Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 09/06/2008

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξης Τσίπρας, τοποθετούμενος για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, την έγκριση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων 2007- 2010, μεταξύ άλλων είπε:

 «Αρχικά να υπογραμμίσουμε ότι είναι σημαντικό σε κάθε ΟΤΑ της χώρας -πόσω μάλλον- στον πρώτο Δήμο να υπάρχει ένα δημόσιο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και δημοκρατικά αποφασισμένο σχέδιο ανάπτυξης, με στρατηγικό, δηλ. μακροχρόνιο, χαρακτήρα και επιχειρησιακή διάσταση, δηλ. με πλαίσιο εφαρμογής και χρηματοδότησης.

Ένα τέτοιο σχέδιο οφείλει να περιλαμβάνει το τι σημαίνει «ανάπτυξη», ποιες είναι οι πολιτικές, οργανωτικές και τεχνικές προτεραιότητες, ποια τα μέσα υλοποίησης και θα καταθέτονταν στην αρχή της θητείας κάθε εκλεγμένης δημοτικής αρχής με στόχο να καταστήσει δημόσιες, δηλ. συμφωνημένες και επιχειρησιακές (δηλ. λειτουργικές και εφαρμόσιμες) τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις και με ορίζοντα τετραετίας.

Το στρατηγικό/επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου δεν είναι, και δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό, ως ουδέτερη διαδικασία. Είναι πολιτικά φορτισμένο από τις προτεραιότητες και τις απόψεις της κάθε παράταξης, της κάθε δημοτικής αρχής.

Δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως υπόθεση τεχνοκρατών. Ως ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μεταξύ του στενού κύκλου των ειδικών του προγραμματισμού αλλά, ως πολιτική διαδικασία που βασίζεται σε έναν πλατύ διάλογο με τους φορείς και τους πολίτες της Αθήνας, με στόχο την συμμετοχική κατάρτιση ενός κοινού "οράματος" για το μέλλον της πόλης.

Για αυτό το λόγο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης είναι πολύ σημαντική, αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας, όμως ο Δήμος προβλέπει ιδιαίτερα στενά χρονοδιαγράμματα διαβούλευσης.

Ο Δήμος δίνει το μίνιμουμ χρονικό περιθώριο που προβλέπει ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων για διαβούλευση με φορείς (15 μέρες), λες και δεν πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο κεντροβαρή Δήμο, όπου πολλοί δημόσιοι, επιστημονικοί φορείς, ο καθένας με τις δικές του ταχύτητες απόκρισης, έχουν ουσιαστικό λόγο και τεκμηριωμένες προτάσεις.

Εκτιμούμε ότι συνολικά, η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα διακατέχεται από ένα σύνδρομο μυστικοπάθειας.

Εμείς προτείνουμε:

- τουλάχιστον τριπλάσια περίοδο διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς,

- άμεση αποστολή του σχεδίου σε κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης: ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ, ΕΒΕΑ, ΕΜΠ, ΤΕΕ, ΣΕΠΟΧ, ΕΕΣ για υποβολή προτάσεων, αλλαγών κ.λπ.

- ειδική συνεδρίαση των διαμερισματικών συμβουλίων και του δημοτικού συμβουλίου με μόνο θέμα το Επιχειρησιακό Σχέδιο.

- διοργάνωση δημόσιας ανοιχτής ημερίδας με προσκεκλημένους τους φορείς αλλά και τα κινήματα της πόλη, για να τοποθετηθούν δημοσίως για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου

Από τη μεριά μας, θα τοποθετηθούμε και εμείς συνολικά και τεκμηριωμένα μέσα στα χρονικά πλαίσια που τίθενται, ωστόσο μπορούμε από μια πρώτη ανάγνωση του Επιχειρησιακού Σχεδίου να κάνουμε κάποιες πρώτες παρατηρήσεις.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες αναφορές για τις υπηρεσίες επιτελικού προγραμματισμού του Δήμου που πρέπει να είναι ενταγμένες οργανικά στον διοικητικό μηχανισμό. Υπάρχουν αναφορές για το πράσινο σε επίπεδο γειτονιάς, αναφορές που αναγνωρίζουν το πρόβλημα της έλλειψης λειτουργικού πρασίνου στην Αθήνα, σε αντίθεση με τη Χάρτα πρασίνου που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή.

Το κομμάτι της αποτίμησης της υπάρχουσας κατάστασης είναι περισσότερο περιγραφικό, θα λέγαμε συχνά αντιγραφή κάποιων επίσημων στοιχείων ή τμημάτων κειμένων μελετών. Το κείμενο δεν εστιάζει σε μια κριτική ανάλυση των παρατιθέμενων στοιχείων και δεν προχωρά σε μια ποιοτική ανάγνωση της πραγματικότητας. Ελπίζουμε ότι μέσα από την απαραίτητη διαβούλευση θα γίνει ο απαραίτητος εμπλουτισμός του κειμένου.

