Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα έγγραφα Η ιστορία του Boscetto στο Άλσος Ευαγγελισμού

Η ιστορία του Boscetto στο Άλσος Ευαγγελισμού

Δημοσιεύτηκε 22/02/2010

ΠΩΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ 1938 , ΕΝΤΟΣ ΑΛΣΟΥΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ, ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΧΩΔΕ

Τη δεκαετία του 1960 υπήρχε μέσα στο Άλσος Ευαγγελισμού ένα μικρό αναψυκτήριο 50 τ.μ., σχήματος πετάλου, σύμφωνα με μαρτυρίες των  τότε θαμώνων του – σύχναζαν εκεί επιφανείς καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες κ.λπ. της εποχής. 

Το 1988 αρχίζουν οι διαδικασίες διαρκών «νομιμοποιήσεων» των επεκτάσεων που έχουν συντελεστεί και διαρκώς συντελούνται μέσα στο αναψυκτήριο του Άλσους καθώς και οι προσπάθειες αλλαγής της χρήσης του χώρου σε εστιατόριο.

Σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 1 του Ν. 998/79 «επιτρέπεται η  δημιουργία  αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων εντός πάρκων και αλσών υπό προϋποθέσεις. Η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει στα πάρκα και άλση του Δήμου Αθηναίων». Μάλιστα, με το άρθρο 18  του Ν.1734/87 καταργείται η δυνατότητα εγκαταστάσεων σε οποιοδήποτε πάρκο ή άλσος της χώρας.

Παρά  ταύτα, αρχίζει μια διαδικασία συνηγορίας Δήμου Αθηναίων και ΥΠΕΧΩΔΕ στις κατά συρροήν αυθαιρεσίες που θα ακολουθήσουν, από τους εκάστοτε επιχειρηματίες του μετατραπέντος σε ακριβό εστιατόριο αναψυκτηρίου. 

  • Με την  υπ. αριθ. άδεια 1171/88  δίδεται από την Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων: «Επισκευή και Ανακαίνιση υπάρχοντος ισογείου κτίσματος εντός Άλσους Ευαγγελισμού για λόγους υγιεινής και χρήσεων» και ο ιδιοκτήτης προχωρεί σε ανακατασκευή, όχι μόνο του αρχικού κτίσματος αλλά όλων των πρόσθετων αυθαιρέτων προσθηκών.
  • Με το ΦΕΚ 572Δ / 11.6.92 καθορίζεται κόκκινο περίγραμμα εντός του Άλσους Ευαγγελισμού, το οποίο ταυτίζεται με το αυθαίρετο κτίσμα που δημιουργήθηκε.
  • Το 1997 με την υπ. αριθ. 1531 άδεια γίνεται: «Νομιμοποίηση αυθαιρέτου βάσει του άρθρου 22 του ΓΟΚ ’85», το οποίο αυθαίρετο έχει ήδη φτάσει στα 268,63 τ.μ. και σε ύψος 2,85 μ.
  • Επειδή, όμως, όπως φαίνεται, οι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε μεγάλες επεμβάσεις και αλλαγές, το 2003 δίδεται η υπ. αριθ. 2225 άδεια : «Ανακαίνιση για λόγους υγιεινής και χρήσεων και εσωτερικής διαρρύθμισης» στο νέο ιδιοκτήτη της επιχείρησης Restaurart ΑΕ, η οποία θα λειτουργήσει ως φύλο συκής για νέες επεκτάσεις με αποτέλεσμα να χρειαστεί νέα, υπ αριθ. 5011/2007 άδεια : «Εσωτερικές επισκευές- Διαρρυθμίσεις και νομιμοποίηση αυθαιρέτου  βάσει του άρθρου 22 του ΓΟΚ ’85». Στην άδεια αυτή εμφανίζεται κτίσμα εμβαδού 337 τ.μ. και 3 μ ύψους.
  • Έχει προηγηθεί το ΦΕΚ 308/14.4.2006 όπου οι αυθαιρεσίες νομιμοποιούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ με νέο κόκκινο περίγραμμα. Το αρχικό ημικύκλιο έχει πλήρως ανατραπεί και έχει προκύψει ένα αμοιβαδοειδές σχήμα, σύμφωνα με τις κατά καιρούς αυθαίρετες προσθήκες των ενοικιαστών.
  • Και φτάνουμε στην τελευταία πράξη των κατά συρροήν αυθαιρεσιών, οι οποίες γίνονται με τη σφραγίδα του Δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου η Restaurart ΑΕ λαμβάνει την υπ. αριθ. 108/2010 άδεια : «Ανακατασκευή ισογείου καταστήματος», τώρα εμβαδού 340 τ.μ. και 4 μ. ύψους. Επειδή, όμως, ο στόχος είναι το κτίριο να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί απαρχής ένα νέο – γιατί δεν είναι κομψό να στεγάζεται το πολυτελές και ακριβό εστιατόριο της Αθήνας σε παραπήγματα – αντί για άδεια κατεδάφισης, που δεν επιτρέπει να κτιστεί οτιδήποτε νέο, δίδεται άδεια καθαίρεσης επικίνδυνων τμημάτων. Η εταιρία προχωρά στην πλήρη κατεδάφιση του κτιρίου, με τις ευλογίες του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος δεν είδε δεν γνωρίζει, και στην ανέγερση ενός απολύτως νέου.  Σήμερα, ψηλές και πυκνές λαμαρίνες διασφαλίζουν το εργοτάξιο από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ εντός τα συνεργεία εργάζονται νυχθημερόν.

