Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 13/07/2009

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση το ζήτημα που αφορούν τη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου, το ζήτημα των εργασιών για την κατασκευή γκαράζ στην πλατεία μπροστά από το Α’ Νεκροταφείο, και το ζήτημα των αλλοδαπών εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα.

Ο Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων είπε:

«Θα θέλαμε να θέσουμε, δύο θέματα που αφορούν κατά την άποψη μας την δημοκρατική λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου:

Το πρώτο. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος μας ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι σύλλογοι και φορείς που καλούσαν σε κινητοποίηση εκείνη την ώρα έξω από το Δημαρχείο δεν γνώριζαν και δεν υπέγραφαν για την κινητοποίηση καθώς επίσης αναφέρθηκε και στα αιτήματα της κινητοποίησης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι σύλλογοι τον διαψεύδουν.

Στο παρελθόν, ο δήμαρχος έχει αναφερθεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων με διάφορους χαρακτηρισμούς. «Περιπλανώμενοι»  έχουν χαρακτηρίσει οι κατοίκους του Παγκρατίου, «δημότες» - εντός εισαγωγικών οι κατοίκων των Εξαρχείων, «περιοδεύων θίασος» η επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα

Καταθέτουμε για τα πρακτικά το κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την διάσωση του ιστορικού κέντρου, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι πρόβλημα μεταναστών – είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, με την “ύποπτη” ανοχή της πολιτείας.

Το δεύτερο. Ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων προβλέπει ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, κάθε έτους το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να πραγματοποιεί δημόσια συνεδρίαση κάνοντας απολογισμό της δράσης της. Ωστόσο, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μια εκδήλωση απολογισμού στο μέγαρο μουσικής τον προηγούμενο Απρίλιο, αλλά όχι στην υποχρεωτική με βάση τον Κώδικα απολογιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ελπίζουμε τουλάχιστον του χρόνου η δημοτική αρχή να προχωρήσει στον υποχρεωτικό απολογισμό».

Η Ελένη Πορτάλιου, αναφερόμενη στο ζήτημα των εργασιών στην πλατεία μπροστά από το Α’ Νεκροταφείο, μεταξύ άλλων είπε:

«Με  κινητοποίηση των κατοίκων και των  παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη και Συμπαράταξη, αποτράπηκε πριν λίγες μέρες η  κοπή των δένδρων στην πλατεία μπροστά από το Α’ Νεκροταφείο από τον εργολάβο του έργου : κατασκευή υπόγειου γκαράζ, ο οποίος είχε ήδη φέρει τα μηχανήματά του στο χώρο και είχε τοποθετήσει τις απαγορευτικές μπάρες.

Ο χώρος  ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, όπως έχει ο ίδιος αποδείξει με βάση τα συμβόλαια. Θα συνέβαινε, λοιπόν, το παράδοξο, να οικοδομεί το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ιδιοκτησία που δεν του ανήκει, πράγμα το οποίο όφειλε να έχει προλάβει ο Δήμος, όταν κατά το παρελθόν είχε επανειλημμένα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μορφή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κ.λπ. Ζητάμε από τον Δήμο να προβεί αμέσως σε ασφαλιστικά μέτρα νομής ώστε ν’ αποτρέψει παρέμβαση στην ιδιοκτησία του.

Η Ανοιχτή  Πόλη έχει να προτείνει λύσεις οικολογικά δόκιμες για το θέμα της στάθμευσης στην περιοχή (ελεγχόμενη στάθμευση, υπόγειο πάρκινγκ χωρίς να κοπούν δένδρα, κενά μεγάλα οικόπεδα στην Ιόλης κ.λπ.) που αποδεικνύουν ότι ο στόχος της κατασκευής χώρου στάθμευσης δεν είναι η εξυπηρέτηση με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά η απρόσκοπτη και εύκολη κερδοσκοπία του ιδιωτικού κεφαλαίου πάνω σε δημόσια γη.»

Η Ελένη Πορτάλιου, έθεσε επίσης το ζήτημα της προστασίας του πάρκου στην Διοχάρους στα Ιλίσσια και το ζητήματα σχετικά με την μελέτη της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, αναφερόμενη στο ζήτημα των εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα, μεταξύ άλλων είπε:

«Καθώς σήμερα υπήρχε κινητοποίηση των εργαζομένων στα μουσικά σύνολα, που διεκδικούν μια σειρά από αιτήματα, θα επανέλθω στο ζήτημα που είχαμε θέσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο. Έχω μπροστά μου την αίτηση αλλοδαπής εργαζόμενης στα Μουσικά Σύνολα που ζητά εδώ και μήνες την κατάταξη της σε θέση μόνιμης εργασίας με βάση τις σχετικές αποφάσεις. Επίσης έχω την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα, που ζητούν την άμεση κατάταξη των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, δηλώνοντας αν έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην κατάταξη των εργαζομένων».

Ο δήμαρχος απαντώντας ανέφερε ότι έχει απαντήσει στο προηγούμενο συμβούλιο.

Στη συνέχεια μίλησαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα και του Πανελλήνιου Σωματείο Μουσικών.

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Bookmarks
ανακοινώσεις