Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα αφιερώματα Κτήμα Δρακόπουλου, τσιμέντο και αιφνιδιασμοί

Κτήμα Δρακόπουλου, τσιμέντο και αιφνιδιασμοί

Δημοσιεύτηκε 30/08/2009

Στην καρδία του καλοκαιριού, τρεις μέρες πριν τον δεκαπενταύγουστο, μπουλντόζες κατεδάφισαν ιστορικά κτήρια στο κτήμα Δρακόπουλου, επί της οδού Πατησίων, προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιο Δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι σχεδιάζουν να ανεγείρουν πολυώροφο κτήριο, 10.000 τ.μ. και υπόγειο πάρκινγκ εντός του κτήματος.

Κτήμα Δρακόπουλου, τσιμέντο και αιφνιδιασμοί

Η Βίλα Δρακόπουλου, αν και διατηρητέα σε εγκατάλειψη

ΝΕΟ [02.11.2009]:Και για το κτήμα Δρακόπουλου, οι αγώνες των πολιτών έχουν αποτέλεσμα

Η αιφνιδιαστική κατεδάφιση των ιστορικών κτηρίων, προσβάλλει το κοινό αίσθημα των κατοίκων της περιοχής και ευρύτερα, καθώς έγινε ακριβώς τις ημέρες της μεγαλύτερης απουσίας κόσμου για τις διακοπές του δεκαπενταύγουστου και με εντυπωσιακή ταχύτητα (η άδεια κατεδάφισης εκδόθηκε το μεσημέρι της 11.08 και η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της 12.08).

Η οικοδόμηση πολυώροφου κτηρίου, στα 3 από τα 8 στρέμματα του κτήματος Δρακόπουλου, αποτελεί πράξη απαράδεκτη που στρέφεται ενάντα στην ανάγκη για πράσινο αλλά και στην ίδια τη μνήμη της πόλης.

Η δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει την απόδοση ολόκληρου του κτήματος στους Αθηναίους και τις Αθήναιες, με τις πράξεις της προωθεί την τσιμεντοποίηση του

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και η Δημοτική Αρχή, με τις αποφάσεις της έχει προβεί σε ενέργειες πολιτικά απαράδεκτες που στρέφονται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και απειλούν σήμερα το κτήμα Δρακόπουλου:

  • Ήδη επί δημαρχίας Μπακογιάννη, η δημοτική πλειοψηφία και η δημοτική αρχή συνήργησε από κοινού με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποχαρακτηρισουν τα 3 από τα 8 στρέμματα από κοινόχρηστο πράσινο και να τον μετατρέψουν σε οικοδομήσιμο.

  • Με το μνημόνιο που υπέγραψε το Ιούλιο του 2009 η δημοτική πλειοψηφία και  ο κ. Κακλαμάνης έδωσαν το πράσινο φως για την κατεδάφιση των κτηρίων και την ανέγερση πολυώροφου νέου κτηρίου τουλάχιστον 10.000 τμ. Πρόκειται για μια λεόντειο συμφωνία σε βάρος των Αθηναίων δημοτών καθώς καταργείται ένας κοινόχρηστος χώρος σε μια πυκνοδομημένη περιοχή, κατεδαφίζεται το παλιό εργοστάσιο, κόβονται δένδρα πολλών χρόνων, επιβαρύνεται από κάθε άποψη η γειτονιά και οι επαγγελματίες, με νέους χώρους εμπορίου και γραφείων, που θα εγκατασταθούν στο κτήριο.
  • Η δημοτική αρχή με βάση το παραπάνω μνημόνιο ισχυρίζεται ότι ο δήμος θα αποκτήσει δημοτικό θέατρο, 1.000 τμ στο νέο κτήριο που θα ανεγείρει ο Ερυθρός Σταυρός. Ωστόσο, παραλείπει να αναφέρει ότι το δημοτικό θέατρο θα μπορούσε να στεγαστεί σε τμήμα των ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων, που βρίσκονταν στο κτήμα Δρακόπουλου. Είναι σαφές ότι το δημοτικό θέατρο δεν είναι παρά το πρόσχημα για την οικοδόμηση των 3 από τα 8 στρέμματα του κτήματος Δρακόπουλου.

Κτήμα Δρακόπουλου, τσιμέντο και αιφνιδιασμοί

το κτήμα Δρακόπουλου από ψηλά: ένας από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου στην πυκνοδομημένη περιοχή των Πατησίων

Η Ανοιχτή Πόλη, πριν την κατεδάφιση των ιστορικών βιομηχανικών κτηρίων είχε ζητήσει την απαλλοτρίωση του χώρου την εγκατάσταση Δημοτικού Θεάτρου σε τμήμα του διατηρητέου κτηρίου και την απόδοση του υπόλοιπου κτήματος στους πολίτες της Αθήνας ως χώρο πρασίνου

Σήμερα, μετά την ισοπέδωση των βιομηχανικών κτηρίων, μαζί με το κίνημα των ενεργών πολιτών της περιοχής, που για περισσότερες από τρεις δεκαετίες αγωνίζεται για τη διασωση του χώρου, διεκδικούμε:

  • να επαναχαρακτηρίστει τώρα ο χώρο ως κοινόχρηστο πράσινο, με τα τρία εναπομείναντα διατηρητέα κτήρια - μνημεία εντός αυτού (κτήριο γραφείων Εριουργίας, βίλλα Δρακόπουλου, κτήριο γραφείων) και
  • να προχωρήσει ο Δήμος στην ενοποίηση με φύτευση των δύο ενοτήτων -Πατησίων 356 και 358- αποδίδοντάς τις στη χρήση της γειτονιάς.

