Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 20/10/2009

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο οι δημοτική σύμβουλοι της Ανοιχτής πόλης έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση, τα ζήτημα της προώθησης του θεάτρου δρόμου, της προστασία του λόφου του Φιλοπάππου με αφορμή την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων την Κυριακή 19.10.09, του κτηρίου που ανεγείρεται στη συμβολή της Ιεράς οδού με την Πειραιώς

Η Ελένη Πορτάλιου, αναφερόμενη στο ζήτημα του θεάτρου δρόμου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δρόμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και με την συμμετοχή του Δήμου, και τη συμμετοχή πολύ κόσμου και ιδίως νέων. Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί ξανά στο ζήτημα της ανάγκης προώθησης τέτοιων είδους γεγονότων, θεάτρου δρόμου, με αφορμή τότε το ζήτημα του Άλσους Παγκρατίου.

Θέλουμε να προτείνουμε να ενταχθούν στο πολιτιστικό πρόγραμμα του δήμου παραστάσεις θεάτρου δρόμου σε όλα τα διαμερίσματα καθώς, με αυτόν τον τρόπο εκτός από το γεγονός ότι διευκολύνονται οι δημότες να παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, παράλληλα ενισχύονται οι μικροί θίασοι και οι θεατρικές ομάδες.» 

Η Ελθήνα Αγγελοπούλου έθεσε το ζήτημα της προστασίας του Φιλοπάππου, ενημερώνοντας το σώμα για την λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Φιλοπάππου.

«Την Κυριακή που μας πέρασε, στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στον λόφο Φιλοπάππου από κατοίκους των όμορων περιοχών του λόφου και φίλων του λόφου που θεωρούν την ύπαρξη του πολύτιμη και αναντικατάστατη.

Το πρώτο θέμα για το οποίο έγινε ενημέρωση είναι για διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά κατοίκων για δεντροφύτευση που έγινε σε πλαγιά του λόφου το 2008. Πράγματι σε εκείνη την δεντροφύτευση φυτεύτηκαν δέντρα στα σημεία που προϋπήρχαν μεγάλα δέντρα τα οποία κάηκαν σε φωτιά που προκλήθηκε από αμέλεια του εργολάβου που είχε αναλάβει την περίφραξη του λόφου το 2003. Οι κάτοικοι δηλαδή μηνύονται για κάτι που ο Δήμος όφειλε να είχε κάνει, να αποκαταστήσει τη βλάστηση που χάθηκε. Και αυτό δεν αφορά μόνο αυτό το σημείο καθώς το ίδιο καλοκαίρι των έργων της περίφραξης είχαν 8ξεσπάσει συνολικά 17(!) φωτιές.

Συζητήθηκε επίσης η γενικότερη κατάσταση του πρασίνου στο λόφο. Η κατάσταση είναι απελπιστική, εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι έχουν ξεραθεί τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν σημεία που αν κόβονταν τα ξερά θα γινόντουσαν ξέφωτα.

Μάλιστα γνωρίζουμε ότι η υπηρεσία πρασίνου του 3ου διαμερίσματος έχει κάνει καταγραφή πριν το περασμένο καλοκαίρι με όργανο GPS και κατάγραψε πολύ περισσότερα από 300 ξερά δέντρα.

Επίσης δεν υπάρχει καμιά γεωπονική φροντίδα της βλάστησης, το σύστημα ποτίσματος είναι κατεστραμμένο. Γίνονται αλόγιστοι και αντιεπιστημονικοί καθαρισμοί της χαμηλής βλάστησης.

Η τελευταία φορά που έγιναν σοβαρά αντιδιαβρωτικά έργα στο λόφο ήταν τη δεκαετία του 80 και από τότε έχουν μείνει ασυντήρητα και είναι πλέον σχεδόν διαλυμένα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μονοπάτια, τα ξύλινα σκαλοπάτια, τα ελάχιστα παγκάκια κ.α.

Αλλά και η καθαριότητα είναι εξαιρετικά ελλιπής, όπως τόνισαν πολλοί από τους κατοίκους.

Οι Λόφοι Φιλοπάππου είναι 700 στρέμματα, είναι ο μεγαλύτερος χώρος πρασίνου στην Αθήνα και χρειάζεται ειδική και ξεχωριστή φροντίδα καθώς η βλάστηση φθίνει με γεωμετρική πρόοδο.

Για δεύτερη φορά αναγκάζομαι να σας παραδώσω την πραγματογνωμοσύνη 6 γεωπόνων για του Φιλοπάππου, που εξασφάλισαν οι κάτοικοι. Επίσης,  σας δίνω και το ψήφισμα της συνέλευσης της Κυριακής στο οποίο δυστυχώς ο δήμος έχει την τιμητική του.

Οι κάτοικοι μας ρωτούν και αδυνατούμε να δώσουμε απάντηση. Θα εμφανιστεί ο δήμος επιτέλους στου Φιλοπάππου, ή να τον περιμένουμε μόνο για κούλουμα και της «ώρα της γης». Αυτά λένε οι πολίτες, ελπίζω να μην του βάλουμε και αυτούς σε εισαγωγικά.»

Απαντώντας ο  δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Αγ. Μοσχονάς, ανέφερε ότι θα θέσει τον χαρακτηρισμό πολίτες εντός εισαγωγικών, καθώς αυτός έχει γεννηθεί στην περιοχή και ενδιαφέρεται για τον λόφο περισσότερο από όλους και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου σχετικά με τον Φιλοπάππου, αναφερόμενος στα δέντρα που είχε φυτεύσει η δημοτική αρχή την προηγούμενη τετραετία στους λόφους.

Τέλος η Ελθήνα Αγγελοπούλου, ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολεοδομίας να ενημερώσει το σώμα σχετικά με τα ερωτήματα που έχει θέσει σε προηγούμενα συμβούλια για το κτήριο που ανεγείρεται στη συμβολή της Ιεράς οδού με την Πειραιώς.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Αβραμίδης, ανέφερε ότι δεν έχει προκύψει κάποια νεότερη εξέλιξη και ότι δεν έχει εγκριθεί νέας οικοδομικής άδειας συνένωσης των δύο κτηρίων.

 

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png