Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 20/09/2010

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η Ανοιχτή Πόλη, έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση, τα ζητήματα:

  • της πρόσληψης των 21 μουσικών  στην Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, επιτυχόντων σε διαγωνισμό
  • της διακοπής της λειτουργίας του ξενόγλωσσου δημοτικού σταθμού του Δήμου Αθηναίων,
  • των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στον Αγ. Παντελεήμονα
  • εκτέλεσης εργασιών στα προσφυγικά της Πανόρμου, παρά την αναστολή οικοδομικών εργασιών
  • της ανάγκης δημιουργίας λέσχης φιλίας στη Ριζούπολη


Σχετικά με τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν  μουσικοί της Φιλαρμονικής του Δήμου  Αθηναίων, και αφορούσε στην μη πρόσληψη μουσικών, επιτυχόντων σε διαγωνισμό, στη Φιλαρμονική του Δήμου  Αθηναίων, εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 15 από τους 21 εργάζονταν ήδη στο Δήμο Αθηναίων με επαναλαμβανόμενες επισφαλείς μορφές εργασίας, ο Ρήγας Αξελός, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να λάβει την πολιτική απόφαση και να προχωρήσει στην πρόσληψη αυτών των ανθρώπων που σε τελευταία ανάλυση έχουν πετύχει σε διαγωνισμό. Δεν μπορούμε επικαλούμενοι το μνημόνιο να λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους που για χρόνια δουλεύουν στο δήμο ότι δεν τους προσλαμβάνει ο Δήμος αν και πέτυχαν στο διαγωνισμό και αντίστοιχα δεν μπορούν οι εκπρόσωποι του μπλοκ του μνημονίου, των πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν το μνημόνιο να έρχονται στο συμβούλιο και να μας λένε ότι στηρίζουν τους εργαζόμενους.»

Σε ότι  αφορά τη διακοπή της λειτουργίας  του ξενόγλωσσο ραδιοφώνου του δήμου, ο Ρήγα Αξελός, μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Την  ίδια στιγμή που όπως είναι γνωστό οι συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων μένουν σκανδαλωδώς αρρύθμιστες, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κατεβάσουν την κεραία του δημοτικού ραδιοσταθμού που επιτελεί έναν κοινωφελή σκοπό. Θεωρούμε την ενέργεια προκλητική και πράξη πολιτικής υποκρισίας». 

Περισσότερα για  το θέμα: ανακοίνωση Ανοιχτής Πόλης, 10.09.2010, «Σχετικά με τη διακοπή μετάδοσης του Athens International Radio»

Τέλος, ο Ρήγας Αξελός αναφερόμενος στα  συνεχιζόμενα κρούσματα ρατσιστικής  βίας στον Αγ. Παντελεήμονα, μεταξύ άλλων  τόνισε: 

«Η κατάσταση στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα για άλλη μια φορά δεν είναι καλή καθώς κρούσματα ρατσιστικής βίας εμφανίζονται πάλι στην περιοχή. Νομίζουμε το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να στείλει ένα μήνυμα, λαμβάνοντας μια πολιτική απόφαση ενάντια στα κρούσματα της ρατσιστική βίας και υπέρ τη ειρηνικής συνύπαρξης των κατοίκων της περιοχής.»

Αρχικά, η Ελένη Πορτάλιου, ενημέρωσε το σώμα για καταγγελία που ήρθε σε γνώση της Ανοιχτής Πόλης, σύμφωνα με την οποία παρά την απόφαση αναστολής οικοδομικών εργασιών στα προσφυγικά της Πανόρμου, σήμερα εκτελούνταν εργασίες στα καταστημάτων και στα μπαρ της περιοχής, ζητώντας να ελεγχθεί άμεσα η νομιμότητα των εργασιών. 

Στη συνέχεια, η Ελένη Πορτάλιου έθεσε την ανάγκη δημιουργία λέσχης φιλίας στην Ριζούπολη, αναφέροντας μεταξύ άλλων: 

«Η περιοχή της Ριζούπολης στερείται λέσχης φιλίας, ενός θεσμού που, ακόμα και όταν παρέχει υποτυπώδεις υποδομές και λειτουργίες, λειτουργεί ανακουφιστικά για την τρίτη και τέταρτη ηλικία, καλύπτοντας ζωτικές ανάγκες επικοινωνίας και υποστήριξης.

Στην  οδό Πιτυούντος βρίσκεται η γνωστή ταβέρνα Χολέβας, ένα είδος κοινωνικού τοπόσημου στην περιοχή, που έχει διακόψει τη λειτουργία της. Διαθέτει κλειστό χώρο και ικανοποιητική αυλή και μπορεί να στεγάσει, μετά από ανακαίνιση, τη Λέσχη Φιλίας της περιοχής Ριζούπολης. Εκτιμάται ότι το ενοίκιο του χώρου είναι πολύ χαμηλό. Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο να προωθήσει άμεσα το θέμα στην παρούσα θητεία του, προκειμένου να δρομολογηθεί η δημιουργία της λέσχης φιλίας.»
 