 

Ο Δήμος  Αθηναίων εμπλέκεται σε όλη αυτή την αξιοθρήνητη ιστορία τόσο με πράξεις όσο και παραλείψεις. Συγκεκριμένα. Στο ΦΕΚ 2006 επανακαθορισμού από το ΥΠΕΧΩΔΕ της νέας κόκκινης γραμμής υπάρχει θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ελήφθη ύστερα από μακρά συζήτηση με την υπ. αριθ. 1856 απόφαση του 2005. Όσον αφορά στην παράνομη χρήση εστιατορίου και ενώ η σχετική απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τον Δήμο Αθηναίων περί αλλαγής χρήσης από αναψυκτήριο σε εστιατόριο (13/6/2008) είναι αρνητική, ο Δήμος επανέρχεται με θερμή συνηγορία επιχειρηματολογία του (αναρμόδιου)  Τμήματος Παραδοσιακών και Διατηρητέων Μνημείων, με έγγραφο εξαιρετικά επείγον, στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η πλειοψηφία  αποφασίζει προσθήκη της χρήσεως εστιατορίου (11/5/2009).

Σε όλο  αυτό το διάστημα η εποπτεύουσα αρχή της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου Αθηναίων και έχουσα την πολιτική ευθύνη για τις εκδιδόμενες άδειες, δηλαδή η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καλύπτει,  κάτω από τις άδειες που εκδίδει, εργασίες οι οποίες υπερβαίνουν τα αναγραφόμενα σε αυτές και επιτρέπει στο όνομα των ανακατασκευών να γίνονται νέες στατικές μελέτες και να υλοποιούνται έργα νέων οικοδομών, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή των εργασιών όταν υπάρχουν καταγγελίες. 

Πλην της αρχικώς αναφερθείσας νομοθεσίας, η μη νομιμότητα των συντελούμενων έργων στο Άλσος Ευαγγελισμού προκύπτει και από την απάντηση (13/1/2009) της Γενικής  Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, η οποία αφορά στο Άλσος Παγκρατίου και  αποστέλλεται στην Περιφέρεια Αττικής και κοινοποιείται στο Δήμο Αθηναίων και τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα:  

Τα  εντός των πόλεων και  των οικιστικών περιοχών πάρκα και  άλση απολαμβάνουν απόλυτη  προστασία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Η προστασία αυτή καταφαίνεται από το γεγονός ότι κανενός είδους επέμβαση δεν προβλέπεται, σε αυτά, εκτός μόνο της διέλευσης οδού (άρθρο 49 παρ. 1 ν. 998/79). Τούτο, δε, ενισχύεται και λόγω του αναδασωτέου χαρακτήρα της συγκεκριμένης έκτασης, που καθιστά αδύνατη κάθε χρήση πέραν της προσδιοριζόμενης ως άλσους.

Καθίσταται  συνεπώς προφανές on ενέργειες που  θίγουν το χαρακτήρα  πάρκου ή άλσους και  αλλάζουν τη χρήση  του, διώκονται ως παράνομες σύμφωνα  με τη δασική νομοθεσία  και λαμβάνονται μέτρα προστασίας της έκτασης και επαναφορά της στην προτεραία μορφή της.

Η αλλαγή της χρήσης πάρκου ή άλσους δεν δικαιολογείται ακόμη  και στην περίπτωση που αυτή επιχειρηθεί  με πράξη της Διοίκησης (όπως εν προκειμένω καταγγέλλεται, ότι συνέβη με την  τροποποίηση του σχεδίου πόλεως Αθηνών) και θα πρέπει η πράξη αυτή να διορθωθεί άμεσα, διαφορετικά, με παρέμβαση της αρμόδιας περιφερειακής δασικής αρχής, θα επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη.
 
Σημείωση:
Ιδιοκτήτρια του μετατραπέντος  αναψυκτηρίου σε πολυτελές και υπερμεγέθες εστιατόριο είναι η Μονή Πετράκη. Ο Θεός να μας φυλάει!

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png