούχοι, ενώ έχουν περάσει επιτυχώς τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ. Την πρόσληψή τους εισηγούνται επίσης με πρόσφατα έγγραφά τους η Νομική Υπηρεσία του Κράτους και ο Συνήγορος του Πολίτη. Πολλοί από αυτούς έχουν δικαιωθεί από αρμόδια δικαστήρια.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής, αδικαιολόγητα, δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση των νόμιμων διαδικασιών.

Είναι προφανές ότι οι μουσικοί που εργάζονται στο Δήμο δεν "ασκούν δημόσια εξουσία", αν δεχτούμε αυτή την παρωχημένη αντίληψη για το κράτος και τους λειτουργούς του.

Καλούμε το Δήμο να παρακάμψει και να αντιστρέψει έμπρακτα αυτή την επίδειξη "θεσμικού ρατσισμού" της Περιφέρειας. Καλούμε το Δήμο να εφαρμόσει το Νόμο και να δείξει έμπρακτα την διάθεση ουσιαστικής ενσωμάτωσης των μεταναστών μουσικών.

Πόσο μάλλον, που οι συγκεκριμένοι μουσικοί είναι απαραίτητοι για την καλή λειτουργία των ορχηστρών του Δήμου.»
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png