Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα υλικά περιοδικό τεύχος 5 Η Αγορά της Κυψέλης ως καθρέφτης της σύγχρονης πόλης (τρία χρόνια μετά το νέο άνοιγμά της)

Η Αγορά της Κυψέλης ως καθρέφτης της σύγχρονης πόλης (τρία χρόνια μετά το νέο άνοιγμά της)

Δημοσιεύτηκε 31/01/2010

Τον Δεκέμβρη του 2006 οι κάτοικοι της Κυψέλης, με την στήριξη της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη»,ανοίγουν ξανά την Αγορά τους. Εμποδίζοντας έτσι τις δημοτικές αρχές να σβήσουν ένα ακόμα στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Προτάσσοντας το προσωπικό τους ανάστημα απέναντι στην απρόσωπη σχεδίαση και στην εργολαβική διαχείριση της γειτονιάς τους. Δηλώνοντας αντίθετοι σε μιαν αντίληψη σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη συγχέεται με  την ισοπέδωση και η έννοια του πολίτη με εκείνην του πελάτη.

Η Αγορά της Κυψέλης, που χτίσθηκε επί Δημαρχίας Κοτζιά  μέσα στο μεσοπόλεμο, δεν αποτελεί απλά ένα σημαντικό έργο της αρχιτεκτονικής της εποχής εκείνης-που χαρακτηρίστηκε διατηρητέο χάρη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της-.
Οι λιτές μικρές μορφές που άλλοτε στέγαζαν τα μαγαζιά της και αποκαλύπτουν, ενίοτε, την αρχική τους χρήση με τις ξεχασμένες ταμπέλες τους, διαφυλάσσουν, κυρίως, ένα κομμάτι του εαυτού των κατοίκων της.

Τις αντικρίζω, εκείνον τον Δεκέμβρη του 2006, με την εννιάχρονη κόρη μου στο πλευρό μου.

Οι εικόνες μπερδεύονται. Οι χώροι ζωντανεύουν. Καθρεφτίζουν το παρελθόν.  

Βλέπω μια φιγούρα, το παιδάκι που υπήρξα κάποτε, δίπλα στη γιαγιά μου. Ακούω, σαν να ήταν σήμερα, φράσεις για το κομμάτι του μοσχαρίσιου κρέατος με το οποίο θα έφτιαχνε τα αγαπημένα μου κεφτεδάκια. Κι ανάμεσά τους να πλέκονται τα θραύσματα για τα προβλήματα του χασάπη της, εσωτερικού μετανάστη, με τον γιο του, που δεν ήθελε το σχολείο, και με την άρρωστη μάνα του, που ζούσε μακριά από την Αθήνα.

Βλέπω μια φιγούρα, μικρή σαν την κόρη μου, να καταφεύγει από τις οσμές του ωμού κρέατος, που δεν άντεχε κάποια στιγμή, στο μαγαζάκι των μπαχαρικών λίγο πιο δίπλα. Να βυθίζεται μαζί με τη γιαγιά μέσα στο μαγευτικό κόσμο των βουνών του θυμαριού και της ρίγανης. Για τον οποίο μας μίλαγε ο έμπορός τους, εσωτερικός μετανάστης κι αυτός.

Η κόρη μου με επαναφέρει στο σήμερα. Με τραβά από το μανίκι στον επόμενο χώρο. Ρωτά τι πούλαγαν εκεί, και ποιοι, αν θυμάμαι….   

Από τον Γενάρη του 2007 η Αγορά  της Κυψέλης αρχίζει να μεταλλάσσεται σε έναν τόπο προβολής μιας εναλλακτικής και ριζοσπαστικής πολιτισμικής παρέμβασης .

Νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες, λογοτέχνες εκφράζουν τις αγωνίες και τις αντιθέσεις τους στην κυρίαρχη ιδεολογία και αισθητική.
Κάθε Σάββατο λαμβάνει εδώ χώρα μια λαϊκή αγορά βιοκαλλιεργητών. Ενώ δάσκαλοι δίνουν αμισθί μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες.

Ο χρόνος κυλά.

Τον  Δεκέμβρη του 2009 βρίσκομαι στην Αγορά  της Κυψέλης μετά από πολύμηνη παρουσία στο Αμβούργο της Δυτικής Γερμανίας. Όπου επώνυμοι και ανώνυμοι καλλιτέχνες κατάφεραν με τις κινητοποιήσεις τους μέσα στην πιο ακριβή περιοχή του κέντρου της πόλης να διασώσουν ένα ιστορικό τετράγωνο από την καταστροφή. Και να το μετατρέψουν, εν μέρει, σε εργαστήρια και εκθεσιακούς χώρους.

Παρατηρώ την αγορά  μέσα από μια νέα ματιά. Οι εικόνες της  συνθέτουν ένα πολυσχιδές και πολύμορφο πρόσωπο που δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τα πρόσωπα των πόλεων του Βερολίνου, του Λονδίνου ή του Άμστερνταμ.

Ένα πρόσωπο της πόλης που καθρεφτίζει το μέλλον και αξίζει να το προασπίσουμε.

Λήδα Καζαντζάκη
Ενέργειες Εγγράφων
  • Αποστολή
  • Εκτύπωση
  • Bookmarks
Τοποθεσίες: ,
ανακοινώσεις
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Matrix24.gr και τον Γιώργο Μελιγγώνη 28/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη μετά την ξενάγηση στην έκθεση του «Rethink Athens» 28/02/2014
Σημεία συνέντευξης του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο VIMA FM και την εκπομπή των Ξενάκη – Αδαμόπουλου 27/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Καμίνη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 26/02/2014
Δήλωση του υποψήφιου δήμαρχου Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη σχετικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη για το πάρκο Ελληνικού 26/02/2014
Η Ανοιχτή Πόλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης και του νερού 24/02/2014
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του υποψήφιου δήμαρχου με την «Ανοιχτή Πόλη» Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην εκπομπή των Λυριτζή και Οικονόμου στο Σκάι Ραδιόφωνο 20/02/2014
Να προχωρήσει επιτέλους η δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο της ΔΕΗ στους Άνω Αμπελόκηπους 20/02/2014
Επίσκεψη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης Αθήνας 14/02/2014
Σημεία από τη συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με την "Ανοιχτή Πόλη", Γαβριήλ Σακελλαρίδη στον Real fm και τον Νίκο Χατζηνικολάου 14/02/2014
Περισσότερα...
 
map.png