Μαζί με ενεργούς πολίτες της Αθήνας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ανέγερση του μεγαθήριου των 10.000 τ.μ., που σχεδιάζουν ο ΕΕΣ και ο Δήμαρχος Αθηναίων στο χώρο της κατεδαφισμένης Εριουργίας.

http://i32.tinypic.com/iprqrr.jpg

μπουλντόζες κατεδαφίζουν τα ιστορικά βιομηχανικά κτήρια στο κτήμα Δρακόπουλου

Το ιστορικό του κτηματος Δρακόπουλου

Το κτήμα Δρακόπουλου περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ερυθρού σταυρού ως κληροδότημα. Εκτείνεται σε δύο οικόπεδα που βρίσκονται επί της οδού Πατησίων στους αριθμούς 356 και 358.

Το κτήμα Δρακόπουλου, έκτασης 8 περίπου στρεμμάτων αποτελεί ένα από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην υπερκορεσμένη από τσιμέντο περιοχή των Πατησίων, με πολλά αιωνόβια δέντρα, στην καρδία των οποίων βρίσκεται η Βίλα Δρακόπουλου και συνοδευτικά κτιρία βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Ολόκληρο το κτήμα Δρακόπουλου, εκτός από σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, έχει μεγάλη αξία για την ιστορία της ίδιας της πόλης. Αποτελεί ένα κομμάτι από την Αθήνα μιας άλλης εποχής, όταν τα Πατήσια ήταν ακόμη προάστιο και στην περιοχή υπήρχαν επαύλεις, κήποι και βιοτεχνίες.

Η Βίλα Δρακόπουλου αποτελεί σημαντικό αρχιτεκτονικό δείγμα εξοχικής μεγαλοαστικής κατοικίας ενώ τα υπόλοιπα κτήρια, αποτελούν δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 1880, που στέγασαν το πρώτο εργοστάσιο Εριουργίας, στο οποίο μάλιστα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 8ωρο.

Το 1981, το κτήμα Δρακόπουλου χαρακτηρίζεται κοινόχρηστο πράσινο, και το 1983 με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού η Βίλα Δρακόπουλου χαρακτηρίζεται «έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική φροντίδα», ενώ «ο περιβάλλον χώρος με τα κτίσματα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν», χαρακτηρίζεται "τόπος με ιστορική σπουδαιότητα, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, γιατί αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα αστικής κατοικίας και βιοτεχνίας, από τις ελάχιστες σωζόμενες σήμερα στην Αθήνα».

Ωστόσο, τα αρμόδια υπουργεία ποτέ δεν παρενέβησαν για την αποκατάσταση των κτηρίων και την απόδοση του κτήματος στους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλη της Αθήνας.

Έκτοτε ακολουθούν σειρά νομοθετικών πράξεων και αποφάσεων του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων,  που σταδιακά αίρουν το καθεστώς προστασίας του κτήματος Δρακόπουλου.

Το 2003 επί δημαρχίας Μπακογιάννη, με απόφαση της  πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη της μείζονος αντιπολίτευσης (παράταξη Παπουτση), τρία από τα οχτώ στρέμματα αποχαρακτηριζονται από κοινόχρηστο πράσινο και μετατρέπονται σε οικοδομήσιμα.

Το 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υπουργική απόφαση εγκρίνει τον αποχαρακτηρισμό παραχωρώντας επιπρόσθετα ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή στον Ερυθρό Σταυρό. Με βάση αυτήν την απόφαση, ο Ερυθρός σταυρός αποκτά δικαίωμα να ανεγείρει κτήριο τουλάχιστον 10.000 τμ στο κτήμα Δρακόπουλου. 


Τον Ιούλιο του 2009, η σημερινή δημοτική πλειοψηφία υπερψηφίζει «μνημόνιο συνεργασίας» με τον Ερυθρό Σταυρό, το οποίο δίνει το πράσινο φως στην κατεδάφιση τον κτηρίων του εργοστασίου εντός του κτήματος Δρακόπουλου και στην έναρξη των διαδικασιών ανέγερσης του πολυώροφου κτηρίου.

Στις 11 Αυγούστου 2009, εκδίδεται η άδεια κατεδάφισης για τα κτήρια της Εριουργίας και τα ξημερώματα της επόμενης, τρεις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, μπουλντόζες κατεδαφίζουν τα ιστορικά κτήρια.

παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης:


διαβάστε ακόμη:

 

σχετικά δημοσιεύματα:

δείτε:

 

Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
Τοποθεσίες:
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png