Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 28/06/2010

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η Ανοιχτή Πόλη έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση

•    την ανέγερση οικοδομών στα Τουρκοβούνια, στην Άνω Κυψέλη
•    το ζήτημα της προστασίας των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Αθηναίων

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος Ρήγας Αξελός, επανέφερε το θέμα της παράτυπης συγκρότησης του ΔΣ της Τεχνόπολης και το ζήτημα της απόσυρσης εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, βάσει της οποίας απαιτείται ενημέρωση και υπογραφή του τελευταίου για τη χορήγηση οποιουδήποτε εγγράφου στις δημοτικές παρατάξεις. Τέλος, ο Ρήγας Αξελός αφού πρώτα ενημέρωσε για την επιστολή των εργαζομένων της ΔΑΕΜ, ζήτησε οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και σε κάθε περίπτωση να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τις ανώνυμες εταιρείες του Δήμου.

Για την ανέγερση οικοδομών στα παλιά νταμάρια στα Τουρκοβούνια
  • να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες και να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης της περιοχής


Στη συνέχεια, η Ελένη Πορτάλιου έθεσε το θέμα ανέγερσης οικοδομών στην Άνω Κυψέλη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Πρόκειται για την υπ’ αρ 922/09 άδεια οικοδομής επί του (φερόμενου ως)  οικοπέδου επί της οδού Κομμένου Άρτης αρ.3 και Παρθενόπης στην Άνω Κυψέλη, στην περιοχή με τα παλιά νταμάρια, τα οποία καταστρέφονται παρανόμως και μετατρέπονται σε οικόπεδα.

Προτείνουμε κατ’ αρχήν να μεταβεί επί τόπου μια επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου ή της Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως, η οποία δεν λειτουργεί για να μην υπάρχει κανένας έλεγχος σε συντελούμενες πράξεις ή παραλείψεις της Πολεοδομίας και των άλλων αρμοδίων, ώστε να διαπιστωθεί ιδίοις όμμασιν τι συμβαίνει στην περιοχή. Πάνω στο φρύδι των βράχων έχει οικοδομηθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια πολυκατοικία  που υπερίπταται των νταμαριών και βλέπει από τη μια πλευρά στον μη διανοιγμένο και αδιαμόρφωτο πεζόδρομο Κομμένου Άρτης και από την άλλη στην ανύπαρκτη οδό Παρθενόπης, η οποία υποτίθεται ότι θα σκαφτεί πάνω στο βράχο. Το οδικό δίκτυο θα κυκλώσει τα νταμάρια και με άλλη οδό την ονομαζόμενη Ανωνύμου, ώστε να προκύψουν οικοδομήσιμα οικόπεδα με πρόσωπο επί αυτής της οδού.

Ο πεζόδρομος Κομμένου Άρτης είναι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μελετών – Τμήμα Οδοποιίας και Κοινοχρήστων Χώρων  «αδιάνοικτη, αδιαμόρφωτη και χωρίς μελέτη δια την μελλοντική υψομετρική της τοποθέτηση (τελική και οριστική υψομετρική στάθμη – ερυθρά) όπως προκύπτει από το αρχείο μελετών της υπηρεσίας».

Στον πεζόδρομο, λοιπόν, Κομμένου Άρτης δόθηκε άδεια οικοδομής από την Πολεοδομία του Δήμου, η οποία μετά από καταγγελίες προέβη σε διακοπή εργασιών.

Οι κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο το οποίο θεώρησε το θέμα λήξαν, καθώς η προσβαλλόμενη άδεια είχε ανακληθεί. Παρά την ανάκληση η Πολεοδομία  του Δήμου προέβη σε αναθεώρηση της προσβαλλομένης υπ’ 922/09 άδειας.

Η ταχύτητα έκδοσης της αναθεώρησης είναι απαράμιλλη. 12/5 κοινοποιήθηκε η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και 10/6 δόθηκε η αναθεώρηση, σε σχέδια που αξίζει να δει κανείς, καθώς βρίθουν από ανακρίβειες και ασάφειες στα υψόμετρα, στους χώρους στάθμευσης, στα όρια του οικοπέδου επί της ανύπαρκτης οδού Παρθενόπης, στα ύψη των ορόφων, κ.λπ. Γενικά τα σχέδια είναι απερίγραπτα και από πλευράς στοιχειώδους λειτουργικής συγκρότησης  των κατόψεων.

Σε κάθε περίπτωση στις 23/10/09 είχε διενεργηθεί από το Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων έλεγχος υψομέτρων στο στάδιο εργασιών σκυροδέτησης υπογείου, ύστερα από τις προαναφερθείσες καταγγελίες. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται «Τα υψόμετρα του φυσικού εδάφους είναι διαφορετικά από τα αναγραφόμενα στο τοπογραφικό (αναφέρεται 0,00 έως +0,40 ενώ είναι περίπου +0,50 έως +3,00 ) και έχει γίνει εκσκαφή στον αδιαμόρφωτο δρόμο Κομμένου Άρτης άνευ σχετικής αδείας από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Στάδιο εργασιών: σκυροδέτηση υπογείου. Η ως άνω κατασκευή είναι αυθαίρετη».

