Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 27/04/2009

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο η Ανοιχτή Πόλη έθεσε σε προ ημερησίας συζήτηση το θέμα της κήρυξης ως διατηρητέου του κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ στους Αμπελόκηπους και της δημιουργίας πολιτιστικού πόλου, το θέμα της απόδοσης στους κατοίκους των ελεύθερων χώρων στον Αγ. Αθανάσιο της Κυψέλης και του Πάρκου Λαγουμιτζή, ζήτησε να τοποθετηθεί αρνητικά ο Δήμος σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, για την είσοδο των ταξί στις λεωφορειολωρίδες και το ζήτημα της δημιουργίας νέων σχολείων στο σχολικό συγκρότημα της Βελβενδούς στην Κυψέλη.

Ο Ρήγας Αξελός επαναφέροντας το θέμα του κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ στους Αμπελόκηπούς μεταξύ άλλων  ανέφερε:

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων κατέθεσε προς το Υπουργείο Πολιτισμού την πρόταση του για την κήρυξη διατηρητέου του κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ. Στην πρόταση του ο Σύλλογος εκτός από την κήρυξη του κινηματογράφου ως διατηρητέου προτείνουν τη δημιουργία πολιτιστικού πόλου στην περιοχή που θα περιλαμβάνει τον κινηματογράφο ΑΣΤΡΟΝ, τον θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ, που έχει προ ετών χαρακτηριστεί διατηρητέος και τη μετατροπή των μεταξύ των δύο κινηματογράφων αδόμητων χώρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει άμεσα να συνδράμει τους κατοίκους και τον σύλλογο της περιοχής σε αυτήν την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής στηρίζοντας το αίτημα προς το ΥΠΠΟ για την κήρυξη του ΑΣΤΡΟΝ ως διατηρητέου»

Απαντώντας, ο Ν. Κακλαμάνης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα να στηρίξει ο Δήμος με παρέμβαση του στο ΥΠΠΟ, το υπόμνημα των κατοίκων. 

Αναφερόμενος στο ζήτημα εκτάσεων που ανήκουν στην εκκλησία στην Κυψέλη και το Νέο Κόσμο και καλώντας το δήμο να στηρίξει τα αιτήματα των κατοίκων προς την εκκλησία ώστε να αποδοθούν αυτοί οι χώροι, ο Ρήγας Αξελός μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ως γνωστόν η Εκκλησία έχει μια τεράστια περιουσία, η οποία απολαμβάνει και ειδικά προνόμια. Μέρος αυτής της περιουσίας αποτελούν και διάφορο αδόμητοι χώροι που συλλογικότητες κατοίκων διεκδικούν να αποδοθούν στην πόλη και τους κατοίκους της. Θέλουμε να αναφερθούμε σε δύο περιπτώσεις:

  • Η υπόθεση των 5,5 στρεμμάτων στον Άγιο Αθανάσιο Κυψέλης και η πρόθεση του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας να οικοδομήσει μέρος της περιοχής, έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, σε δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας αναφέρετε ότι ο Δήμος προσέφυγε το 2008 κατά της απόφασης που έχουν επιτύχει οι κάτοικοι, βάση της οποίας είχε ακυρωθεί η οικοδομική άδεια. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε κατά πόσο επιβεβαιώνονται αυτές οι πληροφορίες και επίσης θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να κάνει παρέμβαση στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας  στην κατεύθυνση της απόδοσης αυτού του χώρου στους κατοίκους της περιοχής.

 

  • Παρόμοια περίπτωση, στο Πάρκο Λαγουμιτζή στο Νέο Κόσμο. Το πάρκο Λαγουμιτζή ως γνωστόν είναι αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων των κατοίκων και των τοπικών φορέων, χάρη στους οποίους εξασφαλίστηκαν τα 22 στρέμματα που έχουν διαμορφωθεί σε πάρκο και χώρο αθλητικών δραστηριοτήτων. Απομένουν ακόμη 1,2 στρέμματα για να ολοκληρωθεί το Πάρκο, τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία. Δεκαπέντε φορείς της περιοχής, ανάμεσα τους Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και πολιτιστικοί σύλλογοι με επιστολή τους στην Εκκλησία της Ελλάδας ζητούν την απόδοση του χώρου αυτού στους κατοίκους. Καλούμε το Δήμο να στηρίξει το αίτημα των κατοίκων και να πιέσει και αυτός με τη σειρά του, την Εκκλησία για την απόδοση του χώρου»


Σχετικά με τον Αγ. Αθανάσιο, ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η άποψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, είναι υπέρ των θέσεων των κατοίκων και γίνεται προσπάθεια να γίνει κάποια ανταλλαγή με τον χώρο στον Αγ. Αθανάσιο.  

