Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα υλικά περιοδικό τεύχος 3 Κυψέλη: Ποτέ ξανά Αγορά χωρίς τους πολίτες!

Κυψέλη: Ποτέ ξανά Αγορά χωρίς τους πολίτες!

Δημοσιεύτηκε 30/01/2009

Η Ανοιχτή Πόλη, κατέθεσε, τον Οκτώβρη του 2008, στο πλαίσιο της επιτροπής που συγκροτήθηκε από παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα κείμενο αποτίμησης και προτάσεων για την Αγορά της Κυψέλης.

Για τη λειτουργία της «διαπαραταξιακής επιτροπής»:

Η διαπαραταξιακή επιτροπή για την Αγορά συνεδρίασε και συζήτησε μόνο μία φορά, γεγονός που θα μπορούσε να συνιστά πρόοδο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότερες αντίστοιχες επιτροπές του ΔΑ δεν συνεδριάζουν ποτέ! Μοναδικό σημείο σύγκλισης όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι το ότι όλες αναγνωρίζουν, σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο, τη θετική σημασία των κινητοποιήσεων των κατοίκων και την επιτευχθείσα νίκη της διάσωσης της Αγοράς ως μνημείο και στοιχείο ιστορικής μνήμης της πόλης. Εντύπωση προκάλεσε το ότι η Δημοτική Αρχή δεν κατέθεσε καν γραπτό κείμενο των προτάσεών της, αλλά αρκέστηκε στην κατάθεση μερικών αόριστων «ιδεών»...

Βασικά σημεία της θέσης μας

Ως Ανοιχτή Πόλη χαιρετίζουμε τον πρωτόγνωρο για την πόλη αγώνα των κατοίκων, αυτό το κοινωνικό «πείραμα» άμεσης ανάληψης της ευθύνης ενός δημόσιου χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας του που εξελίσσεται από τα μέσα Δεκέμβρη 2006 στην δημοτική Αγορά. Αναγνωρίζουμε ιδιαίτερα τη συμβολή της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης», μια ανοιχτής και δημοκρατικής συλλογικότητας πολιτών που, με τη συμμετοχή και υποστήριξη και άλλων φορέων, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα και την εύρυθμη έκτοτε λειτουργία της Αγοράς.

Το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης είναι σήμερα καθαρό και φροντισμένο, καθημερινά προσβάσιμο στους πολίτες της περιοχής και όλης της πόλης και φιλοξενεί ποικίλες πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από μια πλειάδα φορέων. Την επιμέλεια του χώρου έχουν αναλάβει, σε εθελοντική βάση, δεκάδες ενεργοί πολίτες. Η Δημοτική Αγορά αποτελεί πλέον σημείο συνάντησης των ανθρώπων της γειτονιάς αλλά και όλης της Αθήνας, σημείο αναφοράς για τους καλλιτέχνες, αλλά και ορόσημο για τα κινήματα πόλης στην Αθήνα. Η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς δείχνει πως οι κάτοικοι μπορούν να έχουν όχι μόνο άποψη αλλά και πρόταση δράσης για την πόλη στην οποία ζουν.

Η κριτική μας στις θέσεις των άλλων παρατάξεων

Οι παρατηρήσεις μας στις θέσεις της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν σαν στόχο την ανάδειξη ορισμένων απαράδεκτων, ή και την αποσαφήνιση εκ μέρους τους κάποιων «θολών», σημείων των προτάσεών τους.

Η πλειοψηφία στο Δήμο, η Δημοτική Αρχή του κ. Κακλαμάνη επιδιώκει να «αναβιώσει την (εμπορική) Αγορά»: Προτείνει την πλήρη εμπορευματοποίηση του χώρου με τη δημιουργία δεκάδων καταστημάτων και δευτερευόντως κάποιες «χρήσεις πολιτισμού». Η Δημοτική Αρχή μιλάει επίσης για οικονομική «βιωσιμότητα» της όποιας δημοτικής επένδυσης για την ανακαίνιση του κτιρίου. Είναι φανερό ότι ποντάρει στο γεγονός ότι ο  «ευπρεπισμός» του κτιρίου που προτείνει, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μερικών ακόμη «καλών» και ακριβών καταστημάτων, για να βγουν σε  πλειστηριασμό οι διαθέσιμοι χώροι στο κτίριο της Αγοράς. Επιπλέον, η δημοτική αρχή αρνείται κάθε συζήτηση για εναλλακτικά σχήματα μελλοντικής συμμετοχικής διαχείρισης του χώρου

