Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα υλικά περιοδικό τεύχος 4 Κεραίες: Τα κινήματα στις γειτονίες ανέδειξαν το θέμα

Κεραίες: Τα κινήματα στις γειτονίες ανέδειξαν το θέμα

Δημοσιεύτηκε 20/07/2009

Το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο καυτά μέτωπα αντιπαράθεσης όλων εναντίον όλων! Πολιτών, εταιριών, δημάρχων, νομαρχών.

Οι λόγοι είναι πολλοί και, όσο κι αν το θέμα μοιάζει δύσκολο και επιστημονικό, είναι και απλοί:

•    Λόγος 1ος: Ουδέποτε το κράτος και οι εταιρείες ξόδεψαν χρήμα και χρόνο για να ενημερώσουν τους πολίτες.

•    Λόγος 2ος: Οι πολίτες έβλεπαν τις κεραίες να ξεφυτρώνουν ξαφνικά σαν μανιτάρια δίπλα στα σπίτια τους μεταμφιεσμένες σε θερμοσίφωνες και καμινάδες, γεγονός που μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν μπορούσε να δημιουργήσει.

•    Λόγος 3ος: Με δεδομένο ότι η ακτινοβολία δεν είναι αθώα, η απουσία και αφερεγγυότητα του ελληνικού κράτους ως αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού, επέτεινε ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

•    Λόγος 4ος: Καθώς είναι γνωστό ότι η ακτινοβολία είναι πολύ πιο επιδραστική στα παιδιά, οι γονείς δεν είχαν κανένα περιθώριο να προσπεράσουν το θέμα των κεραιών δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία τους.

Αυτοί οι λόγοι ήταν αρκετοί ώστε οι πολίτες να αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους ή στις ταράτσες για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα παιδιά τους από ένα πιθανό κίνδυνο για τον οποίο κανείς δεν τους ενημέρωνε υπεύθυνα.

Είναι γνωστό άλλωστε στον καθένα ότι οι εταιρείες δεν έχουν κανένα λόγο να πουν μια αλήθεια που πιθανά τις θίγει, ενώ τα ΜΜΕ δεν έχουν κανένα λόγο να πουν μια αλήθεια που πιθανά θα έθιγε τα έσοδά τους από τις διαφημιστικές καταχωρίσεις των τριών ισχυρών εταιρειών.

Αυτό λοιπόν είναι το έδαφός πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε δικαιολογημένη και κάποιες φορές και υπερβολική ανησυχία στους πολίτες. Η ανησυχία αυτή πήρε συχνότατα και δυναμική μορφή καθώς οι πολίτες όχι μόνο βγήκαν στο δρόμο, αλλά ανέβηκαν και στις ταράτσες και ξήλωσαν κεραίες ή δάση κεραιών.

Πολύ κριτική ακούστηκε για αυτή την πρακτική. Ξαφνικά και μόνο όταν έπεφτε μια κεραία έβγαιναν οι εταιρίες να μας «ενημερώσουν» ότι λιγότερες κεραίες κάνουν πιο επικίνδυνη την χρήση του κινητού που δεν έχει πια ισχυρό σήμα. Η παρατήρηση είναι σωστή από επιστημονική σκοπιά, όμως μας θυμίζει ταυτόχρονα ότι οι εταιρίες ουδέποτε άλλοτε μιλάνε για τους κινδύνους από την χρήση του κινητού. Αντίθετα στις διαφημίσεις τους προτείνουν την ατελείωτη χρήση του κινητού. Επιπλέον οι εταιρείες και οι συνοδοιπόροι τους σε αυτή την περίπτωση δεν απαντάνε στους ανθρώπους που μένουν 20, 30 ή 50 μέτρα από μια κεραία τι σημαίνει να εκτίθεσαι στην ακτινοβολία των κεραιών 24 ώρες το 24ώρο, σε σχέση με την χρήση του κινητού την οποία μπορείς να περιορίσεις τόσο όσο επιθυμείς.

Το αβίαστο λοιπόν συμπέρασμα από τους αγώνες των κατοίκων και την καθαίρεση των κεραιών είναι ότι όσο και αν το ξήλωμα δεν αποτελεί τη λύση, αποτελεί το μοναδικό λόγο για τον οποίο έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα και αυτό είναι νίκη των κινημάτων.

Όμως το ερώτημα για το αν βλάπτουν οι κεραίες παραμένει ανοιχτό. Δεν θα επιχειρήσουμε να το απαντήσουμε επιστημονικά. Είμαστε ακατάλληλοι για κάτι τέτοιο και άλλωστε και η ίδια η επιστημονική κοινότητα αντιδικεί πάνω στο θέμα. Εμείς θα περιοριστούμε στο να επισημάνουμε κάποια πράγματα.

Πρώτων αν η ακτινοβολία των κεραιών δεν έβλαπτε, προφανώς δεν θα είχαν μπει διεθνώς όρια στην επιτρεπόμενη έκθεση του κοινού σε αυτή. Άρα η πρώτη παραδοχή είναι ότι βλάπτει.