Όχι στην άρση της απαλλοτρίωσης  των ΟΤ 119,120 και 121 περ. 75 στην  Ακαδημία Πλάτωνος

Σχετικά με το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την έγκριση της  Β’φάσης της μελέτης πολεοδομικού ανασχεδιασμού της γειτονίας  της Ακαδημίας Πλάτωνος, η Ελένη  Πορτάλιου μεταξύ άλλων ανέφερε: 

«Η Ανοιχτή  Πόλη έχει τοποθετηθεί αναλυτικά  στο θέμα της ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος και έχει προτείνει μεθοδολογία προσέγγισης και διαδικασίες απόκτησής γης, ώστε ο τελικός σχεδιασμός να ανταποκρίνεται στην παγκόσμια σημασία της Ακαδημίας  και να εντάσσεται στο πλαίσιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. 

Η υλοποίηση  του ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο  διαμορφώθηκε 40 και πλέον χρόνια πριν, δεν εξυπηρετεί τον αναγκαίο σήμερα σχεδιασμό. Παράδειγμα γι’ αυτό αποτελεί  η οδός Σβώλου, που στην πρόταση του δήμου αποκτά κεντρική σημασία, παραμένοντας απολύτως  ασύνδετη με το Αρχαιολογικό Άλσος. 

Είχαμε  επιμείνει στη συνεργασία Δήμου  Αθηναίων, ΥΠΠΟ, ΟΡΣΑ, και ΕΕΑΧΑ, για  μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία  δεν προχώρησε, χωρίς να ευθύνεται  γι’ αυτό ο Δήμος Αθηναίων αλλά οι αναρμόδιοι φορείς. Μετά την προσφυγή ιδιοκτητών των Ο.Τ. 119,120 και 121 περ 75 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, για άρση απαλλοτρίωσης στα συγκεκριμένα τετράγωνα, που είναι χαρακτηρισμένα ως χώροι… αθλητικών εγκαταστάσεων, το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημά τους και το ΥΠΕΧΩΔΕ προέβη με Προεδρικό Διάταγμα στη συνολική αυτοδέσμευση του χώρου παρά την σχετική ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από (23 / 3 / 2009) περί μη μεταβολής των δεδομένων της συγκεκριμένης έκτασης. 

Ευτυχώς το Συμβούλιο της Επικράτειας , στο  οποίο το ΥΠΕΧΩΔΕ απέστειλε το σχέδιο ΠΔ άρσης της απαλλοτρίωσης, με το πρακτικό της συνεδρίασης του 79/2010 δεν ενέκρινε την τροποποίηση  του ρυμοτομικού σχεδίου και  έτσι το ΥΠΕΚΑ αιτείται από τον δήμο , νέο σχεδιασμό της περιοχής ώστε και οι ιδιοκτήτες να ικανοποιούνται και το ΣτΕ να αποδεχθεί τη ρύθμιση.   

Η Ανοιχτή Πόλη δεν  συμφωνεί επί της  αρχής με την άρση απαλλοτρίωσης, καθώς  έχουμε προτείνει  διασφάλιση ελεύθερων  χώρων πέραν του  Αρχαιολογικού Άλσους ώστε να είναι εφικτός ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της περιοχής. Γι΄ αυτό ζητούμε να προχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων σε απαλλοτρίωση του χώρου καθώς μάλιστα έχει εγγράψει ήδη στον προϋπολογισμό του ποσό 3 εκατ. € για τον εν λόγω χώρο. 

Στη θέση μας αυτή συνηγορεί και η απόφαση της Γ’ εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αθηνών 29/9/2009 « Πάντως η αποδέσμευση και η απόδοση στην ανοικοδόμηση των οικοδομικών αυτών τετραγώνων, επιφανείας 25 στρεμμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα το 1968 και το 1986 για συγκεκριμένες χρήσεις, όπως ο χώρος Εκκλησίας και Αθλητικών Εγκαταστάσεων αντιστοίχως, ενδεχομένως θα προκαλέσει υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής από την ανοικοδόμηση και πιστεύουμε ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί η οικοπεδοποίηση των οικοδομικών αυτών τετραγώνων». 

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να ευθύνεται  γι’ αυτό η αρμόδια υπηρεσία σχεδιασμού του Δήμου φαίνεται και από  τη νέα σχεδιαστική πρόταση, που  γίνεται για να ανταποκριθεί στις υποδείξεις του ΣτΕ, ότι ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει πάνω στο ισχύον ρυμοτομικό γιατί δεσμεύει τις δυνατότητές μιας ολοκληρωμένης ανάπλασης της γειτονιάς με την οργανική ένταξη του Αρχαιολογικού Άλσους στον ευρύτερο περίγυρο και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.»

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png