Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 24/05/2009

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση τα ζητήματα των φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού στην Αθήνα, της απαράδεκτης πολιτικά μήνυσης κατά της πρώην διαμερισματικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Μαρίνας Βήχου, από τον Δήμο, για τις δηλώσεις της τελευταίας σχετικά με την καταστροφή του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, της χορήγησης της αιγίδας του Δήμου στο ετήσιο φεστιβάλ Υπερηφάνειας «Αthens Pride», των παράνομων κατασκευών και επεκτάσεων επί της οδού Υμηττού στο Παγκράτι, της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τερπάνδρου, της κατασκευής του πεζοδρομίου πέριξ της Τεχνόπολης στο Γκάζι

Ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός, αναφερόμενος στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Αθήνα, μεταξύ άλλων τόνισε:

«Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στα αλλεπάλληλα φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, έχουμε αναδείξει το πρόβλημα σε όλες τις πολύπλευρες διαστάσεις του, έχουμε υποδείξει εναλλακτικές πολιτικές, για το Δήμο αλλά και σε εθνικό επίπεδο, έχουμε επισημάνει τους κινδύνους για φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού» από την παράταση της σημερινής κατάστασης στο κέντρο.

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει επιπλέον γεγονότα που μας προβληματίζουν εξαιρετικά:

 • προσπάθειες ομάδων του ακροδεξιού χώρου να "επενδύσουν" στην αγανάκτηση κάποιων πολιτών και να υποδαυλίσουν το μίσος
 • περιστατικά βίαιων επιθέσεων σε μετανάστες, αλλά και σε χώρους συνάθροισης και λατρείας τους
 • τη στάση της ελληνικής αστυνομίας με τις επιχειρήσεις-σκούπα αλλά και την κάλυψη ρατσιστικών επιθέσεων

Συμμεριζόμαστε την αγωνία της επιτροπής φορέων και κατοίκων του Αγ. Παντελεήμονα, οι οποίοι σε χθεσινή τους ανακοίνωση τονίζουν:

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε ότι η ελληνική κοινωνία απειλείται πλέον σοβαρά από τη ραγδαία ανάπτυξη του ρατσισμού και από την δράση ρατσιστικών-φασιστικών ομάδων που υποδύονται τους «αγανακτισμένους πολίτες». Καλούμε όλους τους πολιτικούς χώρους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να πάρουν σαφή θέση καταδικάζοντας έμπρακτα τη ρατσιστική βία. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση απέναντι στο ελληνικό λαό να φράξουμε το δρόμο σ’ αυτούς που καλλιεργούν το μίσος και το διχασμό.»

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο:

 • Να καταδικάσει τα φαινόμενα τραμπουκισμών και τρομοκρατίας των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που αναπτύσσονται
 • Να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ΕΛΑΣ ώστε η παρουσία της σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα να μην παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
 • Να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια υπηρεσιών και νομικών προσώπων του Δήμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής σε όσους υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό»

Τέλος, ζήτησε από το δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί ο λόγος σε εκπρόσωπο της επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα, πράγμα που έγινε δεκτό .

Σχετικά με την παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας στην οδό Τερπάνδρου,  ο Ρήγας Αξελός είπε μεταξύ άλλων: « Την ίδια στιγμή που οι παρεμβάσεις των πολιτών έχουν καταστήσει την παράνομη εγκατάσταση, νόμιμα, άμεσα κατεδαφιστέα  λόγω επικινδυνότητας , η αστυνομία συνεπικουρούσε τα συνεργεία της εταιρίας στο παράνομο έργο αποκατάστασης των κεραιών. Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει μαζί με τους κατοίκους στην αποξήλωση της κεραίας ».

Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας,  πρότεινε την αποστολή επιστολής προς το Σ.τ.Ε. με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ώστε να επισπευστεί η εκδίκαση της υπόθεσης.

Σχετικά με την μήνυση που κατέθεσε ο Δήμος κατά της πρώην διαμερισματικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης και κατοίκου Κυψέλης, για το θέμα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, η Ελένη Πορτάλιου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απαράδεκτή πολιτική ενέργεια της δημοτικής αρχής, αποτελεί μια προσπάθεια ποινικοποίησης των Αγώνων των πολιτών. Είναι θλιβερό η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δήμο να ακολουθεί μεθόδους τρομοκρατίας και εκφοβισμού των κατοίκων. Καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει τη μήνυση και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τους κατοίκους που κινητοποιούνται στις γειτονιές της Αθήνας ως αντίπαλους.»

