Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις 2008 Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Δημαρχείο της οδού Λιοσίων

Δημοσιεύτηκε 04/11/2008

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο κεντρικό κτήριο διοίκησης του Δήμου Αθηναίων στην οδό Λιοσίων. Στην περιοδεία, που περιλάμβανε επίσκεψη και στο 40ο Λύκειο Αθηνών του σχολικού συγκροτήματος της Γκράβας, συμμετείχε και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρ. Δημοτ. Σύμβουλος Αθηναίων Άννα Φιλίνη.

Στην ομιλία του προς τους εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε:


«Δυο χρόνια μετά από τις δημοτικές εκλογές του 2006 βρισκόμαστε πάλι εδώ, αντιπροσωπία της «Ανοιχτής Πόλης» και του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε, και από διαφορετικές θέσεις, να αγωνιζόμαστε για τα ζητήματα του Δήμου της Αθήνας, στο πλευρό των κατοίκων και των εργαζομένων αυτής της πόλης.
 
Η Ανοιχτή Πόλη, αλλά και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς στο ΔΑ, παλεύουν, ασκούν συνεχή κριτική και προτείνουν εναλλακτικές στο σημερινό μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του ΔΑ. Βρισκόμαστε σταθερά μαζί στους αγώνες σας, όπως πριν μερικούς μήνες στη πολυήμερη δυναμική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αλλά και αύριο, στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που έχετε κηρύξει.
 
Χαιρετίζουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στον 984, που δεν πρέπει να πληρώσουν τις δεκαετίες πελατειακής κακοδιαχείρισης του σταθμού από διαδοχικές διοικήσεις του Δήμου. Είμαστε αντίθετοι στη μετατροπή του σταθμού σε ΑΕ, που θα τον απαξιώσει και θα τον οδηγήσει στην αγκαλιά επώνυμων, «ευεργετών» των ΜΜΕ και του πολιτισμού, που έχουν βάλει στο μάτι αυτή την ιστορική συχνότητα.

Για την οικονομική κρίση και την πολιτική της Κυβέρνησης

Παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες μια κυβέρνηση με ημερομηνία λήξεως, να σπαράζεται από ένα ιδιόμορφο εμφύλιο πόλεμο. Αντί να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την στήριξη των εργαζομένων, αντί να ασχοληθεί με τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ασχολείται με τα στρατόπεδα του κ. Σουφλιά και του κ. Αλογοσκούφη. Πόσοι στηρίζουν το «ρεύμα σκέψης» του υπουργού δημοσίων έργων και πόσοι στηρίζουν το «ρεύμα σκέψης» του υπουργού οικονομίας. Για το «τσουνάμι» απολύσεων σε τράπεζες, κατασκευαστικές εταιρείες, τηλεπικοινωνίες κανείς δεν ασχολείται στην κυβέρνηση. Για την ακρίβεια κανείς δεν λαμβάνει μέτρα. Για την άνοδο των επιτοκίων κανείς δεν μιλάει.
 
Πίσω από αυτή την αντιπαράθεση βέβαια κρύβεται ακόμα ένας πόλεμος συμφερόντων. Που θα κατευθυνθούν τα 28 δις ευρώ; Αυτά τα δισεκατομμύρια που δεν υπάρχουν για το ταμείο φτώχειας, δεν υπάρχουν για αυξήσεις, δεν υπάρχουν για την κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια. Θα πάνε στους τραπεζίτες που στηρίζει ο κ. Αλογοσκούφης ή θα πάνε στους μεγαλοκατασκευαστές που στηρίζει ο κ. Σουφλιάς; Θα δοθούν σε αυτούς που εδώ και χρόνια έχουν περάσει ένα βρόγχο στο λαιμό μας, επιβάλλουν καταχρηστικούς όρους, κερδοσκοπούν σε βάρος των δανειοληπτών ή θα πάνε στους τρεις τέσσερις μεγαλοεργολάβους που μονοπωλούν  όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα;

Αυτή είναι η μεγάλη έγνοια σήμερα της κυβέρνησης. Θα ενδιαφερθεί για τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος ή με τις ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και όλα αυτά όταν η κρίση είναι ακόμα σε εξέλιξη, όταν βρίσκεται μόλις στο κατώφλι μας. H κρίση θα επεκταθεί πολύ σύντομα στην πραγματική οικονομία. Θα έχουμε κρίση του κοινωνικού κράτους. Θα έχουμε μεγάλα προβλήματα στα ταμεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα το κράτος πρέπει να αναλάβει τις επισφαλείς επενδύσεις και να εγγυηθεί τα αποθεματικά των ταμείων.

