Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα H Aνοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

H Aνοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοσιεύτηκε 16/01/2014

Η Ανοιχτή Πόλη έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης τα παρακάτω θέματα:

 

1. Απολύσεις εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων

Οι προαλειφόμενες απολύσεις 6.000 - 8.000 εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, σύμφωνα και με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιλαμβάνουν 670 εργαζόμενους στο δήμο Αθηναίων. Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε την κυβερνητική απόφαση. Η Ανοιχτή Πόλη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δύο ανεξάρτητες δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων που δεν έγιναν αποδεκτές. Παρ’ όλ’ αυτά αποφασίστηκαν ορισμένες δράσεις. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά ενημέρωση από τον κ. δήμαρχο για το τι απέδωσαν οι διαμαρτυρίες προς την κυβέρνηση και γιατί δεν έχει γίνει η συνάντηση με τους βουλευτές  της  Α΄ Αθήνας.

 

2. Απολύσεις στο Βρεφοκομείο

Πρόσφατα απολύθηκαν 68 εργαζόμενοι από το Βρεφοκομείο Αθηνών. Η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών είναι εξαιρετικά δυσχερής λόγω του ότι δεν έγιναν οι νέες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ  και οι μετακινήσεις προσωπικού μέσω ενδοδημοτικής κινητικότητας.  Οι ελλείψεις σε προσωπικό, αν προσθέσουμε τις συνταξιοδοτήσεις και τις αποχωρήσεις, θα φτάσουν το φθινόπωρο του 2014 στον αριθμό των 700 εργαζομένων. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά να δοθούν οι ακριβείς αριθμοί των κενών στο δημοτικό συμβούλιο και να σχεδιαστεί κοινός αγώνας, ώστε να λειτουργήσουν επαρκώς όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί καλύπτοντας το σύνολο των παιδιών.  

 

3. Απολύσεις σχολικών φυλάκων

Η δημοτική πλειοψηφία έχει εγκαταλείψει στην τύχη τους τούς σχολικούς φύλακες που διεξάγουν έναν υποδειγματικό αγώνα για το δικαίωμά τους στην εργασία και την επιβίωση. Μετά τις πρόσφατες, αόριστες βέβαια, υποσχέσεις του πρωθυπουργού προτείνουμε να παρέμβει ο δήμος Αθηναίων ώστε, σε συνεργασία μαζί τους, να διεκδικηθεί η επανένταξη των σχολικών φυλάκων στις θέσεις εργασίας στα σχολικά κτίρια.

 

4. Διαγωνισμός ύψους 23.688.000€ για επισκευή, συντήρηση κ.λπ. απορριμματοφόρων του δήμου Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων, με υπογραφή του δημάρχου κ. Καμίνη, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για να επιλέξει των ιδιώτη που θα αναλάβει την επισκευή, συντήρηση κ.λπ. των απορριμματοφόρων του δήμου.

Κατ’ αρχήν είναι αδιανόητο, ακόμα κι αν υπάρχει τυπικό δικαίωμα, διαγωνισμός ύψους  23.688.000€ να μην εισάγεται προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Είμαστε ριζικά αντίθετοι τόσο στις διαδικασίες προκήρυξης και ζητάμε να σταματήσουν  όσο και στο πώς θα γίνεται το έργο της συντήρησης. Η άποψή μας είναι σαφής. Η συντήρηση πρέπει να γίνεται από τους εργαζόμενους του δήμου, μετά από σχετική εκπαίδευση, ώστε και οι θέσεις εργασίας να διασφαλίζονται και το κόστος να είναι χαμηλό (υπολογίζεται στο μισό). Επισημαίνουμε, σε σχέση με την προκήρυξη του διαγωνισμού, στον οποίο προχωρά ο κ. δήμαρχος, ένα από τα σημεία που αποδεικνύουν ότι η συμφωνία με ιδιώτη είναι εξόφθαλμα ζημιογόνα για τον δήμο. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός που αναφέρεται δεν είναι δεσμευτικός για τον ανάδοχο, που μπορεί αφού τον εξαντλήσει  ν’ αφήσει στη μέση το έργο.   