Ο εργολάβος αφού κατέβασε τον βράχο, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες πριν και μετά, έδειξε στα σχέδια της προς αναθεώρηση άδειας υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στο φυσικό και στο διαμορφωμένο έδαφος τέτοιες ώστε να μην απαιτείται έλεγχος της ΕΠΑΕ. Για να θολώσουν τα νερά η μελέτη πέρασε ΕΠΑΕ, όχι όμως για τα ύψη και τις καταστροφικές επεμβάσεις επί του φυσικού εδάφους, αλλά για ασήμαντα περί των όψεων θέματα. Είναι βέβαια απορίας άξιον πως η ΕΠΑΕ ενέκρινε τέτοια σχέδια.
 
Σημειωτέον ότι και στο διπλανό οικόπεδο έχουν συμβεί τα ίδια και χειρότερα – ισοπέδωση του βράχου – και έχει σταματήσει εδώ και χρόνια η ανέγερση οικοδομής.

Οι «Φίλοι της Άνω Κυψέλης» και η Επιτροπή Κατοίκων Κομμένου Άρτης απειλούνται, υφίστανται τις δηλώσεις του τ. Διευθυντή της Πολεοδομίας κ. Παρέσογλου ότι ο εργολάβος σε κάθε περίπτωση θα κτίσει και είναι υποχρεωμένοι να προστρέχουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.

Πέραν, όμως, της συγκεκριμένης περίπτωσης, όπου η ανάκληση της άδειας σύμφωνα με το Διοικητικό Εφετείο συνεπιφέρει αίτηση νέας άδειας και γι’ αυτό η αναθεωρημένη δεν είναι ούτως ή άλλως νόμιμη, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα και αυτό αφορά στη συντελούμενη αλλοίωση – καταστροφή της περιοχής Τουρκοβουνίων - Άνω Κυψέλης (Αρκεσίνης, Αντιόπης, Κομμένου Άρτης, Στεφανοπούλου, Γανυμήδου, Παρθενόπης, Ανωνύμου, Αρκεσίνης). Είναι ανάγκη να γίνει τώρα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης της περιοχής, που πρέπει να διευρυνθεί ώστε να ακουμπήσει στο παρακείμενο σχολικό συγκρότημα, το οποίο χρειάζεται ελεύθερο χώρο εκτόνωσης. Στο πλαίσιο της ανάπλασης πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου  πόλεως που υφίσταται από το 1960 , οπότε και υπήρχε η εκτίμηση ότι το εν ενεργεία λατομείο θα ισοπέδωνε όλη την περιοχή.

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε Πολεοδομική Μελέτη Αναβάθμισης των γειτονιών Άνω Κυψέλη , Νέα Κυψέλη Ι , Νέα Κυψέλη ΙΙ, Κυπρίων, Άγιος Αθανάσιος, Αλεπότρυπα, των συνοικιών Άνω Κυψέλη, Νέα Κυψέλη , η οποία διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Δεκέμβριος 2005). Πως αξιολογήθηκαν οι προτάσεις αυτής της μελέτης και που βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες αναβάθμισης; Ο Δήμος φαίνεται ότι διευκολύνει την οικοδόμηση των νταμαριών γι’ αυτό και δεν ασχολείται με το θέμα της ανάπλασης».

Για τις δηλητηριάσεις ζώων στην Αθήνα


Τέλος, η Ελένη Πορτάλιου αναφέρθηκε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο για τις δηλητηριάσεις, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε πανελλήνια σιωπηλή διαμαρτυρία για τις δηλητηριάσεις των ζώων, μπροστά στο Δημαρχείο της Αθήνας  όπως και σε άλλα Δημαρχεία της χώρας.
Άνθρωποι και ζώα διαδήλωσαν με την παρουσία τους για να σταματήσουν τα εγκλήματα θρασύδειλων υπανθρώπων που οδηγούν σε φρικτό θάνατο από φόλες  εκατοντάδες ανυπεράσπιστα ζώα. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν τα θύματα της Αθήνας, ονομαστικά και κατά περιοχή.

Έγιναν σοβαρές καταγγελίες για την περίπτωση του πεζόδρομου της Κοραή, όπου πρόσφατο θύμα υπήρξε η φιλήσυχη Κανέλλα. Ο δολοφόνος είχε προειδοποιήσει και είναι γνωστός και στους υπεύθυνους του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τους κατοίκους πρόκειται για την εταιρεία Χαραγκίωνης, αλλά παραμένει ατιμώρητος. Ζητάμε από τον Δήμο Αθηναίων να πάρει θέση και να προβεί σε συγκεκριμένες καταγγελίες και μέτρα για να σταματήσει το έγκλημα κατά των ζώων».

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png