Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 03/03/2008

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση το ζήτημα της απομάκρυνσης των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, με αφορμή συγκεκριμένες περιπτώσεις παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Αθηναίων και το ζήτημα της αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων και το ζήτημα των σχολικών φυλάκων.

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αναφέρθηκε σε δημοσίευση

του blog της Ανοιχτής Πόλης (www.anoihtipoli.blogspot.com), σχετικά με την κοπή των νεραντζιών στην οδό Κανάρη, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι αναληθές και συκοφαντικό και το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ψηφισμένο έργο από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, που συμπεριλαμβάνεται στο τεχνικό πρόγραμμα του 2008. Τέλος, σχετικά με τον σύλλογο Λυκαβηττός, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνομιλεί με συλλόγους που πρώτα κινούνται νομικά και μετά έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο.  


Η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Πορτάλιου, απαντώντας στον δήμαρχο, μεταξύ άλλων είπε:   

«Πρώτον, το βράδυ της Κυριακής δεσμευτήκατε ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο πριν το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο τα δέντρα έχουν ήδη κοπεί. Δεύτερον η απόφαση στην οποία αναφέρεστε αφορά τη διαπλάτυνση του πεζοδρομίου και όχι την κοπή ή αντικατάσταση δέντρων. 
 
Aπό πλευράς διαδικασίας, ο δήμος οφείλει να ενημερώνει τους κατοίκους για τα σχέδια τοπικών παρεμβάσεων, πόσο μάλλον όταν αυτοί επωμίζονται το κόστος κατασκευής. Η συγκεκριμένη ανάπλαση και οι σχεδιαζόμενες αναπλάσεις στην ευρύτερη περιοχή Kολωνακίου δεν έχουν περάσει από την Eπιτροπή Σχεδίου Πόλεως και το διαμερισματικό συμβούλιο, δεν υπήρξε κανένα ενημερωτικό φυλλάδιο ή αφίσα επικοινωνίας με τους περιοίκους και καμία διαβούλευση με τοπικούς φορείς.

Εξάλλου, δεν καταλαβαίνουμε τη λογική της αντικατάστασης δέντρων. Αν ο δήμος είχε ήδη φυτέψει 10.000 ή 20.000 δέντρα, τότε θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Όμως τώρα, που στον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με τη Xάρτα Πρασίνου, υπάρχει μόνο 1 δένδρο ανά 30 μέτρα σε όλη την έκταση της πόλης, δεν υπάρχει λογική στο να αντικαθιστούμε υγιή, σύμφωνα με επιστημονική γνώμη που έλαβε η Ανοιχτή Πόλη, δέντρα, τα οποία μάλιστα έχουν χαρακτηρίσει επί δεκαετίες τη μορφή των δρόμων της περιοχής.

Τέλος, οι αντικαταστάσεις των πλακών των πεζοδρομίων, γιατί αποτελούν προτεραιότητα όταν μάλιστα δεν υπάρχει κανένα οικολογικό κριτήριο που να τις συνοδεύει και βλέπουμε να αφαιρούνται αξιόλογα μαρμάρινα ρείθρα και πλακόστρωση που δεν παρουσιάζει κανένα σοβαρό πρόβλημα. Γιατί οι δημότες πρέπει να πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα, έργα επιζήμια, άχρηστα ή αμφιβόλου σκοπιμότητας ενώ υπάρχουν δραματικές ελλείψεις στην πόλη; Μήπως για να κινείται το εργολαβικό χρήμα;"

Στην συζήτηση, παρενέβη και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας, Άννα Φιλίνη. Η  Άννα Φιλίνη, μεταξύ άλλων είπε:  

«Θα ήθελα να μιλήσω ως κάτοικος της περιοχής. Οι νεραντζιές χαρακτηρίζουν την πόλη μας και τη μορφολογία της πόλης μας. Αν υπερασπίστηκαν οι κάτοικοι αυτά τα δέντρα, το έπραξαν πρώτα και κύρια για λόγους ιστορικής μνήμης της πόλης. Και αν πρέπει να αντικαταστήσετε αυτά τα δέντρα, λόγω ασθένειας για παράδειγμα, θα πρέπει να μας εξηγήσετε κ. Δήμαρχε, σε μας, στους κατοίκους της περιοχής, γιατί να αλλάξετε τις νεραντζιές με άλλο είδους δέντρα, που δεν ταιριάζουν στην μορφολογία της περιοχής. Τέλος, ως μέλος του συλλόγου Λυκαβηττός δεν μπορείτε να καταφέρεστε εναντίον ενός συλλόγου, ενός συλλόγου με τον οποίο έχουμε δώσει αγώνες για την προστασία του Πάρκου Ελευθερίας.»    

Στη συνέχεια, η δημοτική σύμβουλος, Ελθήνα Αγγελοπούλου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αφαίρεσης των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η Ελθήνα Αγγελοπούλου μεταξύ άλλων είπε:  

«Έχουμε θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της απομάκρυνσης των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Όμως εδώ και ένα χρόνο, ο Δήμος δεν έχει αφαιρέσει καμία κεραία, οδηγώντας στην πράξη, με τη στάση τους κατοίκους στην αυτοδικία. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, τον Ιουνίου του 2007, μετά από πρόταση της Ανοιχτής Πόλης, σε σχετικό ομόφωνο ψήφισμά του, ζητάει την άμεση απομάκρυνση των παράνομων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Τίθεται πλέον δηλαδή και ζήτημα αξιοπιστίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί δεν μπορεί το δημοτικό συμβούλιο από τη μια να ζητάει την άμεση απομάκρυνση και από την άλλη ο δήμος να μην έχει αφαιρέσει ούτε μια κεραία.    