Για την πολιτική της σημερινής Δημοτικής Αρχής

Δύο χρόνια από την εκλογή του κ. Κακλαμάνη στη διοίκηση του Δήμου οι δημότες αυτής της πόλης δεν έχουμε την αίσθηση ότι έχουν αλλάξει και πολλά στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητάς μας. Νομίζουμε πως και οι εργαζόμενοι στο Δήμο δεν βλέπουν μεγάλες αλλαγές, παρά μόνο τη συνέχιση ενός συγκεκριμένου μοντέλου διοίκησης, και σε πολλές περιπτώσεις την περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους και της πραγματικής προσφοράς τους στο Δήμο.

Ο κ. Κακλαμάνης, στα «μεγάλα» ζητήματα του Δήμου ακολουθεί πιστά την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης: απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών και προσανατολισμός στις ιδιωτικοποιήσεις, αδιαφάνεια και έλλειψη ουσιαστικών θεσμών δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο ειδικά σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, ρωτάμε: τις επιπτώσεις θα τις πληρώσουν πάλι οι πολίτες; Χτες ο Κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τα τέλη ανταποδοτικότητας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, και θα έχει μείωση εσόδων από αυτό το κονδύλι αυτό τις τάξεως των  6 εκατ. ευρώ. Αυτή την έλλειψη ο Δήμος για να την αντιμετωπίσει προφανώς θα κόψει από κάποιες άλλες παροχές. Και ρωτάμε: γιατί να μην τα πληρώσουν αυτοί που χρόνια αποκομίζουν κέρδη από την πόλη  και δεν δίνουν ποτέ και πουθενά λογαριασμό;. Γιατί να μην τα πληρώσουν οι τράπεζες, τα μεγάλα εμπορικά, οι ΔΕΚΟ και τα Υπουργεία, που τόσα χρόνια πληρώνουν τα ίδια αναλογικά τέλη με το φτωχό  πολίτη; Γιατί αυτός που έχει ένα τετραγωνικό μέτρο στον Κολωνό να πληρώνει τα ίδια με αυτόν που έχει ένα τετραγωνικό μέτρο στο Κολωνάκι;

Φταίει ο πολίτης που πήρε ο Δήμος τεράστια δάνεια που σκορπίστηκαν στον αέρα και τώρα με την κρίση και την άνοδο των επιτοκίων καλείται να πληρώσει πρόσθετους τόκους 1 εκατ. Ευρώ.; Δικαιωνόμαστε λοιπόν όταν λέμε ότι τα δάνεια παραμένουν βραχνάς στην οικονομική λειτουργία του Δήμου όταν δεν έχουν κοινωνική λειτουργία και  υπεραξία.   

Εμείς πιστεύουμε ότι:
-    Ο Δήμος δεν πρέπει να μεταφέρει και άλλα  βάρη σε τέλη και φόρους στους πολίτες.
-    Να πάρει πρωτοβουλίες κοινωνικής στήριξης, ανάπτυξης και δράσεις με συνδετικό κρίκο την συμμετοχή την διαφάνεια, την ηθική και την κοινωνική αλληλεγγύη
-    Να  αξιοποιηθεί η περιουσία του Δήμου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
-    Να υπάρξει  ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων του και μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας.
Επιπλέον, η αυτοδιοίκηση πρέπει να αναπτύξει πολιτικές πρωτοβουλίες και να διεκδικήσει τους πόρους που της ανήκουν, από το φετινό προϋπολογισμό, την επιστροφή των παρακρατηθέντων, υπεξαιρεθέντων λέμε εμείς, πόρων της Τοπικής αυτοδιοίκησης (σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΔΚΕ αυτά ξεπερνούν τα 2,8 δις ευρώ.) και τους αναγκαίους επιπλέον πόρους για αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στους Δήμους και για τους συμβασιούχους.

Συνοψίζοντας τη δική μας πρόταση: Στην πολιτική ατζέντα του Δήμου θα πρέπει να είναι δράσεις που θα αποδίδουν κοινωνικό έργο και κοινωνική υπεραξία, και όχι επιχειρηματικές συμφωνίες που η αυτοδιοίκηση  θα παραχωρεί δημόσιο χώρο και δημόσια στήριξη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων.

