Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 03/11/2008

Στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν προ ημερησίας, τα ζητήματα της μετατροπής του 9.84 σε ανώνυμη εταιρία, των διεκδικήσεων ιδιωτών στους λόφους του Φιλοπάππου, των καλλιτεχνικών ομάδων δρόμου, της μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία στην Αθήνα και τέλος επανέφεραν το ζήτημα της αποκατάστασης της πινακίδας στην πλατεία Βουρνά.

Τοποθετούμενος σχετικά με το θέμα της μετατροπής του ραδιοσταθμού 9,84, ο δημοτικός σύμβουλος, Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων είπε:   


«Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε πρόταση για το σταθμό δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει από τη μεριά της διοίκησης:  

- Αναλυτικό -πολιτικό και διαχειριστικό- απολογισμό για την έως τώρα λειτουργία του

- Νέο σχεδιασμό για τον κοινωφελή χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του σταθμού

- Προγραμματισμό για την ουσιαστική αξιοποίηση των εργαζομένων με βάση τις πραγματικές ανάγκες του σταθμού

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μετατροπή του 9,84, σε ανώνυμη εταιρεία, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μετατροπή του σταθμού σε ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού.

Ο 9.84 αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό για την Αθήνα. Η ίδρυση του σηματοδότησε την έλευση της «ελεύθερης», μη-κρατικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους κατοίκους όχι μόνο του Δήμου Αθηναίων αλλά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ωστόσο, ο 9.84 χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και διοικήσεις του σταθμού, ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση δημόσιων σχέσεων και την οικοδόμηση πελατειακών δικτύων. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής, της κακοδιαχείρισης του σταθμού, είναι ο 9.84 αυτή τη στιγμή να επιχορηγείται με τεράστια ποσά από τον δημοτικό προϋπολογισμό.  

Για αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούμε παρά να αναζητήσουμε ευθύνες στις δημοτικές αρχές και στις διοικήσεις του 9.84 που διοίκησαν το σταθμό.  

Ποιον σταθμό έχει ανάγκη η Αθήνα;

Η Αθήνα έχει ανάγκη από έναν δημοτικό σταθμό ενημερωτικό, ο οποίος δεν θα δουλεύει ως προβολή του προφίλ του δημάρχου στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά θα ασχολείται με τα προβλήματα της πόλης των δημοτών και των κατοίκων της.

Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί έχουν έναν ιδιαίτερο ρόλο να παίξουν. Οφείλουν να αποτελούν το μέσο ενημέρωσης των κατοίκων για όλα τα θέματα και ιδίως για τα θέματα της πόλης, το βήμα για τους ενεργούς πολίτες και τις συλλογικότητες τους. Να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών πολιτικών. Να μπορούν να κινούνται πέρα από τη λογική της αγοράς, των χορηγών, της εμπορικής μουσικής και των playlists. Να δίνουν χώρο σε νέους δημιουργούς.  

Συνεπώς, η μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ανώνυμες επιχειρήσεις, μας βρίσκει αντίθετους επειδή πιστεύουμε ότι κοινωνικά αγαθά όπως η ενημέρωση δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην βάση της εμπορικής ανταγωνιστικότητας με εταιρικά και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ειδικά σ’αυτή τη φάση που κερδίζουν έδαφος οι ιδέες της ενίσχυσης του δημοσίου, δεν μπορούμε στην Ελλάδα να ακολουθούμε την αδιέξοδη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Αθήνα δεν έχει ανάγκη έναν ακόμη σταθμό που λειτουργεί στη βάση της λογικής του κέρδους, δεν έχει ανάγκη ένα σταθμό που θα ανταγωνίζεται με αυτούς τους όρους τους ιδιωτικούς. Έχει όμως ανάγκη ένα σταθμό που:

    * θα ενημερώνει διασφαλίζοντας την πολυφωνία και θα δίνει βήμα σε όλες τις απόψεις,
    * θα ενημερώνει τους κατοίκους για τα ζητήματα της πόλης, για ό,τι συμβαίνει στις γειτονιές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Για τις κινητοποιήσεις, τις διεκδικήσεις και τις αντιστάσεις των ανθρώπων της πόλης,
    * θα προωθεί τις κοινωνικές πολιτικές των δήμων της Αθήνας. Που θα αναλαμβάνει για παράδειγμα την ενημέρωση των κατοίκων για ζητήματα ανακύκλωσης, κοινωνικών υπηρεσιών, για τα θέματα μεταναστών κτλ.
    * θα “επιστρέφει” έμμεσα τα χρήματα των Αθηναίων πολιτών που λαμβάνει από την επιχορήγηση του Δήμου, με τη μορφή της κοινωνικής υπεραξίας των υπηρεσιών του