Θέλουμε, σήμερα να αναφερθούμε σε ορισμένες περιπτώσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια είτε από την ΕΕΤΤ είτε από την Πολεοδομία.   

Η κεραία επί της οδού Αμφικράτους 72 στον Άγιο Αρτέμιο. Από τον Νοέμβριο ήδη, είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη κεραία δεν διαθέτει άδεια. Η αδράνεια του Δήμου να ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα των κατοίκων για απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας οδήγησε τους κατοίκους να διακόψουν μόνοι τους τη λειτουργία της κεραίας. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, εκδόθηκε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων που διατάσσει την διακοπή της λειτουργίας της εν λόγω κεραίας. Όμως, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ίδιων των κατοίκων η συγκεκριμένη κεραία συνεχίζει να λειτουργεί.  

Στην Τερπάνδρου, στον Νέο Κόσμο, όπου σήμερα βγήκε η απόφαση ότι η κεραία είναι παράνομη. Στην περιοχή υπάρχουν 12 θάνατοι από καρκίνο και αυτό δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο.  

Στα Άνω Πετράλωνα, τόσο επί της οδού Τριών Ιεραρχών 84 και όσο και επί της οδού Καλλισθένους 66 λειτουργούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες σύμφωνα με τα έγγραφα της Πολεοδομίας, τα οποία θα σας καταθέσουμε, δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας.  

Τέλος, κεραία κινητής τηλεφωνίας, χωρίς άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, λειτουργεί στη συμβολή των οδών Αρχιμήδους και Εμπεδοκλέους, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε ακτίνα 300 μέτρων από το 3ο Δημοτικό Σχολείο.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕΤΤ, το οποίο και θα σας καταθέσουμε, σε ακτίνα 300 μέτρων γύρω από τον 3ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργούν 10 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, την ίδια στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, με το παραπάνω ψήφισμά ζητάει την απαγόρευση τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας 300 μέτρα γύρω από σχολεία και άλλους χώρους πρόσβασης του κοινού.  

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει σχετική εργολαβία για την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευών. Ζητούμε να τεθεί το ζήτημα των κεραιών σε προτεραιότητα. Σήμερα σας καταθέτουμε έγγραφα, βάσει των οποίων οι συγκεκριμένες κεραίες είναι παράνομες. Θέλουμε μια συγκεκριμένη δέσμευση της δημοτικής αρχής για τον χρόνο απομάκρυνσης τους.  

Δεν μπορεί στην Αθήνα να λειτουργούν κεραίες χωρίς άδεια και το δημοτικό συμβούλιο να μένει σε ένα ψήφισμα το οποίο μάλιστα αδυνατεί να εφαρμόσει, ακόμη και για τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του.  

Νομίζουμε ότι ο Δήμος οφείλει να εκμεταλλευτεί την εμπειρία άλλων δήμων και να προχωρήσει σήμερα στην σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η οποία θα εποπτεύει και θα ελέγχει την απομάκρυνση των παράνομων κεραιών.»     

Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αβραμίδης, είπε ότι η απομάκρυνση μιας κεραίας είναι εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία και ότι επιθυμεί τη στήριξη των δημοτικών παρατάξεων για την απομάκρυνση των κεραιών που έχουν κριθεί με οριστική δικαστική απόφαση παράνομες.    

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος, Ρήγας Αξελός, έθεσε το θέμα των εθελοντών σχολικών τροχονόμων και των σχολικών φυλάκων. Μεταξύ άλλων είπε:  

«Από το 1997 καθιερώθηκε ο θεσμός των εθελοντών σχολικών τροχονόμων και θεσπίστηκε η καταβολή ενός ποσού της τάξης των 140 ευρώ ως αποζημίωση. Θέλουμε σήμερα να επικεντρωθούμε στο ζήτημα της αποζημίωσης αν κα υπάρχει και ένα ευρύτερο θέμα με τη φύση της εργασίας που προσφέρουν και το κατά πόσο αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών. Από το τρέχον σχολικό έτος το ποσό αυτό αυξήθηκε στα 176 ευρώ. Όμως ο Δήμος Αθηναίων είναι από τους ελάχιστους δήμους που δεν καταβάλει αυτήν την αύξηση. Για ποιο λόγο δεν καταβάλλεται το συγκεκριμένο ποσό και πότε θα συμμορφωθεί ο Δήμος  με την σχετική υπουργική απόφαση; Σκοπεύετε επίσης να αντικαταστήσετε τον εξοπλισμό αυτών των σχολικών τροχονόμων, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τον ίδιο εξοπλισμό εδώ και χρόνια;  

Όσον αφορά στους σχολικούς φύλακες, στο Δήμο Αθηναίων εργάζονται 350 σχολικοί φύλακες. Οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνταν από το 2001 με διαδοχικές συμβάσεις και μονιμοποιήθηκαν 2004. Όμως από την πενταετή προϋπηρεσία τους πριν μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αναγνωρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων μόνο προϋπηρεσία εικοσιτεσσάρων μηνών. Αυτό είναι αντίθετο με τις ρυθμίσεις του Υπουργείο Εσωτερικών και με την σχετική γνωμοδότηση (2/4489/0022  της 19-3-2007) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.  Επειδή έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου χωρίς μέχρι τώρα να έχει επιλυθεί το πρόβλημα τους, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε για ποιο λόγο καθυστερεί και πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα τους.»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας είπε ότι δεν είναι θέση μόνο του Δήμου Αθηναίων, αλλά ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΚΕ, καθώς οι δήμοι δεν έχουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση, για να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες αυτές.  
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png