Ο Δήμαρχος κ. Κακλαμάνης, κάλεσε την κ. Μαρίνα Βήχου να αποστείλει επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακαλέσει τις κατηγορίες που απηύθυνε προς την Δημοτική Αρχή.

Σε ότι αφορά το αίτημα χορήγησης της αιγίδας του Δήμου στο Athens Pride-Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, η Ελένη Πορτάλιου μεταξύ άλλων είπε:

«Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 13 Ιουνίου το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, ένα φεστιβάλ ενάντια στο ρατσισμό και της διακρίσεις των, για ίσα δικαιώματα για όλους και όλες ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι διοργανωτές με ανοιχτή επιστολή ζητούν να τεθεί το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του Δήμου.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο δήμος έχει αρνηθεί να παραχωρήσει την αιγίδα του στην αντίστοιχη διοργάνωση. Παρακαλούμε, την φετινή χρόνια ο Δήμος να ξανασκεφτεί τη στάση του και να χορηγήσει την αιγίδα του σε μια διοργάνωση που μάχεται κατά των διακρίσεων καθώς επίσης να καλύψει –όπως και τα προηγούμενα  χρόνια- τις απαραίτητες τεχνικές ανάγκες της διοργάνωσης.»

Σχετικά με τις παράνομες κατασκευές στην οδό Υμηττού στο Παγκράτι, η Ελένη Πορτάλιου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση του στις 3-8-2004 (ΠΔΣ2759), ενέκρινε την Αρχιτεκτονική μελέτη για τη δημιουργία στεγάστρων υπαίθριων χωρών τραπεζοκαθισμάτων στην οδό Υμηττού.

Η αρχική πρόταση για τοποθέτηση και πλαϊνών πετασμάτων αποσύρθηκε μετά την τοποθέτηση πολλών δημοτικών συμβούλων ότι τα εξωτερικά στέγαστρα «θα μετατραπούν σε σαλονάκια». Η πρόταση υπερψηφίστηκε από την τότε δημοτική πλειοψηφία, με εξαίρεση την κ. Η. Βαλσαμάκη, η οποία απείχε από την ψηφοφορία, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «πρόκειται περί παραχωρήσεων χώρου στα καταστήματα τα οποία κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά περίπτωση, διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν ή δεν ξέρω τι άλλο κάνουν το χώρο τον οποίο έχουν».

Με βάση αυτήν την απόφαση έχει δημιουργηθεί η σημερινή τραγική εικόνα της οδού Υμηττού στο Παγκράτι , όπου τα προπετάσματα έχουν γίνει αυθαίρετα κτίρια με κλιματισμό, τηλεόραση και καναπέδες, ενώ τα δέντρα έχουν ξεραθεί τεχνητά ώστε να αποτελούν το ντεκόρ τους και τα παγκάκια έχουν ξηλωθεί ! Σημειώνουμε ότι η ανάπλαση της οδού Υμηττού είναι έργο του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ/νσης Ειδικών έργων Αναπλάσεων (ΔΕΕΑΠ) της δεκαετίας τέλη 80 αρχές 90 , ότι έχει απορροφήσει δημόσια χρήματα και επί πλέον για την υλοποίησή της προσαρμόστηκε το κυκλοφοριακό με την κατάργηση του προβλεπόμενου δε ύτερου ρεύματος της Υμηττού.   

Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο από συμβούλους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Πάγια απάντηση της δημοτικής αρχής είναι ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα και βρίσκονται στα δικαστήρια.

Με βάση τα παραπάνω θέλουμε να μας ενημερώσει η δημοτική αρχή:

 • πόσες περιπτώσεις διαπίστωσης αυθαιρέτων(εκθέσεις αυτοψίας κτλ.) υπάρχουν για την περίπτωση της οδού Υμηττού στο Παγκράτι
 • σε πόσες, από αυτές, έχουν κατατεθεί ενστάσεις στην αντίστοιχη επιτροπή και ποια ήταν η απόφαση της επιτροπής
 • σε πόσες περιπτώσεις υπάρχουν προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια και ειδικότερα σε πόσες περιπτώσεις έχει ζητηθεί παράλληλα αναστολή εκτέλεσης.

Και επίσης: πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί, ποιο είναι το ύψος τους και πόσα έχουν τελικά εισπραχθεί;

Ωστόσο, κατά την άποψη μας υπάρχει ουσιώδες πρόβλημα με την ίδια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τόσο την συγκεκριμένη που αφορά στην οδό Υμηττού, όσο και με άλλες αποφάσεις που δίνουν τη δυνατότητα για την κατασκευή τέτοιου είδους στεγάστρων στις καφετέριες σε διάφορα σημεία της Αθήνας (π.χ. Κολωνάκι).