 

Τόσο ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που επιβάλει την αλλαγή της μορφής των δημοτικών επιχειρήσεων, όσο και ο νόμος Ρουσόπουλου, ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση, τη μετατροπή των δημοτικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες, κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Στην κατεύθυνση της μετατροπής του κοινωνικού αγαθού της ενημέρωσης σε εμπόρευμα.  

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τους εργαζόμενους στους δημοτικούς σταθμούς και στον 9.84, με βάση τις σχετικές διατάξεις προτείνεται σε όσους εργαζόμενους δεν επιλεχθούν (με ποια κριτήρια άραγε;) για να παραμείνουν στον νέο σταθμό, να μεταφερθούν στον Δήμο, γεγονός που προφανώς για τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς του σταθμού αποτελεί αλλαγή εργασιακού αντικειμένου, υπονόμευση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και σε κάθε περίπτωση δεν είναι κατανοητό ποιο θα είναι το αντικείμενο που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας στον Δήμο. Εκτός αν θεωρούμε ότι οι διάφορες διοικητικές υπηρεσίες και διευθύνσεις του Δήμου Αθηναίων έχουν ανάγκη από καθημερινή δημοσιογραφική κάλυψη…

Φοβόμαστε λοιπόν ότι αυτοί που θα «διασωθούν» και θα βρεθούν σε νέες, εξίσου καλοπληρωμένες, θέσεις δεν θα είναι οι πραγματικά εργαζόμενοι στον 9.84, οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί που ευσυνείδητα επιτελούν τα καθήκοντά τους. Και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι διαφορετικό να μιλάμε για μισθοδοτούμενους από τον 9,84 και διαφορετικό να μιλάμε για τους εργαζόμενους στον 9.84, γι’αυτούς που με τη δουλείας του στηρίζουν το σταθμό.   

Σήμερα, για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης:

1. Με δεδομένο ότι με βάση τον Κώδικα των Δήμων και Κοινοτήτων (με τον οποίο διαφωνούμε και τον έχουμε καταγγείλει και στο Δημοτικό Συμβούλιο), καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή του είναι η 31.12.2008, θεωρούμε ότι η συζήτηση για το μέλλον του σταθμού δεν μπορεί να γίνει σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια.  

Για αυτό το λόγο καλούμε το δημοτικό συμβούλιο και τον Δήμαρχο και με την ιδιότητα του και ως πρόεδρου της ΚΕΔΚΕ

     * Να ζητήσει άμεσα από τον Υπουργό κ Παυλόπουλο (αρμόδιο πλέον και για τους ΟΤΑ και τα ΜΜΕ) αναστολή της εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.
 
    * Να διεκδικήσει την κατάργηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και τη δημιουργία ειδικού νομοθετικού πλαισίου που να διασφαλίζει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του 9.84 και των άλλων δημοτικών σταθμών.
 
    * Να διασφαλίσει πλήρη και σταθερή εργασία για τους πραγματικά απασχολούμενους στο σταθμό, στο πλαίσιο των αποφάσεων και των αντίστοιχων συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων (ΕΣΗΕΑ, ΕΤΕΡ κτλ.)
 
2. Κατά την άποψη μας, η φυσιογνωμία και το μέλλον του σταθμού απαιτεί πολιτική συζήτηση στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου. Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να μας καλέσει να τοποθετηθούμε εκ των υστέρων και όταν θα έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Για αυτό το λόγο ζητάμε να συζητηθεί το θέμα εντός ημερησίας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με την παρουσία και εκπροσώπων των εργαζομένων του σταθμού.  

3. Ζητάμε από την δημοτική πλειοψηφία επίσημα και δημόσια να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για το μέλλον του σταθμού και των εργαζομένων.   

