Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 12/05/2008

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης συζητήθηκαν εντός της ημερήσιας διάταξης το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και το ζήτημα των εργασιών της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός» στον Ελαιώνα.

Σε ότι αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

«Συζητάμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει τεράστιες ανησυχίες στους πολίτες. Και ανησυχούν δικαίως καθώς η εμφάνιση των κεραιών μετρά λίγο παραπάνω από μια δεκαετία, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών επιστημονικών συμπερασμάτων.

Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που τα όρια εκπομπής για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, βρίσκονται λίγο πιο κάτω από τα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες τα όρια είναι υποπολλαπλάσια από τα ελληνικά. Αναρωτιέμαι πως τα καταφέρνουν σε άλλες πόλεις της Ευρώπης και έχουν τόσο χαμηλά όρια (π.χ. στο Παρίσι ή στο Σάλτσμπουργκ).  

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που το ίδιο το νομικό πλαίσιο λειτουργεί περισσότερο φιλικά προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, παρά προστατευτικά για τους πολίτες.

Για παράδειγμα, ο νόμος επιτρέπει για τις κεραίες που ήταν εγκατεστημένες πριν από τη δημοσίευσή του, να καταθέσουν την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2008 και πρόσφατα δόθηκε και νέα παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Αποτέλεσμα αυτών των ρυθμίσεων είναι να υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα κεραίες, οι οποίες εμφανίζονται νόμιμες, αλλά στην πράξη είναι νομότυπες καθώς απουσιάζει η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Κριτήριο δηλαδή για την νομιμότητα ή μη των κεραιών δεν αποτελεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων αλλά ο χρόνος τοποθέτησης τους.

Ο νόμος του 2006 απαγορεύει την τοποθέτηση κεραιών πάνω σε κτήρια σχολείων (ξενοδοχείων και λοιπών χώρων συνάθροισης κοινού) και προβλέπει μειωμένα όρια ακτινοβολίας (κατά 60%) για τις κεραίες 300 μέτρων από την περίμετρο της βάσης τους βρίσκονται σχολεία, βρεφικοί σταθμοί κτλ.  Ο νόμος δηλαδή αναγνωρίζει την επικινδυνότητα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όμως η λύση που υιοθετεί κινείται στο μίνιμουμ της προστασίας για τους πολίτες. Γι’αυτό κατά την άποψη μας ο νόμος αυτός δεν κινείται στην κατεύθυνση της προστασίας των πολιτών. Βέβαια αυτός ο νόμος ψηφίστηκε λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εδώ εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρακολουθούσαν το τηλέφωνό του πρωθυπουργού και δεν έχουν καμία επίπτωση. Δεν θα έχουν κάποια εύνοια όσον αφορά το καθεστώς ανάπτυξης των δικτύων τους;

Η σημερινή δημοτική αρχή μέχρι στιγμής δεν έχει αφαιρέσει καμία παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Θεωρούμε θετικό ότι ο Δήμαρχος σήμερα ανακοίνωσε ότι θα αφαιρεθούν όσες κεραίες έχουν τελεσιδικήσει.

Όμως επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι άλλα ψηφίζουμε, πιθανόν υπό την πίεση της αντιπολίτευσης, και άλλα λέμε μετά.

Μέχρι σήμερα η απάντηση της δημοτικής αρχής, κάθε φορά που θέταμε θέμα απομάκρυνσης παράνομων κεραιών ήταν ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο τεχνικό συνεργείο. Σήμερα δεν ακούμε αυτήν την αιτιολογία, αλλά ότι δεν υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες, ίσως γιατί όταν θέλουμε βρίσκονται οι τεχνικές δυνατότητες. Όπως για παράδειγμα βρέθηκαν οι τεχνικές δυνατότητες για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά.

Σήμερα ακούμε ότι  υπάρχει νομικό κώλυμα.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι στις 18/6/2007 εγκρίθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο σημείο 7 μιλούσε για  άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μετά από καταγγελία. Η δημοτική πλειοψηφία οφείλει να τιμήσει την ψήφο της.

  • Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Αθηναίων είναι να αφαιρεί τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

  • Να συστήσει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που να εποπτεύει και να συντονίζει τις αποφάσεις του Δήμου. Σας θυμίζω ότι κάτι παρόμοιο έχει συμβεί στον Δήμο του Πειραιά.

  • Να δημιουργήσει μηχανισμό μετρήσεων της ακτινοβολίας.

  • Να δημιουργήσει αρχείο καταγραφής των παράνομων κεραιών

  • Να κινηθεί ο Δήμος δικαστικά κατά συγκεκριμένων περιπτώσεων παράνομων κεραιών. Καθώς μέχρι τώρα οι κάτοικοι αναλαμβάνουν πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες.

  • Αν ο Δήμος θέλει να πιέσει τις εταιρείες μπορεί να παύσει προσωρινά την αδειοδότηση εταιρειών εάν πρωτίστων δεν επέλθει ένας εξορθολογισμός του δικτύου.

  • Τέλος, εν όψει νέου νομοσχεδίου που προανήγγειλε ο Υπουργούς Μεταφορών, ο Δήμος Αθηναίων ως ο μεγαλύτερος της χώρας, να παρέμβει προτείνοντας τη μείωση των ορίων και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για πλήρη καταγραφή των παράνομων κεραιών και επανασχεδιασμού του δικτύου. »

Στη συζήτηση του 2 θέματος της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με τις εργασίες της εταιρείας «Μπάμπης Βωβός» στον Ελαιώνα, το οποίο ετέθη μετά από κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ άλλων είπε:

«Το θέμα των εργασιών για την κατασκευή του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου είναι πολύ σημαντικότερο από την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ. Ο φόρτος της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και της ροής πολιτών στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, θα είναι καθημερινός, κατά μια μετριοπαθή εκτίμηση περίπου 35.000 επισκέπτες ημερησίως. Επί 365 μέρες το χρόνο, θα μετακινούνται 35.000 πολίτες, όσοι δηλαδή θα επισκέπτονταν το γήπεδο κάθε 15 μέρες για έναν αγώνα.

Θέλουμε να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Εμείς έχουμε μέτωπο με το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο. Πολιτικό μέτωπο. Θα εξαντλήσουμε τη νομιμότητα σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες εργασίες. Είναι εμφανές ότι εδώ υπάρχει λαθροχειρία. Δεν μπορείς να παρουσιάζεις το ίδιο ακριβώς σχέδιο στη μια περίπτωση για ένα αυτοκίνητο ανά 8 μέτρα και την άλλη για ένα αυτοκίνητο ανά 4 μέτρα. Το ένα από τα δύο είναι αληθινό.

Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να εφαρμοστούν οι νόμοι, και βεβαίως να ανακληθεί η άδεια και να σταματήσουν  οι εργασίες

(δείτε επίσης προηγούμενες παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης για το θέμα 1 , 2)

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png