Εν τω μεταξύ, τίθεται ένα μείζον θέμα που αφορά στο τι παραλαμβάνει ο δήμος Αθηναίων με τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης για τα απορριμματοφόρα, που είχαμε εκμισθώσει με leasing. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια επιτροπή παραλαβής πριν προχωρήσουμε σε αποφάσεις για τη συντήρηση, καθώς εκκρεμούν υποχρεώσεις του αναδόχου απέναντι στο δήμο.

 

5. Μουσείο ΕΠΟN

Στους Αμπελοκήπους στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 , βρίσκεται η ιστορική κατοικία όπου στις 23 Φλεβάρη του 1943 δόθηκε ο όρκος για τη δημιουργία της κορυφαίας αντιστασιακής Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων (ΕΠΟΝ).

Το οικοδόμημα χαρακτηρίσθηκε διατηρητέο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού  το 1983 επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη ενώ αγοράσθηκε στη συνέχεια, το 1987, από την Γραμματεία Νέας Γενιάς και προσφέρθηκε για χρήση στις αντιστασιακές οργανώσεις. Μετά την έγκριση του καταστατικού του Συνδέσμου Αγωνιστών &Φίλων της ΕΠΟΝ, την 1η Φεβρουαρίου 1994, παραχωρήθηκε το οίκημα αποκλειστικά για δραστηριότητα του Συνδέσμου, με σκοπό την ίδρυση ενός θεματικού- ιστορικού μουσείου το οποίο ως μέλημα του θα είχε την συλλογή αντικειμένων και αρχείων, την μελέτη αυτών, την έκθεση και παρουσίαση τους, καθώς και την επικοινωνία με το κοινό.

Από τότε κύλησε ο καιρός και η ιστορία και στις 7 Ιούλίου  του 2012, ύστερα από σύσκεψη που έγινε κατόπιν προσκλήσεως του συνδέσμου, παρουσία του τότε αντιδημάρχου Φώτη Προβατά και της Μαρίας Δανιήλ από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα τεχνικά προβλήματα του οικήματος, επιδόθηκαν επιστολές τόσο στον κο Προβατά όσο και στον κο Καμίνη δήμαρχο Αθηναίων.

Ακολούθησαν συναντήσεις για αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου με επικεφαλής την κ.Δανιήλ, η αυτοψία πραγματοποιήθηκε και από τότε το Μουσείο είναι σε αναμονή.

Το Μουσείο παραμένει κλειστό λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου και της αδράνεια του δήμου, με αποτέλεσμα το φωτογραφικό υλικό και η βιβλιοθήκη να μην είναι προσβάσιμα.

Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει το αίτημα του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ και καλεί το Κοινοτικό Συμβούλιο να πάρει ομόφωνη απόφαση για τη διατήρηση-αποκατάσταση του κτιρίου και να εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την έκκριση της οικονομικής βοήθειας, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του δεδομένου οι σκοποί της ίδρυσης της ΕΠΟΝ όπως και τα μηνύματά της είναι επίκαιρα και διαχρονικά. Το μουσείο είναι η συνέχεια και η σύνδεση με την ιστορική μνήμη τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Το μουσείο μπορεί να αποτελέσει για τους νέους μας φωτεινό οδηγό ,ιδιαίτερα σήμερα  όπου η κοινωνία οδηγείται σε αδιέξοδα ,όπου οι φασίζουσες νοοτροπίες λαμβάνουν χώρα σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.