Νομίζουμε τέλος ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταθέσουμε, είναι η πραγματικότητα που διαπιστώνει ο Αθηναίος πολίτης, μια πραγματικότητα που δεν είναι ουδέτερη, είναι πολιτικά φορτισμένη, διότι το δήμο της Αθήνας τον διαχειρίστηκαν συγκεκριμένες διοικήσεις και οι κυβερνήσεις που ασχολήθηκαν με το δήμο Αθηναίων ήταν συγκεκριμένες και εφήρμοσαν συγκεκριμένες πολιτικές.

Εμείς δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε σε αυτόν τον διάλογο, προκειμένου να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση, το δικό μας όραμα για την Αθήνα. Θα προκαλέσουμε μια σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης καλώντας σε ημερίδα όλους τους φορείς που πρέπει να τοποθετηθούν για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων.

Ελπίζουμε να συμβάλλουν οι φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και τα κινήματα πόλης, που με τον δικό τους τρόπο συμβάλλουν στην ανάδειξη των προβλημάτων της πόλης.»  

Επίσης, στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση το ζήτημα της εισήγησης του ΣτΕ για τα κτήρια της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το θέμα της προστασία του Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς, το ψήφισμα του 7ου διαμερίσματος που στρέφεται εναντίον της Ανοιχτής Πόλης, το ζήτημα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στη Διοχάρους, του χώρου που βρίσκεται μεταξύ της ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ και της πλατείας που βρίσκεται ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ στο Γκάζι, καθώς και ζητήματα από το δεύτερο και το έκτο διαμέρισμα.  

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός σχετικά με το ζήτημα των πολυκατοικιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Ναού της Αργοτέρας Αρτέμιδος μεταξύ άλλων είπε:  

«Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για την εισήγηση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΠΟ, σύμφωνα με την οποία κηρύσσονταν κατεδαφιστέες ο δύο πολυκατοικίες στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Νομίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εισήγηση η οποία δικαιώνει τις κινητοποιήσεις όλων εκείνων που εξ’αρχής είχαν εκφράσει τις ενστάσεις τους σε ότι αφορά την εισήγηση του ΚΑΣ και την τελική απόφαση του ΥΠΠΟ.  

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να επαναφέρουμε ένα ακόμη ζήτημα που εμπλέκει το ΚΑΣ και το ΥΠΠΟ, αυτό του ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος στο Μετς. Ως γνωστό, κατασκευαστική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση κατεδάφισης στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, σε αντίθεση βέβαια με την υπουργική απόφαση (31/10/2005) του ΥΠΠΟ, που όριζε ότι η όποια κατεδάφιση οφείλει να γίνει από υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Από όσο γνωρίζουμε η συγκεκριμένη αίτηση βρίσκεται προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Με δεδομένη τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέρ της διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η Δημοτική Αρχή για να αποτρέψει το ενδεχόμενο οικοδόμησης του χώρου;»

Σχετικά με το ψήφισμα του 7ου διαμερίσματος, ο Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων είπε:  

«Κατά την άποψη μας πρόκειται για ένα ψήφισμα, συκοφαντικό, αντιδημοκρατικό και εμπαθές που κινείται εκτός του πλαισίου της πολιτικής αντιπαράθεσης, που χαρακτηρίζει βέβαια και αυτούς που το έγραψαν.»  

Στη συνέχεια η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου έθεσε το θέμα της κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο πάρκο επί της οδού Διοχάρους. Η Ελένη Πορτάλιου, μεταξύ άλλων είπε:  

«Την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο του 1ου διαμερίσματος καταψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση, μετά από αίτημα του ΥΠΕΧΩΔΕ, για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην οδό Διοχάρους για την κατασκευή υπόγειου γκαράζ. Το θέμα αφορά στην παραχώρηση δημόσιου χώρου, ενεργού πράσινου σε κατασκευαστική εταιρεία. Το συγκεκριμένο θέμα έχει κινητοποιήσει τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι υπερασπίζονται τα 75 περίπου δέντρα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο παρκάκι της Διοχάρους. Όμως παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο ήταν προ-ολυμπιακό έργο, όπως φαίνεται από τα σχετικά έγγραφα του ΥΠΕΧΩΔΕ, το τελευταίο προγραμματίζει να εκτελέσει το έργο παρά την αντίθετη άποψη των κατοίκων. Με δεδομένη την απόφαση του συμβουλίου του 1ου διαμερίσματος, ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής;».  

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, απάντησε ότι στηρίζει το αίτημα των κατοίκων και ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να γίνει παρέμβαση στον ανάδοχο καθώς το θέμα έχει αναθέσει το έργο σε ανάδοχο.   