Από τη μεριά μας επισημάναμε ότι από τη στιγμή που ένας χώρος πλημμυρίζει από εμπορικές χρήσεις, αυτές καθορίζουν το χαρακτήρα και την κύρια λειτουργία του και η εμπορευματοποίηση που προτείνει η Δημ. Αρχή, θα εξοβελίσει τις ήπιες χρήσεις ζωντανού πολιτισμού και την κοινωνικότητα της Αγοράς όπως έχει λειτουργήσει ιστορικά και λειτουργεί σήμερα.

Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τη δημιουργία αποκλειστικά χρήσεων πολιτισμού και είναι κατηγορηματικά ενάντιοι σε κάθε είδους «εμπορική χρήση», σε σημείο που απορρίπτουν ακόμη και την αγορά παραγωγών βιοκαλλιεργητών που λειτουργεί σήμερα….

Υπάρχει ωστόσο ένα σημείο που οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνταυτίζονται με τη δημοτική Αρχή: Ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα άλλο μοντέλο οργάνωσης του χώρου, εκτός από τη λειτουργία του από το Δήμο, μέσα σε κλειστά γραφειοκρατικά σχήματα που περιλαμβάνουν αποκλειστικά την εκάστοτε πλειοψηφία στο Δήμο, άντε και λίγους διακοσμητικούς εκπροσώπους συλλόγων και μαζικών φορέων.

Δυστυχώς, οι προτάσεις των άλλων δημοτικών παρατάξεων αγνοούν την πρόσφατη εμπειρία και την άμεση συμμετοχή των πολιτών στις μελλοντικές αποφάσεις για την Αγορά και με την πρότασή τους αποκλείουν την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων.

Η πρότασή μας: Δημόσιο πολυπολιτισμικό και κοινωνικό κέντρο με ενεργό συμμέτοχη των πολιτών

Οι βασικές αρχές τις δικής μας προσέγγισης, όσον αφορά το κτιριολογικό, τις χρήσεις και τη διαχείριση της Αγοράς καταθέτονται ως συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο που πρέπει να προχωρήσει ουσιαστικά, με την έκφραση καθαρών θέσεων από τις παρατάξεις και την έκθεσή τους στη δημόσια κριτική, και όχι μέσα στα κλειστά γραφεία του Δήμου.

Διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του κτιρίου

Η Αγορά αποτελεί σημαντικό δημόσιο κτίριο συνοικιακής κλίμακας, χαρακτηριστικό δείγμα του Μοντέρνου Κινήματος και πρέπει να συντηρηθεί από το Δήμο Αθηναίων και να λειτουργήσει για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας όπως συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Η ανακαίνιση της Αγοράς της Κυψέλης πρέπει να είναι συμβατή με τον χαρακτήρα του κτιρίου και την απόφαση χαρακτηρισμού του ως μνημείου, από την οποία συνάγεται ότι ενδιαφέρει η τυπολογία του κτιρίου και οι χώροι στέγασης της παραδοσιακής εμπορικής λειτουργίας του. Επομένως δεν μπορεί να διαλυθεί το εσωτερικό του και να εξαφανιστούν τα καταστήματα.

Η Αγορά της Κυψέλης πρέπει να αποκατασταθεί ως έχει, με μικρές παρεμβάσεις για την καλύτερη σημερινή λειτουργία της, παρεμβάσεις, όμως, που δεν θα επεμβαίνουν στην τυπολογία του κτιρίου. Γενικά η αγορά ως τύπος κτιρίου είναι ένα είδος στεγάστρου, ένας διαπερατός χώρος, που αδειάζει και γεμίζει συνεχώς με κόσμο, συμπυκνώνοντας μια σχέση αλληλουχίας ανάμεσα στον κεντρικό χώρο και τις μικρές μονάδες με ανοιχτό μέτωπο σ’ αυτόν και αυτό πρέπει σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί.

