Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα δημοτικό συμβούλιο Μνημόνιο ΟΣΕ-Δήμου για τον προαστιακό

Μνημόνιο ΟΣΕ-Δήμου για τον προαστιακό

Δημοσιεύτηκε 17/03/2009

Τοποθέτηση της Ελένης Πορτάλιου σχετικά με το «Μνημόνιο συνεργασίας ΟΣΕ - Δήμου Αθηναίων» (δημοτικό συμβούλιο, 16.03.2009)

«Το καλοκαίρι είχε γίνει μία εκτενής συζήτηση, μία φορά στο Δ.Σ. και μία φορά με εκπροσώπους παρατάξεων, παρόντος του ΟΣΕ και των μελετητών, με στόχο να δούμε τα περιεχόμενα της μελέτης που θέλει να προωθήσει ο ΟΣΕ και να τοποθετηθούν οι παρατάξεις, όπως βέβαια και οι επιτροπές των κατοίκων του 4ου και του 3ου Διαμερίσματος, που χρόνια αγωνίζονται για την υπογειοποίηση, πάνω σε αυτό το θέμα. Εκεί, λοιπόν, συμφωνήσαμε, ότι διαφωνούμε.

Βεβαίως, είχε γίνει μία χειρονομία, κατά τη γνώμη μου, που απεδείχθη υποκριτική, καλής θέλησης, μετά από την κοπή των δέντρων, όλως αναιτίως, διότι δεν ενοχλούσαν τα συγκεκριμένα δέντρα τα έργα που κάνει ήδη ο ΟΣΕ, αλλά αυτή η κοπή έγινε για να δείξει ο ΟΣΕ τότε ποιος κυβερνάει αυτό το χώρο και ποιος τον ελέγχει. Ηταν δηλαδή μία προκλητική ενέργεια προς τους κατοίκους.

Μετά ταύτα, έγιναν  αυτές οι χειρονομίες από τις οποίες όμως δε βγήκε κανένα συμπέρασμα, διότι ο ΟΣΕ, είτε για λόγους πίεσης από πλευράς των κατοίκων και με βάση την απόφαση του ΣτΕ, αλλα κατά τη γνώμη μας και γιατί αυτά τα οποία σχεδίαζε ήταν απολύτως λάθος τεχνικά και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, κατέληξε στην υπογειοποίηση ενός τμήματος των γραμμών του τρένου.

Τότε είχαμε πει, ότι εμμένουμε, όπως και οι επιτροπές κατοίκων, στην πλήρη υπογειοποίηση, γιατί οι αιτιάσεις του ΟΣΕ, που περιλαμβάνονται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δε μας πείθουν.

Η Ανοιχτή Πόλη, με ειδικούς επιστήμονες,  αλλά και με τη βοήθεια ανθρώπων που μετέχουν στις Επιτροπές, κάναμε μία εξαντλητική μελέτη και δώσαμε ένα υπόμνημα,  τόσο στον ΟΣΕ όσο και στο Δήμο, λέγοντας τις αιτιάσεις μας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν πήραμε καμία απάντηση.

Ο κ. Δήμαρχος είχε πει τότε, ότι ανεξαρτήτως του τι πιστεύει, θεωρεί ότι ο ΟΣΕ, επειδή έχει διασπαθίσει το δημόσιο χρήμα - δεν το είπε έτσι, εγώ το μεταφράζω - έχει δηλαδή ελλείμματα, δε σκοπεύει να υπογειοποιήσει τις γραμμές του τρένου στο σύνολο τους. Αυτό για εμάς δεν αποτελεί επιχείρημα, διότι αντί να μαζέψουμε τα λεφτα  από αυτούς που τα διασπάθισαν και να πληρώσουν, θα πληρώσουν οι κάτοικοι με το να μην υπογειοποιηθει το τρένο.

Είπαμε, λοιπόν, ότι εμείς εμμένουμε και μάλιστα υποστηρίζουμε, ως Ανοιχτή Πόλη, την προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ. Συμβάλαμε μάλιστα και με το υπόμνημα μας σε μια επιστημονική τεκμηρίωση των λόγων.