Τέλος, η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου, έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης και απόδοσης στους κατοίκους του οικοπέδου που βρίσκεται στο Γκάζι μεταξύ της Τεχνόπολις και της πλατείας που βρίσκεται ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ, το ζήτημα της πλατείας Βαρνάβα στο δεύτερο διαμέρισμα και το αίτημα για αναβάθμιση του γηπέδου του ΟΝΑ στο 6ο διαμέρισμα.

Μεταξύ άλλων η Ελθήνα Αγγελοπούλου είπε:  

«Στο Γκάζι, μεταξύ της Τεχνόπολις και της πλατείας που βρίσκεται ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ, υπάρχει ένας οικόπεδο, φυσική συνέχεια της πλατείας, το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια περιφραγμένο. Οι κάτοικοι και ο Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος πρόσφατα πραγματοποίησαν κινητοποίηση διεκδικώντας την αξιοποίηση του Χώρου. Τη δημιουργία παιδικής χαράς και χώρου πρασίνου. Αξιοποίηση που να προτάσεις τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και όχι να δημιουργεί και άλλο χώρο για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορικές χρήσεις, στην ήδη υπερκορεσμένη, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, περιοχή του Γκαζιού. Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει το σώμα αλλά και τους κατοίκους για το σχεδιασμό που υπάρχει για την περιοχή»

Στη συνέχεια σχετικά με την πλατεία Βαρνάβα στο δεύτερο διαμέρισμα και το γήπεδο του ΟΝΑ στο 6ο διαμέρισμα, η Ελθήνα Αγγελοπούλου, είπε:

«Το πρώτο θέμα αφορά την πλατεία Βαρνάβα στο 2ο διαμέρισμα και συγκεκριμένα την ανάπλαση της με απομάκρυνση του σιντριβανιού. Πρόκειται για ένα όχι ιδιαίτερα καλαίσθητο σιντριβάνι, μόνιμα βρόμικο και λόγω της κακής κατασκευής του ξεχειλίζει συνεχώς πράγμα επικίνδυνο για όλους. Το πιο σημαντικό είναι ότι κάνει πολύ επικίνδυνο το παιχνίδι των παιδιών εκεί, τα οποία στην συγκεκριμένη περιοχή δεν έχουν άλλους ελεύθερους χώρους για παιχνίδι. Το 3ο Δημοτικό σχολείο που είναι στην περιοχή έχει βγάλει ψήφισμα(το οποίο και καταθέτουμε) και ζητά την απομάκρυνσή του. Ο πρόεδρος του διαμερίσματος ενημερώθηκε αλλά δήλωσε αδυναμία. Οι δημότες της περιοχής μας εξέφρασαν την απορία τους γιατί ένα τόσο απλό αίτημα τους και χωρίς ιδιαίτερο κόστος για το δήμο δεν ικανοποιείται. Νομίζουμε ότι είναι εφικτό να απομακρυνθεί το σιντριβάνι και να γίνει μικρή ανάπλαση της πλατείας προς όφελος αυτών που την χρησιμοποιούν.

Το δεύτερο θέμα είναι για το 6ο Διαμέρισμα, πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει και παλιότερες δημοτικές αρχές αλλά έγινε πάλι επίκαιρο για δυσάρεστο λόγο. Πριν λίγο καιρό ένα μικρό παιδί έπεσε από ύψος 30 μέτρων από το νταμάρι που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο γηπέδου του ΟΝΑ. Το γήπεδο μπάσκετ στην οδό Αντιόπης και Αρκεσίνης έχει άμεση επαφή με το νταμάρι στο οποίο η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε μια υποτυπώδης περίφραξη, είναι καθημερινό το φαινόμενο νεαρά παιδιά παίζουν ανεβαίνοντας το νταμάρι. Τη μέρα που κάναμε την αυτοψία στο χώρο (δυο μέρες μετά το ατύχημα) διαπιστώσαμε ότι στο κομμάτι που ανήκει στο Δήμο Γαλατσίου υπάρχει περίφραξη ενώ στο δικό μας κομμάτι όχι. Ούτε περίφραξη, ούτε δίχτυ που να κρατά της πέτρες που αποκολλούνται με συνέπεια να πέφτουν σε πεζούς και στα παρκαρισμένα αμάξια. Νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια διαμόρφωση του νταμαριού, με βαθμωτά μεγάλα σκαλοπάτια και διαμόρφωση πρασίνου ώστε μην είναι τόσο επικίνδυνο και εύκολα προσβάσιμο από τα παιδία. Τη μέρα που πήγαμε στο χώρο διαπιστώσαμε ότι και το γήπεδο είναι πολύ παραμελημένο, με παλιό επικίνδυνο τερέν, χωρίς επαρκή φωτισμό και κυρίως χωρίς φύλακα αφού όπως πληροφορηθήκαμε υπήρχε μόνο ένας το πρωί. Πρόκειται για μια ήδη υποβαθμισμένη συνοικία που οι κάτοικοι της αισθάνονται ότι ο δήμος την έχει εγκαταλείψει.»
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png