Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα ανακοινώσεις Συνεχίζουμε: αγωνιζόμαστε για πάρκο στον Ελαιώνα

Συνεχίζουμε: αγωνιζόμαστε για πάρκο στον Ελαιώνα

Δημοσιεύτηκε 24/02/2009

ενάντια στις πολιτικές μεθοδεύσεις και τα συμφέροντα

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται και γράφονται πολλά για το ζήτημα της κατασκευής του γηπέδου του ΠΑΟ στο Βοτανικό και γενικότερα για την ανάπλαση της περιοχής. Η Ανοιχτή Πόλη, οφείλει να επαναλάβει, για μια ακόμη φορά, τις πάγιες θέσεις της και την τοποθέτησή της στη σημερινή συγκυρία.

Καταρχάς, χαιρετίζουμε τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στην ημέρα δράσης της Κυριακής 22/2/09, που διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους για το Πάρκο στον Ελαιώνα και για την ακύρωση του εμπορικού κέντρου συμφερόντων Βωβού!


Αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση ενός πάρκου πρασίνου και ήπιων χρήσεων αθλητισμού και πολιτισμού


Οι διαδοχικές μας τοποθετήσεις στα όργανα του Δήμου και οι άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μας στοχεύουν στο να διαφυλαχθούν οι πρόνοιες του Προεδρικού Διατάγματος του ’95 και να αποδοθεί στους πολίτες ένας μεγάλος χώρος πρασίνου και αναψυχής.

Η δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, υπό αυτονόητες προϋποθέσεις όπως η διασφάλιση του ισοζυγίου πρασίνου, η μη-επιβάρυνση της τσέπης των δημοτών και η τήρηση σοβαρών διαδικασιών μελέτης, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, δεν αντιστρατεύεται στον παραπάνω στόχο και συνεπώς έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ του να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης.

Από την άλλη, η κατασκευή άλλων επιβαρυντικών χρήσεων, τεράστιων εμπορικών κέντρων και γραφείων, πρέπει να αποκλειστεί καθώς ακυρώνει de facto την προοπτική δημιουργίας των αναγκαίων και προβλεπόμενων χώρων πρασίνου στην περιοχή. Καμία άλλη εκδοχή για να «περάσουν» παρόμοιοι σχεδιασμοί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική Κακλαμάνη και τα οικονομικά συμφέροντα

 

Από την αρχή αυτής της ιστορίας, οι μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν από τη δημοτική αρχή σκόπευαν στο να προσδέσουν την κατασκευή του γηπέδου με εργολαβικά συμφέροντα και ουσιαστικά να ανοίξουν τον δρόμο στην προέλαση του real estate στην ευρύτερη περιοχή.


Πλέον, με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το ζήτημα, μετά από τους αγώνες των ενεργών πολιτών και την ανάδειξη του θέματος από την Ανοιχτή Πόλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι ακολούθησαν αυτές τις μεθοδεύσεις είναι ευθέως υπόλογοι απέναντι στους δημότες της Αθήνας που αποδεικνύεται ότι απορρίπτουν, σε συντριπτικά ποσοστά, την προοπτική τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του Βοτανικού.

Ο κ. Δήμαρχος οφείλει να σταματήσει επιτέλους την παρελκυστική του τακτική και να μη συνεχίζει να προσδένει τα συμφέροντα του Δήμου και του γηπέδου με αυτά του μεγαλοκατασκευαστή κ. Βωβού – στη βάση και της απόφασης της επιτροπή αναστολών του ΣτΕ.

Ο κ. Δήμαρχος οφείλει να σταματήσει να μηχανεύεται διαδικαστικά «τερτίπια» και μεθόδους, για να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις επιλογές του. Σε ότι μας αφορά, δεν σκοπεύουμε να δώσουμε περισσότερη σημασία απ’όση τους αναλογεί, στα στημένα εκβιαστικά διλήμματα και στις ψηφοφορίες της τελευταίας στιγμής… ιδίως όταν αυτές δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντικείμενο, εκτός από το να καλύψουν την πολιτική ένδεια της δημοτικής αρχής. Το ίδιο καλούμε να πράξουν και οι Αθηναίοι πολίτες.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οφείλουν επιτέλους να πάρουν καθαρή θέση

 

 

Όλους τους προηγούμενους μήνες, οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο, αλλά και οι πολιτικοί φορείς που εκφράζουν κράτησαν μια επαμφοτερίζουσα στάση στο ζήτημα του Βοτανικού:


Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διασπασμένο, παρέχοντας υποστήριξη στον κ. Κακλαμάνη στις κρίσιμες ψηφοφορίες αλλά και αποδεχόμενο πολιτικά τις μεθοδεύσεις και την επιχειρηματολογία του κ. Βωβού. To ΠΑΣΟΚ συνολικά -και χωρίς να υποτιμούμε τις εντός του διαφοροποιήσεις- συντάσσεται ουσιαστικά με το μπλοκ της τσιμεντοποίησης στο Βοτανικό.

Το ΚΚΕ ασκεί ανέξοδη κριτική και, ενώ γενικολογεί και καταγγέλλει, ουδέν πράττει. Ούτε μια κινητοποίηση δεν έκανε για τον Ελαιώνα. Μόνος του στόχος φαίνεται να είναι η συκοφάντηση της αγωνιστικής στάσης της Ανοιχτής Πόλης. Όταν όμως επιτίθεσαι στη μοναδική δύναμη που αντιπολιτεύεται το μπλοκ της τσιμεντοποίησης, τότε ποιον ωφελείς;

Αυτές οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ είναι «βούτυρο στο ψωμί» των κυρίαρχων σχεδιασμών για το Βοτανικό. Δεν είναι τυχαίο ότι αποσπούν διαρκώς τα εύσημα του κ. Δημάρχου…

Σήμερα:

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να σεβαστούν στην πράξη τις διαδικασίες δικαστικού ελέγχου στο ΣτΕ που είναι αρμόδιο να ερευνήσει τη νομιμότητα των σχεδιασμών και τη συμβατότητά τους με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το Σύνταγμα.

Όλοι επίσης οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι οι σχεδιασμοί τσιμεντοποίησης και εμπορευματοποίησης του Βοτανικού έχουν ουσιαστικά εκπέσει στην συνείδηση των πολιτών και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να προχωρήσει μια ουσιαστική ανάπλαση στην κατεύθυνση που περιγράψαμε παραπάνω.

Καλούμε να προχωρήσει άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση η έκδοση της άδειας εκσκαφών και η προώθηση, με βάση τις θεσμοθετημένες διαδικασίες, του φακέλου για την Περιβαλλοντική Μελέτη του γηπέδου, ώστε να μην υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην έκδοση των άλλων αναγκαίων αδειών για τις αθλητικές εγκατάστασεις.

Ως Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με βάση τις πάγιες θέσεις μας και με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης και όχι τις βλέψεις των εργολάβων και των εκπροσώπων τους.

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png