Τώρα, λοιπόν, μας έρχεται ένα μνημόνιο, σαν να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα, με το οποίο ο Δήμος αποδέχεται τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το είδος του έργου, όπως το προτείνει ο ΟΣΕ.  Αυτό για εμάς δεν είναι αποδεκτό. Δεν έχει κανένα λόγο ο Δήμος, επειδή ο ΟΣΕ,  είτε γιατί δεν έχει αυτή την προτεραιότητα είτε γιατί διασπάθισε τα χρήματα είτε γιατί είναι γεμάτος σκάνδαλα - αυτό δεν αφορά τις τελευταίες διοικήσεις του, αλλά εν πάση περιπτώσει, ο ΟΣΕ είναι η πιο αμαρτωλή δημόσια επιχείρηση ή ημιδημόσια επιχείρηση, δεν έχει κανένα λόγο ο Δήμος να φύγει από τη θέση του, της πλήρους υπογειοποίησης, που είναι η θέση του ΣτΕ και να υπογράψει με μνημόνιο τη θέση του ΟΣΕ. Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι στην υπογραφή του μνημονίου.

Ερχομαι και σε ένα θέμα διαδικασίας, το οποίο είναι ταυτόχρονα ουσίας. Ολα αυτά - θα πω μία φράση που μπορεί να παρεξηγηθεί - όλα αυτά που γράφει ο ΟΣΕ θα γίνουν στο γάμο του Καραγκιόζη. Τα σχέδια με τα οποία δουλεύει δεν είναι κλίμακας  να σώσει το πράσινο, δεν είναι καν κλίμακας να μπορεί να ρίξει τα μπετά με ένα σοβαρό τρόπο. Αυτά τα σχέδια  που μας δώσανε είναι σε τέτοια κλίμακα, που δεν μπορούμε να διαγνώσουμε όχι το δέντρο, αλλά ούτε το πλάτος των γραμμών και τα είδη των κτιρίων. Πρόκειται δηλαδή για μία απίστευτη προχειρότητα, με την οποία ούτε ο τελευταίος εργολάβος, ο τελευταίος αυθαίρετος οικιστής δε φτιάχνει το σπίτι του.

Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε, ότι είναι δικαίωμα του Δήμου  να πάρει τα σχέδια, με ακρίβεια. Είναι ντροπή να αναθέτει ο ΟΣΕ στον εθνικό μας αρχιτέκτονα, τον κ. Τομπάζη, δεν ξέρω γιατί πρέπει να παίρνει μία ιδιωτική διαδικασία όλα τα έργα, το γραφείο Τομπάζη και αυτό το γραφείο να εμφανίζει τις μελέτες στο site του και εμείς εδώ σαν Δ.Σ. και ο κ. Δήμαρχος κλπ να μη γνωρίζουν απολύτως τίποτα.

Είναι αυτό δημοκρατική διαδικασία; να  κάνει ο ΟΣΕ έργα στην πόλη και να μη γνωρίζει κανείς, με σχέδια συγκεκριμένα, τι έργα θα κάνει και να ερχόμαστε μετά και να υπογράφουμε με μνημόνιο αυτά τα έργα, τα οποία δε γνωρίζουμε;

Το βρίσκω αδιανόητο, αδιανόητο αυτό το πράγμα και βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Είναι μια αυταρχική πρακτική, στην οποία εμείς δε θα συναινέσουμε.

Οσο δε για το κτίριο, κύριε Γιομπαζολιά, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του ΟΣΕ να κατασκευάσει τίποτα. Ο ΟΣΕ έχει ένα χώρο δημόσιο για να κάνει γραμμές, όχι για να  κάνει real estate, ούτε τα 20.000 τετραγωνικά, που ο Δήμος θεωρεί  ότι μπορεί να κατασκευάσει ούτε τα 55 μπορεί να κατασκευάσει. 

Είναι επιχειρηματίας ο ΟΣΕ, να βγάζει κέρδος σε βάρος της ζωής των ανθρώπων της περιοχής; Ολα αυτά τα πράγματα είναι εκτός της δικής μας λογικής. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε, ότι εφ' όσον θα διαμορφώσετε παρατηρητήριο να παρατηρεί, θέλουμε και εμείς να παρατηρούμε για να δούμε και να ενημερώνουμε τους κατοίκους, ως προς το τι ακριβώς θα συμβεί για να μας δίνονται και εμάς όλα τα σχέδια, τα οποία ελπίζουμε να διεκδικήσει ο Δήμος. Βεβαίως, αν αυτά αφορούν μία εικονική πραγματικότητα, πάλι θα διαφωνήσουμε και θα κάνουμε δημόσια γνωστή τη διαφωνία μας.»

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png