Εμείς διαφωνούμε με τη σημερινή γενική κατεύθυνση του Δημοτικού Κώδικα και ζητάμε να μην μετατρέπει ο Δήμος σε επιχειρηματία μεταφέροντας έργο και δράσεις έξω από το διοικητικό του μηχανισμό, διότι γνωρίζουμε που θέλουν να οδηγήσουν την αυτοδιοίκηση: Στην συμμετοχή των ιδιωτών στο έργο της έως και την πλήρη ιδιωτικοποίηση κρίσιμων λειτουργιών όπως η καθαριότητα.

Δεν θα κουραστούμε να είμαστε δίπλα στους κάτοικους που αγωνίζονται για τους ελεύθερους χώρους και την ποιότητα ζωής.
 
Δεν θα κουραστούμε να διεκδικούμε διαφάνεια και λογοδοσία προς το δημοτικό συμβούλιο και τους πολίτες. Λέξεις που έχουν ξεχαστεί από τη λειτουργία του Δήμου.

Για τα προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Αθηναίων

Παρατηρούμε με λύπη πως μέχρι σήμερα η νέα δημοτική διοίκηση του κ. Κακλαμάνη διατηρεί ή και αναπαράγει τους γνωστούς μηχανισμούς στο Δήμο Αθηναίων. Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην διατήρηση αυτού του πελατειακού συστήματος – αντίθετοι στην επικράτηση της ευνοιοκρατίας, αντί της αξιοκρατίας στους χώρους εργασίας. Μακροχρόνια, αυτές οι επιλογές θα απαξιώσουν περισσότερο τη δυνατότητα του Δήμου να εκπονήσει και να εφαρμόσει σοβαρές δημόσιες πολιτικές.

Για εμάς, από τη μια η αξιοκρατία και από την άλλη ο ανεξάρτητος, ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός, η δημοκρατία δηλαδή στους χώρους δουλειάς είναι απαράβατος όρος για μια ισχυρή δημοτική διοίκηση, για έναν δήμο που οι εργαζόμενοι θα κάνουν το καθήκον τους ευσυνείδητα και με υπερηφάνεια, χωρίς άνωθεν πιέσεις κάθε είδους…

Γι’αυτό το λόγο, διεκδικούμε μαζί με τις αγωνιστικές δυνάμεις στα σωματεία των εργαζομένων:
 
-    να σταματήσει η πρακτική της μαζικής απασχόλησης ανασφάλιστων, κυρίως νέων, μέσω των προγραμμάτων stage του ΟΑΕΔ και βέβαια να προχωρήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων έργου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου Αθηναίων.
-    να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ: αυξήσεις στις συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους με κάθε τύπου σύμβαση – «ίση αμοιβή για ίση εργασία για όλους» όπως λέμε, αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών συνθηκών για όλους όσους τα δικαιούνται, προάσπιση των αποθεματικών των ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης που τα έχει κάνει φύλλο και φτερό.

Για  εμάς, οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθηναίων είναι η «ψυχή» αυτής της πόλης. Από αυτούς περνάει η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, της ποιότητας ζωής, των κοινωνικών εξυπηρετήσεων.
 
Η πρακτική της απαξίωσης του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου, μέσω της ανάθεσης ολοένα και περισσότερων δράσεων του Δήμου σε τρίτους, μέσω εργολαβιών, συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, ευθείας ή δια της παρακάμψεως ιδιωτικοποίησης πρέπει να σταματήσει.

Εμείς θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι μέρος της κρίσης.

Καλούμε εσάς, τους εργαζόμενους στο Δήμο να γίνεται «μέρος της λύσης» του προβλήματος που λέγεται «Αθήνα». Να πλαισιώσετε τους μαζικούς αγώνες, να διεκδικήσετε αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας, ανεξάρτητο συνδικαλισμό, βελτίωση του ρόλου σας.
 
Σας καλούμε να ακούσετε τις προτάσεις μας, προτάσεις που αυτό το διάστημα επικαιροποιούμε μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία σε όλη την Ελλάδα, και συμμετάσχετε ενεργά σε κοινούς αγώνες.
Γιατί πρέπει να θυμίσουμε κάτι που σίγουρα γνωρίζετε: ότι η αξιοπρέπεια των εργαζομένων δεν χαρίζεται από κανέναν, αλλά κερδίζεται με συλλογικούς αγώνες.
 
Εμείς στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, συγκρουόμαστε με τα κατεστημένα στο Δήμο Αθηναίων.
Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τη λύση των προβλημάτων. Ξέρουμε όμως ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις όταν αυτοί που τα υφίστανται παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png