Πολιτιστικές και κοινωνικές λειτουργίες και χρήσεις στην Αγορά

Κεντρικό στοιχείο στην προσέγγισή μας αποτελεί η απόρριψη των λογικών «ανταποδοτικότητας» για την επιλογή των χρήσεων και τη διαχείριση της Αγοράς: Η ανακαίνιση και η λειτουργία της Αγοράς πρέπει να επιχορηγείται από το Δήμο ως κοινωφελής δραστηριότητα. Κάθε εθελοντική συνεισφορά από άτομα ή φορείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστά την ευθύνη του Δήμου για τον χώρο.

Τασσόμαστε ενάντια στη «μουσειοποίηση» του χώρου μέσω της –ρητής ή άρρητης- επιβολής περιορισμών πρόσβασης κάθε είδους. Αντίθετα, οραματιζόμαστε μια Αγορά ανοιχτή στην καθημερινή ζωή, την κοινωνικοποίηση στο δημόσιο χώρο, την πολυμορφία χρήσεων και ανθρώπων της γειτονιάς.

Η δική μας προσέγγιση λοιπόν είναι αντίθετη στις εμπορικές χρήσεις του χώρου και την εμπορευματοποίησή του: η Αγορά δεν έχει ανάγκη από μαγαζιά για να επιχορηγούν τη λειτουργία της. Ίσως είναι δυνατό, εάν αποφασιστεί αυτό από τους κατοίκους, να γίνονται περιοδικά αγορές και αλληλέγγυα παζάρια. Καμιά από αυτές τις χρήσεις δεν θα καταλαμβάνει χώρο μαγαζιού και δεν θα πληρώνει καμίας μορφής «ενοίκιο» και δεν θα εισάγει στο χώρο λογικές επιχειρηματικής «ανταποδοτικότητας» και «νόμους της αγοράς».

 «Αγορά» σημαίνει Δημοκρατία: αναγκαία συνθήκη η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων

Ήδη από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς από τους κατοίκους και ήδη για 22 περίπου μήνες, εφαρμόζονται στην Αγορά διαδικασίες ανοιχτές σε όλους. Η Αγορά λειτουργεί με ανοιχτές μηνιαίες συνελεύσεις από τις οποίες προκύπτουν όλες οι δραστηριότητες της Αγοράς. Είναι μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία που πρέπει να διατηρηθεί και να συνεχιστεί.

Η «Ανοιχτή Πόλη» θεωρεί πως κάθε μελλοντική «λύση» που προτείνεται από όλους πρέπει να περιλαμβάνει την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, και βέβαια να αποκλειστούν ρητά τα προτεινόμενα από τις άλλες παρατάξεις γραφειοκρατικά σχήματα διαχείρισης, που θα αποξενώσουν τους ενεργούς πολίτες και θα καταστρέψουν την πολύτιμη κοινωνική εμπειρία που έχει αποκτηθεί.

Ποτέ ξανά Αγορά χωρίς τους πολίτες

Η Ανοιχτή Πόλη υποστηρίζει ολόψυχα τον καθημερινό αγώνα των κατοίκων της Κυψέλης για να εδραιωθεί περαιτέρω η λειτουργία της δημοτικής Αγοράς σαν ένα ανοιχτό στους πολίτες πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο.

Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα τις υπάρχουσες αυτόνομες διαδικασίες δημοκρατικής λειτουργίας που έχουν καθιερώσει οι ενεργοί πολίτες που έχουν αναλάβει την ανοιχτή λειτουργία της Αγοράς. Αυτοί είναι που έχουν τον πρώτο λόγο στον καθορισμό του χαρακτήρα του εγχειρήματος και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί ερήμην τους, χωρίς την εκφρασμένη συμφωνία τους.

Οι προφάσεις και τα προσχήματα που προβάλλονται από όλες τις άλλες παρατάξεις του Δήμου δεν πείθουν: Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση από το Δήμο, από όλες τις παρατάξεις, και να προταθούν καινοτόμα σχήματα ενεργού συμμετοχής και ουσιαστικής συναπόφασης για το μέλλον της Αγοράς.

Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Δήμου, ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή, να σεβαστούν και να προασπίσουν έμπρακτα το σημερινό ζωντανό και δημοκρατικό εγχείρημα της ανοιχτής Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης. Κάθε άλλη αυθαίρετη, μονομερής επιλογή θα βρει τους πολίτες της Κυψέλης, τους δημότες όλης της Αθήνας, απέναντι.

Ανοιχτή Πόλη
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
Τοποθεσίες: ,
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png