«Η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών να επιτρέψει στα ταξί σε πιλοτική βάση, να χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα σε ότι αφορά τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν γα τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Την ίδια στιγμή που είναι κοινός τόπος ότι οποιαδήποτε πρόταση για την βελτίωση των μετακινήσεων στην Αθήνα δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το υπουργείο με την απόφαση του πριμοδοτεί τα ταξί σε βάρος των λεωφορείων.

Με δεδομένο ότι όλοι οι συγκοινωνιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι πολύ σύντομα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα η Αθήνα θα βρίσκεται στα όρια της συγκοινωνιακής  ασφυξία, θεωρούμε ότι ο Δήμος οφείλει να αντιδράσει σε αυτήν την απόφαση και να παρέμβει.»  

Σε ότι αφορά την απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών, ο Ν. Κακλαμάνης ανέφερε ότι διαφωνεί με το να μπαίνουν τα ταξί στις λεωφορειολωρίδες και ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο να δει την απόφαση, γιατί δεν γνωρίζει αν υπάρχει ακόμη απόφαση. 

Η Ελθήνα Αγγελοπούλου, σχετικά με το θέμα του σχολικού συγκροτήματος στην Βελβενδούς, μεταξύ άλλων ανέφερε:

Θα θέλαμε να συζητηθεί το θέμα των σχολείων της Βελβενδούς (30ο Γυμνάσιο, 39ο Γυμνάσιο, 30ο Λύκειο, 39ο Λύκειο), όπου σε σχολικό συγκρότημα δυο σχολείων που έτσι κι αλλιώς χρειάζεται πολλές επισκευές, στεγάζονται τέσσερα σε διπλοβάρδια. Πρόκειται για τεράστια ανάγκη της περιοχής όπου μένουν 150.000 πολίτες και που έχει πάρα πολλά προβλήματα. Στο υπάρχων συγκρότημα σχολείων στη Βελβενδούς για να καταφέρουν να χωρέσουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της περιοχής χρειάστηκε όλες οι αίθουσες να χωριστούν στα δυο, να γίνονται ακόμα και σε αίθουσες που γίνονται στο υπόγειο αλλά και σε αίθουσες ύψους που δεν ξεπερνούν τα δυο μέτρα, κλειστοφοβικές και κρύες το χειμώνα χωρίς εξαερισμό. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για κάποιον που έχει επισκεφτεί το σχολείο να κατανοήσει γιατί οι μαθητές ονομάζουν τις αίθουσες κελιά.

Έχει βρεθεί οικόπεδο (μεταξύ των οδών Κόκκορελ, Αγίων Αναργύρων και Λυδίας) όπου θα μπορούσε να χτιστεί σχολείο ώστε να μεταστεγαστεί το 39ο Λύκειο και δεν υπάρχει και άλλο οικόπεδο που να προσφέρεται αφού η περιοχή είναι πυκνοδομημένη. Η υπόθεση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και 20 χρόνια και από το 2001 υπάρχει το πρακτικό καταλληλότητας, η αίτηση του ΟΣΚ στο Δήμο για χαρακτηρισμό του οικοπέδου και ομόφωνη απόφαση του Διαμερισματικού Συμβουλίου, καθώς και ψηφίσματα από πολλές ενώσεις συλλόγων γονέων, και τον περασμένο Νοέμβρη είχε γίνει συνάντηση με τους Συλλόγους Γονέων και τον κ.Τεντόμα οπότε και γνωρίζει το θέμα.

Ζητάμε, να χαρακτηριστεί ως «χώρος σχολείου», με έγκριση τοπικού ρυμοτομικού. Το θέμα είναι επείγον και πολύ σοβαρό γιατί ήδη πολλοί χώροι σχολείων που διεκδικούνταν, έχουν χαθεί π.χ. σε πολλά έληξαν οι αναστολές έκδοσης εργασιών και ήδη χτίζονται εκεί πολυκατοικίες.»

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png