Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 30/11/2009

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, έθεσαν σε προ ημερησίας συζήτηση τα θέματα

  •  της Γαζίας
  • της απόφασης της Αρχής  Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά  με τις κάμερες  στις παιδικές χαρές
  • της επέκτασης των  νυχτερινών μαγαζιών και των τραπεζοκαθισμάτων  στα Πετράλωνα
  • της κεραίας της Τερπάνδρου
  • της απαλλοτρίωσης του  οικοπέδου της  ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους(ΚΑΠΑΨ)


Ο Ρήγας Αξελός, αναφερόμενος στο θέμα της Γαζίας, μεταξύ άλλων είπε:

«Χθες στο χώρο της Γαζίας τοποθετήθηκαν κορδέλες που ειδοποιούσαν τους κατοίκους να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους, καθώς θα αρχίσουν τα έργα του Δήμου στο χώρο. Να θυμίσουμε ότι ο χώρος της Γαζίας αποκτήθηκε πρόσφατα από τον δήμο, μετά από πολύχρονες διεκδικήσεις των κατοίκων. Θεωρούμε ότι αποτελεί μίνιμουμ δημοκρατική υποχρέωση του δήμου να ενημερώσει το δημοτικό και το διαμερισματικό συμβούλιο και τους κατοίκους για τα σχέδια του και να ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία διαβούλευσης, πριν ξεκινήσει τα όποια έργα.»

Τέλος, ο Ρήγας Αξελός, ενημέρωσε το σώμα για την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με την οποία η χρήση καμερών παρακολούθησης στις παιδικές χαρές, δεν είναι νόμιμη, επιτρέποντας αποκλειστικά και δοκιμαστικά για ένα έτος, την εγκατάσταση καμερών σε δέκα (10) παιδικές χαρές του Δήμου Αθηναίων, «οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν αποκλειστικά εκτός ωραρίου σε χώρους που δεν επιτρέπεται η πρόσβαση. Πριν την εγκατάσταση καμερών στις παιδικές χαρές αυτές θα πρέπει να έχουν ληφθεί τα μέτρα που περιγράφονται στο σκεπτικό της παρούσης», δηλαδή διορθώσεις στις περιφράξεις, ασφαλές κλείδωμα των εγκαταστάσεων εκτός ωραρίου, φωτισμός κατά τις νυχτερινές ώρες, κλπ.»

Η Ελθήνα Αγγελοπούλου τοποθετούμενη σχετικά  με το ζήτημα της εξάπλωσης των τραπεζοκαθισμάτων στα Πετράλωνα, μεταξύ άλλων είπε:

«Όπως πιθανά ήδη γνωρίζεται κάτοικοι των Άνω Πετραλώνων βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες σε κινητοποιήσεις, λόγο της ανησυχίας του, να μην μετατραπεί η γειτονιά τους σε νέο Γκάζι. Δηλαδή σε περιοχή όπου τα νυχτερινά κέντρα υποβαθμίσουν δραματικά την κατοικία. Οι φόβοι τους είναι βάσιμοι καθώς τα μαγαζιά αυξάνονται γοργά, μαζί με την κυκλοφοριακή και άλλη επιβάρυνση. Ταυτόχρονα τα πεζοδρόμια, ακόμα και το οδόστρωμα σε πολλά σημεία είναι αδιάβατα καθώς είναι κατειλημμένα από παράνομα τραπεζοκαθίσματα.

Ειδική συνέπεια είναι το τρόλεϊ που περνά από  την Πλατεία Μερκούρη να αδυνατεί να περάσει, λόγο των παρκαρισμένων  αυτοκινήτων, καθώς δεν υπάρχουν αποτρεπτικά για το παρκάρισμα πλαστικά κολωνάκια στις γωνίες της πλατείας. Ωστόσο, δεν βρίσκεται μόνο ο δημόσιος χώρος και η φυσιογνωμία της γειτονίας των Πετραλώνων στο στόχαστρο αλλά και οι κάτοικοι που κινητοποιούνται.