Δεύτερον αν αυτά τα όρια ήταν αξιόπιστα δεν θα είχαμε διαφορά μεταξύ τους ανα χώρα ή πόλη. Από τα 55 βολτ ανα μέτρο που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας, μέχρι 0,6 και 0,2 βολτ ανα μέτρο σε Βέλγιο και Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Αυτές οι ιλιγγιώδεις διαφορές αποδεικνύουν ότι το όριο των 55 είναι απαράδεκτο για πολλές χώρες και πόλεις και ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει κινητή τηλεφωνία με εξαιρετικά μικρότερα όρια. Δηλαδή γιατί στην Ελλάδα είμαστε ασφαλείς στα 33 βολτ ανα μέτρο, ενώ στο Λουξεμβούργο στα 3; Γιατί εκεί με όριο 3 έχουν κινητή τηλεφωνία και εμείς χρειαζόμαστε 33; Μήπως γιατί έτσι είναι πιο φτηνά έτσι για τις εταιρείες; Απλά ερωτήματα με αυτονόητες απαντήσεις…

Και τελικά γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακολουθούμε την οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου που λέει: «τόσο όσο είναι δυνατόν λιγότερο»; Γιατί δεν ακολουθούμε την «αρχή της προφύλαξης» που λέει ότι δεν εκθέτουμε το κοινό σε ένα κίνδυνο για τον οποίο υπάρχουν ενδείξεις (και όχι αποδείξεις) ότι μπορεί να προκαλέσει μη αντιστρεπτή βλάβη στην υγεία;

Και η τοπική αυτοδιοίκηση τι κάνει;

Ως επί το πλείστων φιγούρα! Οι Δήμαρχοι και Νομάρχες ανά την Ελλάδα μόλις είδαν ότι η ανησυχία των πολιτών ήταν πολύ έντονη -και ανάμεσα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων- κατάλαβαν ότι δεν θα μπορούσαν να εκλεγούν αν δεν έβαζαν στην πολιτική τους ατζέντα και το θέμα της προστασίας από τις κεραίες. Έτσι άρχισαν, όπως καλή ώρα κάνει και ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, αραιά και που, να ξηλώνουν και καμιά κεραία, κατά διαβολική σύμπτωση πάντα μπροστά σε φωτογράφους και κάμερες!

Ελάχιστοι δήμαρχοι είναι ειλικρινείς μαχητές υπέρ της δημόσιας υγείας. Όμως από τη μία οι ρυθμοί με τους οποίους ο κ. Κακλαμάνης για παράδειγμα ξηλώνει κεραίες είναι μικρότεροι από την ταχύτητα με την οποία μπαίνουν καινούργιες παράνομες, ενώ από την άλλη και όπως προείπαμε το θέμα δεν είναι το ξήλωμα, αλλά η αλλαγή των ορίων, η αλλαγή του νομικού πλαισίου. Αυτό θα περιμέναμε από τους δημάρχους, αυτό θα περιμέναμε από τον κ. Κακλαμάνη και ως πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος στις 15 Δεκέμβρη του 2000 κατέθεσε ως ειδικός ογκολόγος στο μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών σε δίκη για κεραίες, ότι οι βλάβες από ακτινοβολίες είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά και αφορούν βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κακώσεις στους ιστούς του σώματος και καρκίνο. Βλέπετε τότε ο κ. Κακλαμάνης ήταν στην αντιπολίτευση και ασχολούνταν με την «καθημερινότητα του πολίτη». Σήμερα που είναι δήμαρχος (ήταν και Υπουργός Υγείας) και η παράταξη του Κυβέρνηση «ξέχασε» τους κινδύνους. Όμως, η προστασία της δημόσιας υγείας χρειάζεται πολιτική βούληση και σύγκρουση με τα συμφέροντα των εταιριών. Αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες του Δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΚΕ.

Κι όμως όχι μόνο υπάρχει ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των κεραιών, αλλά στις αρχές του Απρίλη μας ήρθε από το ευρωκοινοβούλιο και ένα εξαιρετικό ψήφισμα για το θέμα, που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και μοχλό πίεσης. Το κείμενο αυτό υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τους ευρωβουλευτές, (559 υπέρ, 22 κατά και 8 λευκά) και αποτελεί την απόλυτη καταδίκη και για την πολιτική που ασκούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις εταιρείες.

Αποδεικνύεται ότι η ανησυχία για τις κεραίες είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο και δεν αφορά απλά κάποιους «υστερικούς» στην Ελλάδα. Στην ουσία το κείμενο προτείνει να πάμε πανευρωπαϊκά στο όριο του Λουξεμβούργου των 3 βολτ ανά μέτρο, αλλά προτείνει και μια σειρά από άλλα περισσότερο και λιγότερο άμεσα μέτρα. Μπορείτε να βρείτε σχετική δημοσίευση για το ψήφισμα στην ιστοσελίδα anoihtipoli.gr.

Για την Ανοιχτή Πόλη το ψήφισμα αποτελεί οδηγό για άμυνα απέναντι σε μια απειλή αγνώστων διαστάσεων για τη δημόσια υγεία. Για να μην χάσουμε από την κινητή τηλεφωνία περισσότερα από όσα κερδίζουμε. Ας μην περιμένουμε τα κακά νέα για να αντιδράσουμε όπως έγινε στο παρελθόν με την υπόθεση του αμίαντου και των πυλώνων υπερυψηλής τάσης.

Παναγιώτης Βωβός / Μέλος Συντ. Γραμματείας Ανοιχτής Πόλης
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png