Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα υλικά περιοδικό τεύχος 2 Κυψέλη: ένα πείραμα που προκαλεί την προσοχή!

Κυψέλη: ένα πείραμα που προκαλεί την προσοχή!

Δημοσιεύτηκε 30/05/2008

Η προσπάθεια που άρχισε από το Δεκέμβρη του 2006 για να λειτουργήσει από τους κατοίκους η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης ως Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο καλά κρατεί.

Κάτι νέο γεννήθηκε στην πόλη. Οι πολίτες της περιοχής γίνονται ενεργοί. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι αγκαλιάζουν αυτή την πρωτοβουλία, που στηρίχτηκε από την Ανοιχτή Πόλη και που λειτουργεί ήδη ως σημείο αναφοράς για τη δυνατότητα των πολιτών, χωρίς μέσα, χωρίς υποστηρικτές και χορηγούς, να φτιάξουν ένα χώρο ανοιχτό σε όλους, ένα χώρο ψυχαγωγίας και όχι απλώς εκτόνωσης, ένα χώρο ενημέρωσης και κοινωνικού προβληματισμού, ανοιχτό σε κάθε άποψη, όπου προωθείται η πρωτοβουλία κάθε πολίτη, που θέλει να συμμετάσχει.

Εγχείρημα  πολύ δύσκολο αλλά όχι, όπως αποδεικνύεται, ακατόρθωτο. Είναι δε, τόσο γοητευτικό, ώστε οι αναφορές του Τύπου να είναι τόσο πολλές και τόσο επαινετικές που εξέπληξαν και εμάς τους ίδιους και που μας δημιουργούν αυξημένες υποχρεώσεις, αφού η παράταξη μας είναι η μόνη που υποστήριξε την πρωτοβουλία αυτή.

Ήδη με την ανιδιοτελή προσφορά των κατοίκων, έχει δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μόνιμων δραστηριοτήτων όπως σχολείο Ελληνικών για ξένους, κινηματογραφικές και λογοτεχνικές βραδιές, αγορά βιολογικών προϊόντων, τουρνουά σκάκι και δανειστική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε από προσφορές των κατοίκων.

Χωρίς να ξεχνούμε την συνεχή προσπάθεια για καθαριότητα και συντήρηση του κτιρίου, αφού η Δημοτική Αρχή δεν αξιώθηκε ως τώρα να βοηθήσει παρά τις επανειλημμένες παραστάσεις των πολιτών.

Πολύ σημαντική είναι η βοήθεια που προσφέρουν πολλοί καλλιτέχνες , εικαστικοί , μουσικοί, ηθοποιοί με πρόσφατη προσφορά μιας σειράς δωρεάν θεατρικών παραστάσεων.
Φαίνεται λοιπόν, ότι μετά από τόσες προσπάθειες και τόσα επαινετικά σχόλια τόσο από τον τοπικό όσο και από τον καθημερινό Τύπο, και βλέποντας ότι η προσπάθεια αυτή δεν ατόνησε, αλλά αντίθετα εδραιώνεται στις συνειδήσεις των κατοίκων, το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα.

Συστήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα μελετήσει το θέμα και θα εισηγηθεί προτάσεις για τη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, ευτυχώς ως πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο και όχι ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ή ότι άλλο.
Η σύσταση αυτής της επιτροπής είναι μια πρόοδος, αλλά θα πρέπει κατά πρώτο λόγο, να πάρει υπόψη της το σοβαρό έργο που έχει γίνει από την επιτροπή πρωτοβουλίας των κατοίκων, πόσο μάλλον που πρόσφατα δημιουργήθηκε και σύλλογος από κατοίκους και φορείς που συμμετέχουν στην Αγορά με την επωνυμία «Αγορά Πολιτών Κυψέλης».

Αν θέλουμε ενεργούς και όχι παθητικούς πολίτες , που να αγαπούν την πόλη τους και να ενδιαφέρονται για τη γειτονιά τους, πρέπει να ενισχύονται τέτοιες πρωτοβουλίες και να μην αποθαρρύνονται. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναγνωρίσει τις προσπάθειες των πολιτών να ζήσουν καλύτερα και να καλύψουν τις ανάγκες τους δημιουργικά, χωρίς να υπολογίζουν κόπο και χρόνο και με δικά τους οικονομικά μέσα.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης αφουγκραζόμενη  τη θέληση των πολιτών. Είναι η μόνη Δημοτική Παράταξη ως τώρα, που έχει ασχοληθεί με το θέμα και οι κάτοικοι το ξέρουν και το αναγνωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που συνεπάγεται μια σειρά δεσμεύσεων, τόσο για την ανακαίνισή του όσο και για τις χρήσεις που θα έχει.

Οπωσδήποτε η Ανοιχτή Πόλη θέλει την Δημοτική Αγορά ένα ζωντανό Κέντρο της Κυψέλης για όλους τους κατοίκους της. Ανοιχτό για τα σχολεία όπου θα μπορούν να παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες. Ανοιχτό για  τους ξένους μας όπου θα μπορούν να μας δείξουν τον πολιτισμό των πατρίδων τους. Ανοιχτό και για τους νέους αλλά και για τους ηλικιωμένους που θα μπορούν να έχουν το στέκι τους .

Ανοιχτό για τους πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής όπου θα έχουν ένα χώρο για τις δραστηριότητές τους. Ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, όπου θα μπορούν να συνδιαλέγονται ελεύθερα, να παρουσιάζουν τις ιδέες τους αλλά και να δημιουργούν.

Ελπίζουμε η διαπαραταξιακή επιτροπή, να αναγνωρίσει το έργο της επιτροπής πρωτοβουλίας των κατοίκων, και να βοηθήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία τους.

Λίνα Διαούρτα – Χρήστου, Ανοιχτή Πόλη 6ου Διαμερίσματος
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
Τοποθεσίες: ,
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png