Συνοψίζοντας, θεωρούμε ότι ο 9.84 δεν πρέπει να μετατραπεί ούτε σε ανώνυμη εταιρεία, ούτε σε εταιρεία ειδικού σκοπού. Πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του σταθμού, υπόθεση που αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτόν αλλά όλους τους δημότες και κατοίκους της Αθήνας

Σε ότι αφορά το ζήτημα του Φιλοπάππου με αφορμή το εξώδικο που εστάλη στο θέατρο της Δώρας Στράτου, ο Ρήγας Αξελός, αφού πρώτα ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανοιχτής Πόλης, με τον διευθυντή του θεάτρου της Δώρας Στράτου, μεταξύ άλλων είπε:  

«Θεωρούμε ότι οι λόφοι του Φιλοπάππου οφείλουν να λειτουργούν ως αρχαιολογικός χώρος και αστικό πάρκο, χωρίς κάγκελα, περιφράξεις, ωράριο, με απόλυτη προστασία στα αρχαία. Υποστηρίζουμε το τοπικό κίνημα και υπερασπίζουμε το δημόσιο και ανοιχτό χαρακτήρα των λόφων, χωρίς καταπατήσεις ιδιωτών.  

Μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ενώ το αρμόδιο υπουργείο, πέρυσι, έσπευσε να κηρύξει τον Φιλοπάππου, οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, δεν έχει διασφαλίσει το νομικό καθεστώς του χώρου, με αποτέλεσμα ιδιώτες να διεκδικούν τώρα εκτάσεις στο λόφο του Φιλοπάππου, μεταξύ αυτών και τμήμα του θεάτρου της Δώρας Στράτου.  

Μας προκαλεί έκπληξη επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος Αθηναίων, δεν έχει ακόμη διευκρινίσει το νομικό καθεστώς για τα 13 στρέμματα που βρίσκονται πέριξ του εστιατορίου Διόνυσος, που επεκτείνεται παράνομα στο λόφο.

Με δεδομένο ότι σειρά εγγράφων συνηγορούν υπέρ της ιδιοκτησίας του Δήμου:

 

- το βασιλικό διάταγμα του 1957 ο συγκεκριμένος χώρος χαρακτηρίστηκε ως χώρος πλατείας και άλσους και καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις.

-η τεχνική έκθεση του ΕΟΤ για τον «Διόνυσο», (13/12/1995, Εστιατόριο Φιλοπάππου Διόνυσος, Τεχνική Έκθεση), αναγνωρίζεται ότι ο χώρος διεκδικείται από τον Δήμο Αθηναίων,

- η έκθεση Ασημακόπουλου, για την ΕΑΧΑ ΑΕ, που εκπονήθηκε το 1999 αναγνωρίζεται ότι τα στρέμματα αυτά ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων,  

αναρωτιόμαστε αν ο δήμος έχει ελέγξει αυτά τα έγγραφα και την ορθότητα τους.  

Η Ανοιχτή Πόλη έχει θέσει το ζήτημα από τον Μάιο του 2007 οπότε και η δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί ότι θα διερευνήσει το ζήτημα και θα επανέλθει. Αναρωτιόμαστε, τόσους μήνες δεν έχει αποσαφηνίσει το καθεστώς;»  

Απαντώντας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι εν όψει κτηματολογίου, το καθεστώς του Φιλοπάππου είναι υπό διερεύνηση, αλλά ακόμη δεν μπορεί να κάνει κάποια δημόσια ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Πορτάλιου, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη «Μέρα Δρόμου», που πραγματοποιήθηκε στις 25/10/2008 από πολλές ομάδες καλλιτεχνών δρόμου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Κατέθεσε φάκελο με τις θέσεις των  διοργανωτών και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις. Ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεργαστεί με τις ομάδες αυτές ώστε να υπάρξουν καλλιτεχνικά δρώμενα στις  γειτονιές του Δήμου.

Τέλος, η Ελένη Πορτάλιου έθεσε το θέμα της κίνησης των ατόμων με αναπηρία στην Αθήνα, με αφορμή αίτημα μιας οικογένειας που αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα. Ζήτησε να υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα ραμπών ώστε η κίνηση των αμαξιδίων να είναι εφικτή στο σύνολο της πόλης και παρέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας για να ελεγχθούν οι παραβάτες οδηγοί, οι οποίοι σταθμεύουν μπροστά στις ράμπες.  Επανέφερε, επίσης, το θέμα της πλατείας Βουρνά και ζήτησε να αποκατασταθούν επιτέλους οι πινακίδες.  
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png