Αυτή η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, αντίκειται τόσο σε συνταγματικές διατάξεις και ιδίως σε αυτές που αφορούν την προστασία του Περιβάλλοντος, όσο και στις διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το ΣτΕ (3445/2007), με απόφαση του για παρόμοια περίπτωση στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, θεωρεί ότι «διατάξεις με τις οποίες επιτρέπονται κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους (ή πάνω από αυτούς), εφ’ όσον έχουν ως αποτέλεσμα να αναιρείται ή να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η ελεύθερη χρήση και απόλαυση των χώρων αυτών, δεν είναι συμβατές με τις συνταγματικές επιταγές και ιδίως το άρθρο 24.»

Ενώ σύμφωνα με το ΣτΕ, στην ίδια συνταγματική διάταξη προσκρούει και η κατασκευή στηριγμάτων που παρέχουν τη δυνατότητα μετατροπής του κοινόχρηστου χώρου σε κλειστό ή ημίκλειστο και, πάντως, έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία στο χώρο αυτό και, γενικότερα, η χρήση του από το κοινό.

Θεωρούμε ότι τόσο αυτή η μη σύννομη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όσο και αντίστοιχες για άλλες περιοχές της Αθήνας, έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα και οφείλει να ανακληθεί και να αποδοθεί ο δημόσιος χώρος σε όλους τους πολίτες. Τόσο γιατί είναι  αντίθετη με την πολεοδομική νομοθεσία αλλά και, διότι «υφίσταται λόγος δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενο στην άρση της δυσχέρειας την οποία, προκαλεί στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία σε κοινόχρηστο χώρο, η εντός αυτού κατασκευή κάθετων στηριγμάτων, προς εξυπηρέτηση ιδιωτικού συμφέροντος» όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΣτΕ.

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και να ανακληθεί αυτή η απόφαση όπως και παρόμοιες αποφάσεις που παραχωρούν του δημόσιους χώρους της Αθήνας για ιδιωτική χρήση»

Για τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων στην οδό Περσεφόνης, η δημοτική σύμβουλος Ελθήνα Αγγελοπούλου, είπε :

« Θα θέλαμε να θέσουμε ένα πρόβλημα από τα πάρα πολλά της περιοχής του Γκαζιού, και για το οποίο αν ο Δήμος δεν ενεργήσει άμεσα, θα βρεθούμε  μπροστά σε προ τετελεσμένα γεγονότα. 

Αυτό τον καιρό συνεχίζονται τα έργα διαμόρφωσης πεζοδρομίων στην περιοχή. Στην οδό Περσεφόνης(στο δρόμο δηλαδή που βρίσκεται η κεντρική είσοδος της Τεχνόπολης) όπου ακόμα δεν έχει αποπερατωθεί πλήρως το έργο παρατηρείται το εξής:

Στο αποπερατωμένο κομμάτι, στο πεζοδρόμιο που είναι στην πλευρά της Τεχνόπολης όπου έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες

α) δεν υπάρχει οδηγός για τυφλούς (δεν χρησιμοποιήθηκαν οι ειδικές πλάκες)

β) δεν υπάρχει ράμπα για ΑΜΕΑ και φυσικά

γ) και τα δυο πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα από τα τραπεζοκαθίσματα εστιατορίων.

Το ερώτημα είναι για ποιον ανακατασκευάζονται αυτά τα πεζοδρόμια!

Όταν μάλιστα, λίγα μέτρα πιο πέρα έχει τοποθετηθεί και πινακίδα που απαγορεύει το πάρκινγκ στο συγκεκριμένο δρόμο από τις 19:00-02:00, ακριβώς τις ώρες που λειτουργούν τα μαγαζιά.

Γνωρίζουν οι τεχνικές υπηρεσίες ότι δεν χρησιμοποιούνται οι εγκεκριμένες πλάκες και δεν διαμορφώνονται μπάρες;

Έχει δοθεί άδεια για τραπεζοκαθίσματα και στο πεζοδρόμιο της Τεχνόπολης;

Καλούμε το Δήμο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην βρεθεί προ τετελεσμένου όταν κληθεί να παραλάβει το έργο.

Ενέργειες Εγγράφων
 • Αποστολή
 • Εκτύπωση
 • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png