Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 26/05/2008

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση, με αφορμή χθεσινή δήλωση του Ν. Κακλαμάνη, το ζήτημα της ίδρυσης από τον Δήμο Αθηναίων ‘μη κρατικού’ πανεπιστημίου, την καταγγελία για κακοποίηση μετανάστη μικροπωλητή στο υπόγειο της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και τα αιτήματα των κατοίκων των περιοχών Κυνοσάργους – Νέου Κόσμου.

 
Το άρθρο 16 δεν αναθεωρήθηκε …τόσο το χειρότερο για αυτό

Σχετικά με την ίδρυση ‘μη κρατικού’ πανεπιστημίου από το Δήμο Αθηναίων, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων είπε:  

«Τα τελευταία δύο χρόνια το πανεκπαιδευτικό κίνημα κατάφερε να ακυρώσει την συνταγματική αναθεώρηση. Κατάφερε να υπερασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο Υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις του όλο το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα.  

Αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των δημόσιων πανεπιστημίων, η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να ξεχειλώσει το γράμμα του Συντάγματος, ώστε να ακυρώσει το πνεύμα του.  

Ο Ν. Κακλαμάνης χθες μέσω του τύπου έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεση του Δήμου Αθηναίων και της ΚΕΔΚΕ να ιδρύσει πανεπιστήμιο «με αντικείμενο την παραγωγή στελεχών για τη αυτοδιοίκηση». Ο Ν. Κακλαμάνης σπεύδει να δώσει χείρα βοηθείας στον Υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση και δηλώνει πρώτος τη διαθεσιμότητα του να ιδρύσει «μη κρατικό» πανεπιστήμιο.  

Όσο, όμως και αν ανατρέξαμε στο πρόγραμμα σας και στις προεκλογικές σας δηλώσεις δεν βρήκαμε σχετική εξαγγελία. Όσο και αν ανατρέξαμε στις εργασίες της ΚΕΔΚΕ, σχετική πρόταση και συζήτηση δεν υπάρχει.
 
Αναρωτιέμαι αν οι πολίτες της Αθήνας ψηφίζουν δημοτική αρχή για να ασχολείται με τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα της Αθήνας ή με τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.  

Αναρωτιέμαι αν το ζήτημα της ίδρυσης «μη κρατικών» πανεπιστημίων από το Δήμο Αθηναίων μπορεί να αναγγέλλεται, ακόμη και ως σχεδιασμός, στο πλαίσιο μια συνέντευξης και όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

Αναρωτιέμαι με ποια κονδύλια θα στηρίξει ο Δήμος Αθηναίων ένα υποτιθέμενο πανεπιστήμιο, τι στιγμή που όλοι ξέρουμε την κατάσταση των οικονομικών του;


Ο Ν. Κακλαμάνης ψηφίστηκε για δήμαρχος της Αθήνας και όχι για υπουργός της Κυβέρνησης, όχι για να έχει ακόμη ένα χαρτοφυλάκιο της κυβέρνησης. Η Αθήνα έχει ανάγκη από ριζοσπαστικές λύσεις που να μπορούν να αναβαθμίσουν την  ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Λύσεις για το κυκλοφοριακό, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την αύξηση του πρασίνου, μέτρα κοινωνικής πολιτικής και όχι από ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εκτεθούνε εδώ τα επιχειρήματα δημόσια. Εμάς θα μας βρείτε απέναντι. Με το καμουφλάζ των ΝΠΔΔ επιχειρείται από την μεριά της κυβέρνησης να περάσει αυτό που δεν πέρασε με την αναθεώρηση. Θεωρούμε απαράδεκτο η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Αθηναίων, να πρωτοστατήσει σε μια επιχείρηση παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε στην επόμενη συνεδρίαση να συζητηθεί εντός ημερήσιας διάταξης.»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι στο παρελθόν τόσο η ΚΕΔΚΕ, δια του πρώην προέδρου της, όσο και η ΓΣΕΕ έχουν τοποθετηθεί υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης πανεπιστημίων από τους ΟΤΑ, ενώ αρνήθηκε να τεθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αναφέροντας ότι θα τεθεί «όποτε νομίζει η δημοτική πλειοψηφία».  

Απαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων τόνισε:  

«Κύριε δήμαρχε, καλύπτεσθε πίσω από τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό όμως δεν αρκεί. Όσο και αν έχει συναινέσει στο παρελθόν η απελθούσα διοίκηση της ΚΕΔΚΕ, όσο και αν συναινεί η κα. Διαμαντοπούλου, κανείς δεν δικαιούται να κάνει ότι δεν συνέβη τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια. Η απόπειρα της κυβέρνησης να παρακάμψει το Σύνταγμα και να περάσει από το παράθυρο ότι δεν πέρασε από την Συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, δεν μπορεί να βρίσκει πρόθυμους εθελοντές στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Αρκετά προβλήματα έχει η Αθήνα το ‘μη κρατικό’ πανεπιστήμιο μας έλειπε»   
 

Σχετικά με την καταγγελία μετανάστη ότι αστυνομικοί κακοποίησαν παλαιστίνιο μικροπωλητή στο υπόγειο της δημοτικής αστυνομίας


Στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός αναφέρθηκε στην καταγγελία παλαιστίνιου μικροπωλητή ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Ρήγας Αξελός μεταξύ άλλων είπε:  
«Στην εφημερίδα ΑΥΓΗ, δημοσιεύθηκε την Τρίτη 20 Μαΐου 2008, καταγγελία παλαιστίνιου μικροπωλητή ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς εντός του Κτηρίου της δημοτικής Αστυνομίας, στην οδό Αρμοδίου 16, δίπλα στην Βαρβάκειο Αγορά και όλα αυτά γιατί ο Παλαιστίνιος επιχείρησε να στήσει έναν μικρό πάγκο με γλυκά στην συμβολή  των οδών Σοφοκλέους και Σωκράτους.  


Έχει περάσει σχεδόν μια εβδομάδα, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δημόσια απάντηση από την πλευρά της ΕΛΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να πάρει θέση σχετικά με το περιστατικό.   

Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει το ευρύτερο ζήτημα που υπάρχει στην περιοχή γύρω από το δημαρχείο. Ζήτημα γκετοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την καταστολή.  

Εμείς λέμε ότι η καταστολή και ένταση της αστυνόμευσης δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα. Στην πράξη βάζει τα θύματα στη θέση των θυτών και κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Στην πράξη η πίεση για καλύτερη αστυνόμευση ως «λύση ενός κοινωνικού προβλήματος, καλύπτει τέτοια περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας»    

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συνέβη τέτοιο περιστατικό και προσέθεσε ότι  καμία αίθουσα της δημοτικής αστυνομίας δεν ήταν ανοιχτή.

Στη συνέχεια ο Ρήγας Αξελός έθεσε το ζήτημα των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου και πιο συγκεκριμένα, την καθυστέρηση στη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο ενώ έχουν προπληρωθεί τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη.  

«Την περασμένη εβδομάδα, δημότης μας ενημέρωσε ότι επί 14 μήνες ο Δήμος Αθηναίων καθυστερεί να παράσχει μια υπηρεσία που είναι ανταποδοτική, συγκεκριμένα την σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο. Μετά από επικοινωνία μας με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, μάθαμε ότι λόγω οικονομικών οφειλών του Δήμου προς τους εργολάβους που επεκτείνουν το δίκτυο από το 2006 (!!!) όλες οι εργολαβίες μετατίθενται χρονικά και στη συγκεκριμένη οικοδομή η σύνδεση θα γίνει ίσως τον επόμενο Νοέμβρη. Να θυμίσουμε πως πρόσφατα (17-3-2008) το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση για κατασκευή επέκτασης αποχετευτικού δικτύου  με δαπάνες του ίδιου του δημότη στην οδό Τρικάλων. Προφανώς ο άνθρωπος  είχε αγανακτήσει. Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες αποφάσεις κινούνται στα όρια της νομιμότητας, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση τη λύση που μπορεί να υιοθετεί ο Δήμος Αθηναίων, αν θέλει να σέβεται τον εαυτό του και πρώτα απ’ όλα τους δημότες. Τι συμβαίνει με αυτές τις καθυστερήσεις;»