 

6. Αποχαρακτηρισμός οικοπέδου ως χώρου ανέγερσης διδακτηρίου του 12ου Λυκείου

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της 3ης Δημοτικής Κοινότητας μας ενημερώνει ότι κινδυνεύει ν’ αποχαρακτηριστεί, ως χώρος ανέγερσης διδακτηρίου του 12ου Λυκείου, το μοναδικό και κατάλληλο οικόπεδο στην περιοχή, το οποίο συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του  νέου διδακτηρίου. Το νέο κτίριο θα καλύψει τις ανάγκες των μαθητών Λυκείου των Κάτω Πετραλώνων, που σήμερα φιλοξενούνται, καλύτερα στοιβάζονται, στο σχολικό κτίριο του 12ου Γυμνασίου. Η Ανοιχτή Πόλη ζητά την άμεση παρέμβαση του δήμου Αθηναίων ώστε να διασωθεί ο χώρος και να ξεκινήσει η ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του Λυκείου.

 

7. Αναψυκτήριο εντός του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών « Ι. Φωκιανός» και εκποίηση του αθλητικού χώρου/παραχώρηση σε ιδιώτη

Στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου της 2ης Δημ. Κοινότητας χορηγήθηκε προέγκριση ίδρυσης ΚΥΕ “(ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ) εντός του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών «Ι. Φωκιανός» με την επωνυμία, “ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ι.Κ.Ε”. Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 6 υπέρ, 3 κατά, 1 αποχή.

Η εταιρία αυτή, μέχρι τώρα λειτουργούσε κυλικείο, σ' ένα χώρο 21,75 τ.μ. εντός του Εθν. Γυμν. Αθηνών «Ι. Φωκιανός», που είναι αυθαίρετο και έχει γίνει αίτηση στο ΥΠΕΚΑ για νομιμοποίησή του, έχει πληρωθεί πρόστιμο 500 ευρώ, δεν έχει όμως η υπόθεση  τελεσιδικήσει αφού δεν έχει  ελεγχθεί από το ΥΠΕΚΑ. Η πολεοδομία χαρακτήρισε παράνομες κάποιες τέντες και έχει επανειλημμένα απαιτήσει να βγουν, χωρίς αυτό να  γίνει μέχρι τώρα.

Επί πλέον, η “Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής” σε απάντηση αίτησης της επιχείρησης για “ διατήρηση χρήσης αναψυκτηρίου σε ισόγειο κτήριο εντός του Εθν. Γυμν. Αθηνών Ι. Φωκιανός”, με το αρ. Πρωτ. 8981/18-12-2013 έγγραφό της καταλήγει ότι “...η υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να αποφανθεί για τη διατήρηση ή μη της υφιστάμενης χρήσης δεδομένου ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002”.

Τέλος το ΔΣ του Ε.Γ. Αθ. «Ι. Φωκιανός» στα πρακτικά της 20ης συνεδρίασης του 20-9-2013, αποφάσισε να κατακυρώσει τον πλειοδοτικό διαγωνισμό “για την εκμίσθωση χώρου για τη λειτουργία αθλητικού γηπέδου 5x5, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αναψυκτηρίου στις εγκαταστάσεις του Ε.Γ. Αθ. Ι. Φωκιανός”, υπέρ της πλειοδότριας εταιρίας με την επωνυμία “ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Ι.Κ.Ε”, με ετήσιο μίσθωμα 24.120 ευρώ.

Δηλαδή εκτός του αναψυκτηρίου δίνονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που σημαίνει ότι εκποιείται και ο αθλητικός χώρος και οι αθλούμενοι θα πληρώνουν πλέον και για την άθλησή τους.

Η Ανοιχτή Πόλη ζητά να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

 

8. Επίσης, η Ανοιχτή Πόλη συνηγορεί στο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Όμηρος» να διατεθεί χώρος του δήμου (προτείνεται αυτός μεταξύ των οδών Ερμού και Θεσσαλονίκης) για κυριακάτικο bazaar και ζητά να δοθεί ο λόγος στους εκπροσώπους τους.   

Τέλος,  το θέμα του χαρακτηρισμού του Γκαζιού ως τουριστικής περιοχής, όπως το θέτει η Πολιτιστική Κίνηση Κεραμεικού, θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά εντός ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο.

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
— Αρχειοθέτηση
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png