Συγκεκριμένα, το σπίτι κατοίκου που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις δέχτηκε εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου. Άγνωστοι έριξαν εύφλεκτο υγρό στην είσοδο της πολυκατοικίας του και έβαλαν φωτιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τόσο από την φωτιά όσο και από τις αναθυμιάσεις όλοι οι ένοικοι. Το ίδιο βράδυ ο ίδιος δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα στο κινητό του τηλέφωνο. Το γεγονός αυτό δεν ανησύχησε μόνο του κατοίκους (που ήδη πραγματοποίησαν δύο μαζικές πορείες) αλλά και τους μαγαζάτορες οι οποίοι φοβούνται ότι μπορεί και οι ίδιοι να γίνουν στόχος, βρισκόμενοι στο κέντρο μια τέτοιας αντιπαράθεσης.

Κατά  την άποψη μας η απουσία της οργανωμένης πολιτείας και συγκεκριμένη του δήμου από το ρυθμιστικό και ελεγκτικός του ρόλου, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτών των καταστάσεων. Η απλή εφαρμογή του νόμου θα έφτανε για να μην έχει δημιουργηθεί η έκρυθμη αυτή κατάσταση και για να ελεγχθεί η επέλαση των τραπεζοκαθισμάτων από μια ακόμη γειτονία της Αθήνας.»

Τοποθετούμενος  ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Παπαδάκης, ανέφερε ότι έχουν γίνει επαφές με τους καταστηματάρχες και περιμένει να συμμορφωθούνε, ενώ πρόσθεσε ότι για ένα συγκεκριμένο κατάστημα έχει επανειλημμένα καλέσει την αστυνομία αλλά αυτή δεν έχει ανταποκριθεί.

Στη συνέχεια η Ελθήνα Αγγελοπούλου, έθεσε  το ζήτημα της κεραίας της Τερπάνδρου, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Από τις 4 Ιουνίου, η επιτροπή κατοίκων που δραστηριοποιείται για την απομάκρυνση της Κεραίας της οδού Τερπάνδρου στο Παγκράτι, με έγγραφο της ζήτησε από την πολεοδομία να ενημερωθεί αν υπάρχει στατική μελέτη για την πολυκατοικία που στεγάζει τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας της Τερπάνδρου. Σύμφωνα με την απάντηση της Πολεοδομίας, το συγκεκριμένο κτήριο δεν διέθετε στατική μελέτη και η πολεοδομία κάλεσε τον ιδιοκτήτη να καταθέσει στατική μελέτη εντός 2 μηνών. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και ρωτάμε τη προτίθεται να κάνει η πολεοδομία για το συγκεκριμένο ζήτημα;»

Η δημοτική Αρχή δεν  απάντησε στο συγκεκριμένο θέμα. 
 
Τέλος η Ελθήνα Αγγελοπούλου έθεσε το θέμα της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της ΔΕΗ στους Αμπελοκήπους, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, οι σύλλογοι των κατοίκων και των γονέων των Αμπελοκήπων συναντήθηκαν με τον νέο Υφυπουργό Ενέργειας, σχετικά με το θέμα του οικοπέδου της ΔΕΗ στους Αμπελόκηπους, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της μετατροπής των 4 στρεμμάτων για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και των υπολοίπων 6 στρεμμάτων σε συνεργασία με τον ΟΣΚ για σχολείο. Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα απευθυνθεί στην ΔΕΗ, προκειμένου η ΔΕΗ να διευκολύνει το αίτημα των κατοίκων. Με δεδομένο ότι υπάρχει πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαλλοτρίωση του χώρου, καλούμε το Δήμο να επισπεύσει την διαδικασία απόκτησης του χώρου».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, απαντώντας ανέφερε ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα προχωρήσει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ.   

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png