Σχετικά με τα προβλήματα των περιοχών Κυνοσάργους – Νέου Κόσμου

Τέλος η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου, αφού πρώτα ενημέρωσε το σώμα για τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πήγασος στις 13/05/2008 με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών έθεσε τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. Η Ελένη Πορτάλιου μεταξύ άλλων είπε:

«Θεωρούμε ότι η διοίκηση του Δήμου πρέπει να επιληφθεί άμεσα των θεμάτων τα οποία απολύτως δικαιολογημένα θέτουν οι δημότες. Να επισημάνουμε ότι και στο παρελθόν οι κάτοικοι έχουν θέσει τα ζητήματα, καταθέτοντας χιλιάδες υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά οι υπηρεσίες του Δήμου δεν έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπισή τους. Θα εστιάσουμε σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς για το τέταρτο αίτημα των κατοίκων που αφορά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας  για τις οποίες υπάρχει η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κοπή δένδρων

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων  συνεχώς κόβονται δένδρα από τις ανεπαρκείς σημερινές δενδροστοιχίες των δρόμων, είτε από εργολάβους νέων οικοδομών  είτε από καταστηματάρχες, χωρίς ποτέ  να αντικαθίστανται. Άμεσο αίτημα των κατοίκων είναι η υπηρεσία πρασίνου να φυτέψει νέα δένδρα τουλάχιστον στη θέση αυτών που έχουν αφαιρεθεί.

Καθαριότητα
 
Σύμφωνα με τους κατοίκους  δεν καθαρίζονται επαρκώς οι δημόσιοι χώροι -π.χ. η πλατεία Χριστιανουπόλεως στην οποία έγινε η  συγκέντρωση των κατοίκων καθαρίστηκε, μετά από πολύ καιρό, μόλις την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσης. Επίσης, δεν πλένονται τακτικά οι κάδοι απορριμμάτων με αποτέλεσμα  να υποφέρουν οι κάτοικοι των χαμηλών ορόφων των κτιρίων, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Άμεσο αίτημα των κατοίκων: να πυκνώσει η δραστηριότητα της υπηρεσίας καθαριότητας στην περιοχή.   

Κατεστραμμένοι δρόμοι και πεζοδρόμια
 
Οι κάτοικοι σκέφτονται να προχωρήσουν σε ενέργειες μη καταβολής των δημοτικών τελών εφ’ όσον δεν επισκευαστούν τα πεζοδρόμια. Ο Δήμος  Αθηναίων διαθέτει το απαραίτητο εργατοτεχνικό δυναμικό και θα μπορούσε με πολύ χαμηλό κόστος αγοράς των υλικών να βελτιώσει την κατάσταση στους δημόσιους χώρους – κατά προτεραιότητα στους χώρους κίνησης των πεζών.

Επίσης, σύμφωνα και με ομόφωνο αίτημα του 2ου Διαμερισματικού Συμβουλίου (η απόφαση ελήφθη στη βάση 80 υπογραφών αιτούντων κατοίκων), επείγει η ασφαλτόστρωση, ο ηλεκτροφωτισμός και η δεντροφύτευση των οδών  Βρεσθένης και Παρασκευοπούλου.  

Τέλος, θα θέλαμε να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή τι ισχύει σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή – ειδικότερα με τα συνεργεία αυτοκινήτων – και αν τηρείται η κείμενη νομοθεσία.»  
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png